EKONOMİ - 05 Nisan 2021 Pazartesi 18:18

Vali Gül ve Milletvekili Koçer, et borsası ve et halini inceledi

A
A
A
Vali Gül ve Milletvekili Koçer, et borsası ve et halini inceledi

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yaptırılarak hizmete açılan ‘Gaziantep Et Borsası ve Et Hali’nde incelemelerde bulundu.

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yaptırılarak hizmete açılan ‘Gaziantep Et Borsası ve Et Hali’nde incelemelerde bulundu.


Gaziantep Et Borsası ve Et Hali’nde incelemelerde bulunan heyete, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı da eşlik etti. Ziyarette, Vali Gül ve Milletvekili Koçer, ticari hayatın başladığı tesiste hal esnafı ile görüşerek talepleri hakkında bilgiler aldı. Vali Gül, ziyarette pandemi tedbirleri hakkında uyarılarda bulunarak, sürecin ortak sorumluluk anlayışı içerisinde atlatılabileceğine dikkat çekti.


Ziyarette, 2017 yılında inşaat çalışmalarına başlanan ve 2020 yılının son aylarında hizmete açılan Et Borsası ve Et Hali hakkında bilgiler veren GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 32 bin metrekare toplam alan üzerinde kurulan Gaziantep Et Borsası ve Et Halinin sektöründe Türkiye’nin en büyük ve en modern kompleks yapıların başında geldiğini söyledi.


Tesisin, sağlıklı ve hijyenik üretim için dünyadaki çeşitli benzerleri araştırılarak inşa edildiğini kaydeden Tiryakioğlu, “Kent ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunacağına inandığımız Et Hali ve Et Borsası, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun modern ve teknolojik alt yapısıyla Gaziantep’i bu alanda bir cazibe merkezi haline getirecektir” dedi.


Tiryakioğlu, 19 bin metrekare kapalı alan üzerinde hizmet vermeye başlayan tesiste, Et Borsası idari hizmet binasının yanı sıra, 52 adet kasap dükkanı, 14 adet sakatat dükkanı, 4 adet kuyruk saklama deposu, 450 metrekare et teşhir ve satış salonu, 4 adet soğuk hava deposu, 1 adet et parçalama ünitesi ve 14 adet ticari dükkanın yer aldığını sözlerine ekledi.


GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise Et Borsasında etin son tüketiciye kadar sağlıklı bir şekilde ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, “Etler veteriner hekim kontrolünden geçirildikten sonra et teşhir salonunda satışa sunulmakta. Alıcı ve satıcıların biraya gelmesini ve kümelenmesini sağlayan tesiste, toptancı kasaplar tarafından alınan etler soğuk zincir kırılmadan monoray hattı ile kasap dükkanlarındaki soğuk hava depolarına kadar taşınmakta. İşlemlerin her aşamasında sağlık ve hijyen hep en ön planda tutulmakta” diye konuştu.


Akıncı, ayrıca Et Borsası ve Et Halinin geleneksel yemekleri dünya çapında nam salan Gaziantep’in UNESCO Gastronomi Kenti unvanına da ayrı bir değer kattığını dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.