EKONOMİ - 18 Nisan 2019 Perşembe 12:41

Ferrari değil Yılka

A
A
A
Ferrari değil Yılka

Giresun’da bir firma, ünlü İtalyan otomobil markası Ferrari’nin şaha kalkmış at figürlü logosundan ve Anadolu’nun yabani atları olan, her türlü şartta hayatta kalabilen ’Yılkı’ atlarından esinlenerekürettiği çok amaçlı tarım araçlarına koşan at figürlü logo tasarlayarak ’Yılka’ ismini verdi.

Giresun’da bir firma, ünlü İtalyan otomobil markası Ferrari’nin şaha kalkmış at figürlü logosundan ve Anadolu’nun yabani atları olan, her türlü şartta hayatta kalabilen ’Yılkı’ atlarından esinlenerek


ürettiği çok amaçlı tarım araçlarına koşan at figürlü logo tasarlayarak ’Yılka’ ismini verdi.


Yılmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı ve Endüstri Mühendisi Serdar Yılmaz, iş makinesi ve otomobil üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.


Yılmaz, çiftçilerin kullandığı ‘pat-pat’a alternatif olarak tarım aracı olarak ürettikleri ’Yılka’ sayesinde pat-pat kazalarında sık sık yaşanan ölümlerin sona ereceğini belirterek "Tarım sektöründe kullanılan pat patların yerini alacak Yılka’nın en büyük özelliği ise güvenli, orijinal arazi aracı olarak üretilmesi. Yılka ile artık pat patlarda yaşanan devrilme sonucu ölümlerin son bulacağına inanıyoruz. Çok amaçlı tarım aracı olarak tasarlanan ve öncelikli kullanım alanı taşıma" dedi.



“Tasarımı 20 yıl sürdü”


Giresun’da tarım aracı üretimiyle çalışmalara başladıklarını anlatan Endüstri Mühendisi Serdar Yılmaz “Yüzde yüz yerli üretim ve tasarımın sonucu olan Yılka’nın üretim süreci 20 yıl önce başladı. İlk zamanlarda el becerilerimizle, bilek gücümüzle yaptığımız çalışmaları bugün teknolojinin de imkanlarıyla üretim bandına dönüştürdük. İlk zamanlarda pat pat tarım araçlarına alternatif üretim düşünürken bu fikrimiz daha da gelişerek bugünkü Yılka ismini verdiğimiz araca dönüştü. Bu tasarladığımız araç Türkiye’nin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu araçlar şu anda turizm sektöründe, site yerleşim alanlarında hizmet aracı olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra çiftçilerimizin bağ bahçe işlerini daha güvenli olarak görmelerini sağladı” diye konuştu.



“Amacımız elektrikli üretime geçmek”


Aracın elektrikli üretimini yapmayı amaçladıklarını da anlatan Yılmaz “Şuan AR-GE çalışmalarımızı sürdürdüğümüz Yılka modelimizin benzin ve dizel seçenekleri bulunmaktadır. Ancak bizim dünyada eşi ve benzeri olmayan aracımızın elektrikli üretimini gerçekleştirmektir. Bu sayede ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacak ve üretim alanı daha da genişleyecek projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Pek yakın bir zamanda Yılka’nın elektrikli motor üretimine geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.



“İhracat için son aşamadayız”


Yurt içinde önemli bir yer edinen Yılka’nın ihracatı için bir çok ülke ile görüşmelerin sürdüğünü ve son aşamaya gelindiğini kaydeden Yılmaz “Ülkemizde ciddi anlamda bir yer edindik. Şu aşamada marka tescilini aldık, patentini aldık. TSE’den aracımızın tip onay belgesini alıp plaka takmak suretiyle banka kanallarını açmak suretiyle çiftçimize kredi imkanı açmayı sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayede ülkemizde Yılka’nın daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz. Bunun yanında Sudan ve Kongo Halk Cumhuriyetler başta olmak üzere bir çok ülkeden talep geldi. Görüşmelerimiz sürmektedir. Yakın bir zamanda ihracatına başlamayı umut ediyoruz” bilgilerini paylaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.