GENEL - 16 Mayıs 2020 Cumartesi 12:17

Arıcıların oğul telaşı

A
A
A
Arıcıların oğul telaşı

Giresun’da arıcılıkla uğraşanlar, arıların oğul verme mevsimiyle birlikte tatlı bir telaş yaşamaya başladı.

Giresun’da arıcılıkla uğraşanlar, arıların oğul verme mevsimiyle birlikte tatlı bir telaş yaşamaya başladı. Ana arıyla birlikte kovanı terk eden arıların oluşturduğu oğulların, yeni kovanlara alınmasıyla hem kovan sayısı, hem de bal üretimi artırıyor.


Giresun’un Eynesil İlçesinde uzun yıllardır arıcılık sektöründe bulunan Cemal Çoban’ın (73) arıları oğul atınca kovanlara en yakın armut ağacını mesken tuttu. Arıları alıp yeni bir kovana yerleştirmek için maske giyip ağaca çıkan arı sahibi, önce dalı kopardı sonrada bir çuvala atıp aşağı indirdi. Yeni bir kovanın içine arıları koyan Çoban, arıların yeni kovana yerleşmesini sağlamak amacıyla içine bal bıraktı.


Arıcılık hayatında arının oğul atmasının tatlı bir telaş olduğunu ifade Cemal Çoban “Arı kolonilerinin doğal çoğalma biçimleri oğul verme şeklinde geçekleşir. Oğul, bir çoğalma davranışıdır. Koloni çoğalma ihtiyacı duyduğunda, fizyolojik, üreme ve metabolizmasında bir takım değişim meydana gelir. Buda belirli bir süre ve vakitte olur. İşçi arı ve yeni arı ana arıyla beraber en güvenilir yeri bu şekilde mesken tutarlar. Arılar bu sürede sakin olsalar da bizim bu bölgede oğul atan arının kestane çiçeğinden bal alması lazım. Kestaneden bal alan arı her zaman azgın olur. Bizim de arımız oğul attı. Yeni oğul atan arılar üç çerçeve civarında olur. Bu arılarımız bu yıl güçlenecek ve nasip olursa gelecek yıl bu kovandan bal alacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da en çok yatırım yapılan kurumlar belli oldu İl Koordinasyon Kurulu’na başkanlık eden Aydın Valisi Yakup Canbolat, 2024 yılında en çok yatırım yapılan kurumları açıkladı. Aydın İl Koordinasyon Kurulu’nun 2024 yılı 2. Dönem Toplantısı, Aydın Valisi Yakup Canbolat başkanlığında gerçekleştirildi. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen yatırımlar değerlendirildi. Aydın genelinde 2024 yılında uygulanan 340 projeden 14 adedinin tamamlandığını ifade eden Aydın Valisi Yakup Canbolat, geriye kalan 326 adet projenin de 228 adedinin devam ettiğini, 4 adedinin ihale aşamasında olduğunu, 94 adedinin ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamadığını belirtti. Proje bedeli 42 milyar 814 milyon 386 bin TL olan yatırımların önceki yıllar harcaması 11 milyar 342 milyon 988 bin TL, 2024 yılı ödeneği 6 milyar 866 milyon 893 bin TL olurken 2024 yılı dönem harcaması ise 2 milyar 12 milyon 931 bin TL olarak gerçekleşti. Yatırımlarda dönem itibariyle yaklaşık yüzde 31,19 nakdi gerçekleşme sağlandı. Yatırımcı kuruluşlarca 2024 yılında yapılan harcamaların sektörlere göre dağılımına bakıldığında ise ilk 3’te yer alan sektörler sıralamasıyla Diğer Kamu Hizmetleri-Sosyal 524 milyon 981 bin TL harcamayla 1. sırada, Tarım Hizmetleri 467 milyon 640 bin TL ile 2. sırada, Konut Hizmetleri ise 362 milyon 914 bin TL harcamayla 3. sırada yer aldı. Kurumlar bazında bakıldığında ise DSİ 21. Bölge Müdürlüğü 788 milyon 573 bin TL harcamayla 1. sırada, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 401 milyon 315 bin TL harcamayla 2. sırada, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise 307 milyon 221 bin TL harcamayla 3. sırada yer aldı. “Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde çalışacağız” Yatırımların gerçekleşmesi konusunda çalışma gösteren tüm kurumlara teşekkür eden Vali Yakup Canbolat, hedefe ulaşmak için birlik beraberlik içinde çalışılacağına dikkat çekerek “Her zaman olduğu gibi yatırımlarımızın gerçekleşmesinde, halkımıza hizmet verilmesinde ilimizdeki kamu ve özel sektör kurumlarının birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde