GENEL - 18 Kasım 2020 Çarşamba 16:40

Giresun’da tek tırnaklı hayvanlar kayıt altına alınıyor

A
A
A
Giresun’da tek tırnaklı hayvanlar kayıt altına alınıyor

Giresun’da ruam hastalığına karşı mücadele kapsamında tek tırnaklı hayvanların kayıt altına alınma süreci başlatıldı.

Giresun’da ruam hastalığına karşı mücadele kapsamında tek tırnaklı hayvanların kayıt altına alınma süreci başlatıldı. Kayıt işlemleri 31 Aralık tarihine kadar tamamlanacak.


Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ‘Ruam Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği’ kapsamında her yaştan at, eşek ve katır türü tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınıyor. At ve katır türü hayvanların öncelikle yönetmelik kapsamında alerjik reaksiyon esaslı mallein testi uygulanacak ve sonucu negatif çıkan hayvanlara mikroçip uygulanarak ‘Tek Tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi’ düzenlenecek. Eşek türü hayvanlarda ise sağlık kontrolü yapılacak ve sağlıklı olanlara mikroçip uygulanarak kimlik belgesi düzenlenecek.


Kimlik belgesi düzenlenen her hayvan Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) içerisinde yer alan TÜRKVET modülüne kayıt ediliyor. TÜRKVET’te kaydı olmayan tek tırnaklı hayvanlara ise sevk raporu tanzim edilmemekte ve kimliklendirilmemiş hayvanların nakil esnasında yakalanması halinde ise idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Tek tırnaklı hayvanların kayıt altına alınması için belirlenen süre ise 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle sona erecek. Bu tarihten sonra sadece 12 aylık yaşa kadar olan hayvanların cezasız olarak kimliklendirilmesi ne müsaade edilecek.


At, eşek ve katır türü hayvan yetiştiricilerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar merkezde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne, ilçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye’ye kaçak yolla getirilen yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi Kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ile Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyon çerçevesinde Türkiye’ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon çerçevesinde yakalanan 2 şahsa da 2 milyon lira ceza kesildi. İstanbul kaçakçılık suçlarıyla mücadele Şube Müdürlüğüne gelen bir ihbar doğrultusunda Savcılık talimatı ve alınan arama izniyle Arnavutköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlisi ekipleri Arnavutköy’de bulunan bir otele operasyon gerçekleştirildi. Operasyon çerçevesinde, 2 yabancı uyruklu şahsın bavulunda özel olarak hazırlanmış keseler bulundu. Keselerin içinde 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık olarak 100 bin adet civarındaki tıbbi sülük olduğu tespit edildi. Cites belgesine tabi olan ve kaçak yollarla İran’dan Türkiye’ye pazarlamak için getirildiği beyan edilen tıbbi sülüklerle ilgili herhangi bir evrak belge ibraz edilemediği öğrenildi. Ekipler, 1380 sayılı su ürünleri kanun kapsamında yasadışı yolla Türkiye’ye getirilen 28 kilogram civarındaki tıbbi sülüklere el koydu. Kaçak olarak tıbbi sülükleri Türkiye’ye getiren 2 yabancı uyruklu şahıs hakkında 2 milyon 624 bin 408 lira idari para cezası uygulandı.