KÜLTÜR SANAT - 04 Temmuz 2020 Cumartesi 09:53

Tatlılardan keklere, milkshake’den limonataya kadar birçok lezzet ısırgan ile birleştirilerek farklı tatlar ortaya çıkarıldı

A
A
A
Tatlılardan keklere, milkshake’den limonataya kadar birçok lezzet ısırgan ile birleştirilerek farklı tatlar ortaya çıkarıldı

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) desteklediği Karadeniz bölgesinde ısırgan tarımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında Giresun’da, yöresel lezzetlerin ve dünya mutfağından bazı yemeklerin ısırganla birleştirilmesi etkinliği düzenlendi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) desteklediği Karadeniz bölgesinde ısırgan tarımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında Giresun’da, yöresel lezzetlerin ve dünya mutfağından bazı yemeklerin ısırganla birleştirilmesi etkinliği düzenlendi. Tatlılardan keklere, Milkshake’ten limonataya kadar birçok lezzet ısırgan ile birleştirilerek farklı tatlar ortaya çıkarıldı.


DOKAP’ın destekleri ve Giresun Üniversitesi ile 19 Mayıs Üniversitesi’nin işbirliğiyle Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen etkinlikte ısırgan ile yapılan yöresel lezzetler ve dünya mutfağındaki bazı lezzetler sergilendi.


Isırgan yemekleri etkinliğine katılan Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, “Bize düşen ısırganın pazarlanması, sanayiye katılması ve çiftçimizin, vatandaşımızın gelir elde etmesi için imkanları sağlamak olmalıdır. Burada birbirinden güzel ürünler ortaya çıkarılmış. Bunu gastronomi turizminde de kullanabiliriz. İnanıyorum ki İstanbul’a, Ege’ye, Akdeniz’e de tanıttığımız zaman hem şehrimize bir katma değeri olacak hem de vatandaşımız kazanacak ve Giresun fındığın yanı sıra ısırganıyla da marka olabilir. Giresun Valiliği olarak her türlü desteği sağlayacağız” dedi.


Isırganı en çok kullanan, bilen ve tüketen ilin Giresun olduğunu söyleyen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can ise "Biz üniversite olarak ısırgana destek vereceğiz, kaynak ayıracağız. Üniversite olarak yakın bir zamanda ısırgan ve lifli ürünlerle ilgili bir merkez kurmayı düşünüyoruz. Bu noktada Yüksek Öğretim Kurumu’na ısırgan ile ilgili bir araştırma merkezi kurma konusunda bir teklif sunmayı düşünüyoruz. Henüz formatı tam belirleyemedik. Bu konuda istişare ediyoruz. İstişarelerimiz bittiğinde harekete geçeceğiz” dedi.


Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, ısırganın kullanım alanının çok geniş olduğunu belirterek “Isırgan öldürülmesi gereken, zehir atılması gereken bir bitki değildir. Yapılan araştırmalarda Karadeniz bölgesindeki hastalıkların temel sebebinde ısırgan ilacı olarak bize yutturulan ısırgan ilacının içeriğindeki zehirlerden kaynaklanmaktadır. Tıp Fakültelerinde yazılan makalelerin yüzde 70’i ısırganla ilgilidir. Kimya, kozmetik, otomotiv, savunma ve tekstil sanayisinde ile gastronomi gibi çok geniş bir alanda kullanılıyor. Pamuğun olmadığı ülkelerde Almanya, Fransa gibi ülkelerde sentetik lifler çıkmadan önce ısırgan doğal lif olarak kullanılıyordu” ifadelerini kullandı.


Giresun’da halk arasında yaygın olarak tüketilen ısırganın bu etkinlikte birlikte Giresun’un tanıtımına büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Giresun’da faaliyet gösteren restoran işletmecilerinden seçilen 12 kursiyer, Uygulama Oteli’nde gördükleri kurs ile ısırgan ile yemek, tatlı ve birçok lezzetin hazırlanışını öğrendiler. Kursiyerler öğrendikleri bu lezzetleri kendi işletmelerinde menülere ekleyerek ısırganın yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaklar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da muhteşem 23 Nisan gösterileri sahnelendi Bolu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda öğrencilerin sergilediği oyunlar güzel görüntülere sahne oldu. 1453’ten, 23 Nisan 1920’e kadar Türk milletinin yaşadığı tarihi anları sahneleyen öğrencilerin gösterisi büyük beğeni topladı. Bolu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Karaçayır’da bulunan 3 bin kişilik kapalı spor salonunda coşkuyla kutlandı. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin sergilediği gösteriler güzel anlara sahne oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için düzenlenen etkinlikte vatandaşlar salonu hınca hınç doldurdu. Etkinliğe Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı, STK temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. Mehter Marşı ile başlayan etkinlikte ilkokul ve ortaokul öğrencileri de koro, tiyatro, halk oyunları ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. İlkokul öğrencilerinden oluşan koro ekibi Cumhuriyet’in 100. Yılı için bestelenen Parla şarkısını söyledi. Salonu dolduran vatandaşlar, öğrencilere telefon ışıklarıyla eşlik etti. İzzet Baysal 50.Yıl İlk ve Ortaokulu öğrencileri, 1453’ten 23 Nisan 1920’e kadar Türk milletinin yaşadığı tarihi anları sahneledi. Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütme anını, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını, Kurtuluş Savaşı’nda fedakarlık yapan kadınları ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ilan edilmesine kadar tarihi anları sahneleyen öğrencilerin performansı büyük beğeni topladı. Salonu dolduran vatandaşlar dakikalarca alkışladı.
Şırnak Şırnak’ta “Hayalet Ağ” temizliği yapıldı Şırnak’ın Uludere ilçesinde barajlarda hayalet ağ temizliği yapıldı. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Şırnak İli Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” kapsamında Uludere ilçesinde öğrencilere eğitim varidi. Eğitimin ardından Uludere Barajı’nda hayalet ağ temizliği etkinliği yapıldı. Vali Cevdet Atay, barajlar ve suların ne kadar temiz tutulursa karşılığının o kadar hızlı alınacağını söyledi. Bütün meselenin insana dayandığını belirten Vali Atay, "İnsan, bir yerden karşılık alıyorsa orayı kollamak korumak zorundadır diye düşünüyorum. Şu an aramızda olan öğrencilerimiz bu bilinçle yetişecek, bizim avcılarımız bu bilinçte olacak, balık üreticilerimiz bu bilinçte olacak. Avladıktan sonra av malzemelerini oraya bırakmayacaklar. Bunlar canlılar için bir tehlike arz ediyor. Öncelikle üzerinde durmamız gereken balıkçılarımızın, avcılarımızın insanımızın bizi doyuran denizlere, barajlara sulara iyi bakmak ve kirletmemeleri. İnşallah gençlerimiz bu farkındalık projesinden örnek alırlar. Balıkçılarımız da aynı şekilde buna riayet ederler” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ilde 32 farklı balık türünün yaşadığını ifade etti. Sezgin, nesli tükenme tehlikesi altında olan Leopar Sazan’ının da Dicle Nehri’nde bulunmasıyla birlikte iç su balıkların biyo-çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla farkındalık eğitimleri düzenlendiğini, hayalet ağları ve av araçlarını sulardan temizlediklerini dile getirdi. Programa, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Celal Dalman’da katıldı.