çalışacaklarına, program hedeflerine mutlaka ulaşacaklarına inanıyorum. Önemli bir sorun ve darboğazla karşılaşıldığında mutlaka ilgili kurumların diyalog halinde, iyi niyetli ve çözüm odaklı olarak davranmalarını, çözülemeyen herhangi bir sorun olduğu takdirde en kısa sürede Valiliğimize bildirmelerini istiyorum. İlimizin gelişmesi ve kalkınmasında çaba gösteren, çalışan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi. Vali Canbolat’ın açılış konuşmasının ardından kurum temsilcileri, kurumlarıyla ilgili yatırımlarda gelinen son noktaya ilişkin sunum gerçekleştirdi. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda Aydın Valisi Yakup Canbolat başkanlığında yapılan toplantıya belediye başkanları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve meslek kuruluşu temsilcileri katıldı.
Niğde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde "Kariyer Günlükleri 2" programı gerçekleştirildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde üniversite öğrencilerinin donanımlarını arttırmak, mezuniyet sonrası istihdam imkanlarından katkıda bulunmak amacıyla "Kariyer Günlükleri 2" programı gerçekleştirildi. Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, öğrencilere yönelik girişimcilik ve kariyer rehberliği, meslek danışmanlığı, tecrübe paylaşımı programları ile sektör temsilcileri ile öğrencileri buluşturduklarını söyledi. Rektör Uslu; "Yükseköğretim kurumu olan üniversitelerin temel misyonlarının başında bilimsel araştırmayla birlikte eğitim-öğretim gelmektedir. Dolayısıyla bu kurumlar, öncelikle bu alanlarda faaliyetler yürütmektedir. Ancak eğitim ve bilim yuvası üniversitelerin sorumlulukları ve faaliyet alanları bunlarla sınırlı değildir. Zira bu kuruluşlar, kültür-sanat çalışmalarına ek olarak bireysel ve toplumsal gelişmeyi de esas almalıdır. Nitekim içinde bulunduğumuz bilgi çağında açık sistem yaklaşımı da böyle bir anlayışı zorunlu kılmaktadır. Biz de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bu anlayıştan hareket ediyor, öğrencilerimizin her anlamda gelişimlerini destekleyecek çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu çerçevede Üniversitemiz Kariyer Geliştirme Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla öğrencilerimize yönelik girişimcilik ve kariyer rehberliği, meslek danışmanlığı, tecrübe paylaşımı seminerleri gibi faaliyetler düzenliyor, özellikle sektör temsilcilerimizle öğrencilerimizi buluşturmaya gayret ediyoruz. Dolayısıyla bugün burada bizleri bir araya getiren Kariyer Günleri de böyle bir anlayışa dayanarak tertip edilmiştir. " dedi. Danıştay Tetkik Hakimi Kazım Yiğit ise yaptığı konuşmada kariyer kavramının iş hayatında ilerleme anlamına geldiğini söyledi. Yiğit; "Kariyer günleri etkinlikleri üniversitelerin kurumsal hedeflere ulaşmasında, iş verenlerin ihtiyaçlarının karşılanmasında ve bireysel kariyer hedeflerin gerçekleştirme başarısı gösteren yeni mezunların geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İstihdam ve kariyer günleri etkinlikleri üniversite öğrencilerinin donanımlarını arttırmak, mezuniyet sonrası istihdama katkıda bulunmayı ve üniversite öğrencilerinin gelecekteki iş hayatında donanımlı bireyler olarak hayata katılmalarını amaçlamaktadır. Kariyer günlükleri ayrıca öğrencilerin kendilerini daha iyi ifade etmelerini ve geleceklerine dair hedefler koyabilmelerini de amaçlamaktadır." İfadelerine yer verdi. "Kariyer Günlükleri 2" programına konuşmacı olarak katılan Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. Ağır Caza Mahkemesi Başkanı Bayram Ünlü ise kariyerleri ve meslekleri hakkında öğrencilere bilgiler aktardı, sorularını cevapladı. 2 gün sürecek olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi "Kariyer Günlükleri 2" programı Kamu Kurumları paneli ile devam edecek.