EKONOMİ - 08 Mart 2021 Pazartesi 14:13

Fındık üreticisinin zirai don endişesi

A
A
A
Fındık üreticisinin zirai don endişesi

Giresun’da yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışının fındık için risk oluşturduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin, fındığın açmaya başladığı bu günlerde üreticilerin endişeli olduğunu söyledi.

Giresun’da yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışının fındık için risk oluşturduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin, fındığın açmaya başladığı bu günlerde üreticilerin endişeli olduğunu söyledi.


Fındığın çuvala girinceye kadar risk altında olduğunu ifade eden Şahin, “Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındık için zamansız yağsa risk, yağmasa risk oluşturuyor. Fındığı riske sokan bir çok tehlike vardır. Kışın kar yağmasa erken açar ve baharda kar yağınca zirai don meydana gelir. Fındık oluşmaya başlayınca yağmur fırtına oluşur fındık dökülür. Yine fazla sıcak olur fındık yanar. Dolayısıyla fındık çuvala girinceye kadar riski yüksek bir tarım ürünüdür. Şubat ayında, ’Kar yağmadı fındık strese girdi. Erken bahara aldandı yaprak açmaya başladı ve yağacak bir karda zirai don oluşturur’ diye endişelenirken tam da bu günleri ifade etmiştik. Bugün 300 rakımın üzerinde kar yağışı gerçekleşti. Bu kar yağışının ardından hava ayaza çekerse zirai don meydana gelecektir. Ayrıca zirai don için sadece kar yağması değil, dalların ıslak olması, dallara su yürümesi de yeterli olmaktadır. Şuanda fındık üreticisi endişeli günlerini yaşıyor” dedi.



Fındık fiyatı haftaya 24 liradan başladı


Fındık fiyatının bu günlerde durağan bir dönem yaşadığını da ifade eden Şahin, “Geçen haftayı 24 liradan kapatan fındık fiyatı yeni haftaya da yine 24 liradan başladı. Üreticinin elindeki fındığın üçte, ikisinin satıldığını ve hala üreticinin elinde üçte, bir oranın da bir fındık olduğunu biliyoruz. Üreticinin ihtiyacı kadar fındık satması, TMO’nun piyasaya girmesi fındık fiyatının daha aşağılara düşmemesinin başlıca nedenleridir. Ancak bununla beraber, pandemi sürecinde fındık ihracatı da yüksek rakamlarla gerçekleşmedi. İhracat istenildiği gibi yapılabilseydi bugün fındık fiyatı çok daha yükselebilirdi. Bugünkü fındık fiyatının ihracata bağlı olarak yükselebilir de düşebilir de tamamen ihracata bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.