KÜLTÜR SANAT - 30 Mart 2020 Pazartesi 11:26

Terzilik hazır giyime yenik düşüyor

A
A
A
Terzilik hazır giyime yenik düşüyor

Terzilik sanatının ustalık göstergesi olan ısmarlama elbise dikimi tekstil sektörünün gelişmesiyle ve ithal ürünler nedeniyle eski ışıltılı günlerini kaybediyor.

Terzilik sanatının ustalık göstergesi olan ısmarlama elbise dikimi tekstil sektörünün gelişmesiyle ve ithal ürünler nedeniyle eski ışıltılı günlerini kaybediyor.


Giresun şehir merkezinde terzilik yapan Yeliz Ak, tekstil sektörüne başlayan meslek hayatını kendi dükkânında terzilik mesleğini devam ettiriyor. Terzilik mesleğinin genç temsilcilerinden olan ve 10 yıldır terzilik yapan Yeliz Ak, işini severek yaptığı için bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.


Terziliğe mesleğine tekstil sektöründe çalışmaya başladığını belirten Ak “18 yaşındayken İstanbul’da tekstil firmalarında makineci olarak çalışmaya başladım. 2006 yılında evlendim ve 2008 yılında ailemle beraber Giresun’a taşındım. Buraya gelince 2 yıl daha tekstilde çalıştım. Terzilik anlamında çoğu şeyi yapabildiğimi fark edince kendi dükkânımı açtım ve 10 yıldır terzilik yapıyorum. Ayrıca işimi çok severek yapıyorum. Eskiden terziler sipariş ile çalışıyorlardı. İnsanlar bedenlerine göre kıyafet yaptırıyordu. Günümüzde hazır giyimde çeşitlilik o kadar arttı ki artık terziler baştan dikim yapmak yerine paça kısaltma, boy uzatma, bedene uydurma gibi işler yapıyorlar. Bende bu şekilde yapıyorum ama işimi severek yaptığım için bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi.


Bay-bayan terzi olarak çalışan Ak, "Bayan terzi olarak çalışıyorum. Kadın müşteriler genelde kadın terzileri tercih ediyorlar. Ölçü alımı yönünden daha rahat oluyor. Kadın müşterilerin beni tercih etmesi işin iyi tarafı. Ama erkek müşterilerim ise tam tersi bu konuda biraz rahat olamıyorlar” diye konuştu.


Korana virüs salgınının işlerini etkilediğini de belirten Ak “Şu an yaşanan salgından dolayı işimi yapamıyorum. Salgının önlenmesi için dışarı çıkmamamız lazım. Mesela ben dükkânın camına telefon numaramı yazdım. Evim yakında bulunuyor, acil bir şey olduğunda beni arıyorlar ve gelip işimi yapıp evime geri dönüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanı Bahadır koltuğunu 4. sınıf öğrencisine devretti Bahçelievler’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Belediye Başkanlığına gelen Siyavuşpaşa İlkokulu öğrencisi Masal Yılmaz, Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’dan görevi devraldı. Bahçelievler’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Bu çerçevede, Siyavuşpaşa İlkokulu öğrencisi Masal Yılmaz okul müdürü Erdoğan Karahan ve öğretmeni Özlem Gökhan ile birlikte Belediye Başkanlığına gelerek Başkan Dr. Hakan Bahadır’ı ziyaret etti. Belediye Başkanlığı görevini Dr. Hakan Bahadır’dan devralan 4. sınıf öğrencisi Masal Yılmaz, belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. "Bana çok iş bırakmadınız" 23 Nisan nedeniyle Belediye Başkanlığı görevini devralan Masal Yılmaz, “Daha yeşil bir Bahçelievler için çalışacağım. Biz çocuklar ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızı doğa, çevre ve sıfır atık konusunda daha fazla bilinçlendirmeliyiz. Ayrıca belediyemizin sürdürdüğü sıfır atık projesini okullarımızda ve evlerimizde daha fazla yaygınlaştırmalıyız. Bu proje ile ilgili halkımıza bilinçlendirme eğitimleri vermeliyiz. Gerçi siz bana çok iş bırakmadınız ama çocuk parklarının sayısını arttırmayı ve daha güvenli hale getirmeyi planlıyorum, ayrıca daha fazla çocuk kreşi yapmak istiyorum” dedi. Belediye Başkanlığı makamını, Masal Yılmaz’a devreden Dr. Hakan Bahadır da, "Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemiz ve dünya çocuklarına armağanı, yani sizlerin bayramı. Bugün sembolik olarak oturduğunuz bu koltuklarda, yarın ülkemize hizmet etmek için oturacaksınız. Sizlerin şahsında, ülkemiz ve tüm dünya çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyorum” ifadelerini kullandı.