GENEL - 29 Aralık 2020 Salı 10:52

Giresun ile Trabzon arasındaki ekmek kavgası tarihi belgelerle yeni bir boyut kazandı

A
A
A
Giresun ile Trabzon arasındaki ekmek kavgası tarihi belgelerle yeni bir boyut kazandı

Giresun ile Trabzon arasındaki ekmek tartışması tarihi belgelerin ortaya çıkarılmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Giresun ile Trabzon arasındaki ekmek tartışması tarihi belgelerin ortaya çıkarılmasıyla yeni bir boyut kazandı.


Coğrafi İşaret Tescil Belgesini fırıncılara takdim eden Giresun’un Görele ilçe Belediye Başkanı Tolga Erener, iddia edildiği gibi Çavuşlu ekmeğinin taklit değil asıl olduğunun Osmanlı kayıtlarındaki tarihi belgelerle ortaya çıkarıldığını söyledi. Erener, yaptığı açıklamada, “2018 yılında Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Görele Belediyesi olarak geçmişi yüzyıllara dayanan Çavuşlu ekmeğinin coğrafi işaret tescilini almak için çalışma başlattık. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin geçen ay onaylandığını açıklamıştık. Nihayet tescil belgemiz de geldi ve bugün buradaki fırıncılarımıza bu belgeleri takdim ettik. Çavuşlu ekmeği lezzetiyle, ekşi mayasıyla, bayatlama süresiyle kendine has bir ekmektir. Bunu da tescillemiş olmaktan mutluyuz. İnanıyorum ki fırıncı esnafımızda bu belgenin hakkını vererek üretimlerine devam edeceklerdir” dedi.


Çavuşlu ekmeğinin, Vakfıkebir ekmeğinin taklidi olduğu yönündeki iddialara da cevap veren Başkan Erener, “Çavuşlu ekmeği kesinlikle taklit değildir. Tarihi belgeler ortaya konularak Vakfıkebir’de 1825 yılında fırın olduğu ifade ediliyor, doğrudur ancak Çavuşlu ekmeğinin tarihi ise 1740’lı yıllara dayanmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda Osmanlı Vakıf Senedi kayıtlarından anlaşıldığı üzere 1740 yıllarında Üçüncüzade Ömer tarafından kurulan vakıf kayıtlarında ve Trabzon Salnamelerinde Çavuşlu ekmeğiyle ilgili kayıtlar bulunmaktadır. Bu belgelere göre 1740’lı yıllarda Görele’nin Çavuşlu Beldesi’nde 80 adet fırın bulunmaktadır. Bu kayıtlardan yola çıkacak olursak 1740’lı yıllardan öncesinde de Çavuşlu yöresinde fırınlar olduğu ortadadır. Bunları söylemlerle değil, tarihi belgelerle ortaya koyuyoruz. Vakfıkebir ekmeğinin de, Çavuşlu ekmeğinin de kendine has özellikleri bulunmaktadır ama bir tarih ortaya koyuluyorsa tarihi daha eski olan Çavuşlu ekmeğidir” bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu çocuklara bıraktı. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocukları makamında ağırladı. Çocukları kapıda karşılayan Başkan Bıyık, makamını Dede Korkut İlkokulu dördüncü sınıf öğrencileri Muhammet Ensar Çınar ve Rümeysa Ay’a bıraktı. Başkan Muzaffer Bıyık’a çiçek takdim eden Darıcalı minikler, daha sonra başkanlık koltuğuna oturarak başkan yardımcıları ve birim müdürlerine çeşitli talimatlar verdi. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık koltuğunu çocuklara devretmekten dolayı mutlu olduğunu ifade ederek “Geleceğimizin teminatı olan tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor ve hepsini sevgiyle kucaklıyorum. Bugün iki yavrumuza koltuğumuzu bıraktığım için mutluyum. Darıca Belediyesi olarak çocuklarımızın daha iyi yetişmesi için canla başla çalışıyoruz. Yarının büyükleri olacak çocuklarımız inanıyorum ki ülkemizi daha güzel günlere taşıyacak. Bir kez daha başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığımız için canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi. Başkan Muzaffer Bıyık, daha sonra çocuklara çeşitli hediyeler vererek eğitim hayatlarında başarılar diledi.
Denizli Duyarlı kuaför yetiştirme yurdunun ardından 23 Nisan çocuklarını sevindirdi DENİZLİ (İHA) – Denizli’de daha önce yetiştirme yurdunda hayata geçirilen anlamlı projede yer alan kuaför Mehmet Çağdaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılan çocukları sevindirdi. Denizli’nin sosyal projelere verdiği desteklerle tanınan kuaförü Mehmet Çağdaş, yine anlamlı bir etkinliğe imza attı. Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde faaliyet gösteren Mehmet Çağdaş Hair Artist firmasının sahibi olan Çağdaş, daha önce bir yetiştirme yurdunda gerçekleşen etkinliğini bu kez bir köy okulunda sürdürdü. Ekibiyle birlikte Çal ilçesine bağlı Belevi Halil Uzun İlkokulu’nda 30 kişilik bir sınıfın öğrencilerini 23 Nisan’a özel ücretsiz tıraş eden Çağdaş, çeşitli hediyelerle sevindirdiği miniklere mesleği hakkında bilgilendirdi. Çocukların bir ülke geleceğinin umudu, milletin en değerli varlığı ve ümit kaynağı olduğuna dikkat çeken Mehmet Çağdaş, “Daha önceki etkinliğimiz olan yetiştirme yurduna gittiğimizde, orada tıraş ettiğim çocuğun bana anlattığı hayat hikayesinden çok etkilendim. Aklıma bir köy okulunda eğitim gören çocuklara mesleğimi tanıtmak, sevdirmek ve onların kalplerine dokunma fikri geldi. Çocuklara bir şeyler katabilmek ve onları topluma kazandırmak istedim. Milli Eğitim Müdürlüğüyle yaptığımız görüşmeler sonucu, proje çalışması için Çal - Belevi Halil Uzun İlkokulunu belirledik. Çocuklarımız çok mutlu oldular ve sevindiler. Bizlere çok sıcak kanlı davrandılar. Çocukların gözlerinde gördüğümüz mutluluk bizleri çok sevindirdi. Mesleğimizle ilgili merak ettikleri soruları cevaplandırdık. Hatta kuaförlük mesleğine olan ilgilerini artırmış olduk, bu mesleğe olan bakış açılarını değiştirdik. ‘Güçlü Çocuk, Güçlü Toplumdur’ düşüncesinden yola çıkarak, onların bayramı olan 23 Nisan’da onları mutlu etmeyi hedefledik. Tüm meslektaşlarımdan bulundukları illerdeki köy okullarına gitmelerini ve oradaki çocukların kalplerine dokunmalarını ve mesleğe olan sevgilerini arttırmalarını rica ediyorum” dedi.