SAĞLIK - 16 Şubat 2020 Pazar 10:31

"Virüslerin kapalı alanda bulaşma riski açık havaya göre her zaman daha fazla"

A
A
A
"Virüslerin kapalı alanda bulaşma riski açık havaya göre her zaman daha fazla"

GİRESUN (İHA) – Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.

GİRESUN (İHA) – Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökhal, “Virüsler genelde soğuk havalarda ortaya çıkıyor çünkü insanlar soğuk havalarda daha fazla kapalı ortamlarda bulunuyor. İnsanlar alışveriş merkezleri, kafeler ve bunlara benzer yerlerde kalıyor. Soğuk havalarda insan vücudunun direnci de düştüğü için enfeksiyona zemin hazırlıyor. Kapalı alanda bulaşma riski açık havaya göre her zaman daha fazla” dedi.


Çin’in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan ve her geçen gün etkisini arttıran ‘korona virüs’ sonrası insanlar virüslere karşı nasıl korunacaklarını araştırmaya başladı. Özel Giresun Ada Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökhal insanların virüslere karşı korunması gerektiğini ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.


İnsanların soğuk havalarda kapalı ortamları tercih ettiğini fakat bununda virüslerin bulaşması açısında riskli olduğunu belirten Gökhal, kapalı alanların sürekli havalandırılması gerektiğini söyledi.


İnsanların her türlü virüslere karşı temiz hava ve hijyen kurallarına sürekli uymaları gerektiğini kaydeden Gökhal, “Virüsler genelde soğuk havalarda ortaya çıkıyor çünkü insanlar soğuk havalarda daha fazla kapalı ortamlarda bulunuyor. İnsanlar alışveriş merkezleri, kafeler ve bunlara benzer yerlerde kalıyor. Soğuk havalarda insan vücudunun direnci de düştüğü için enfeksiyona zemin hazırlıyor. Kapalı alanda bulaşma riski açık havaya göre her zaman daha fazla” dedi.


Her dönemin kendine göre bulaşıcı hastalıkları olduğunu ifade eden Dr. Gökhal, “Bizim için önemli olan bu hastalıklardan korunabilmemiz. Bunun için hasta insanların kapalı ortamlara fazla girmemesini öneriyoruz. Bu tip enfeksiyonlar genellikle solunum yolları ile bulaştıkları için hasta insanların hatta gerekirse sağlıklı insanların maske takmasını, el hijyeni, sağlıklı beslenme, sağlıklı bir uyku düzeni öneriyoruz. Bunlar bizim vücut düzenimizi ayakta tutalar ve enfeksiyona yenilmemizi engelleyen durumlardır” ifadelerini kullandı.


İnsanların grip ve benzeri gibi durumlara karşı özellikle Ekim ve Kasım aylarında aşı yaptırmaları gerektiğini önerdiklerini ifade eden Dr. Gökhal, “Düzenli olunan aşılar insanları virüslere karşı büyük ölçüde korurlar. Özellikle bünyesi zayıf olan yaşlılar ve çocuklar için aşıları mutlaka öneriyoruz. Bir başka önerimiz ise ‘maske’ özellikle solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı mutlaka kullanılması gerekiyor. Bol miktarda ‘C’ vitamini alınması da önemli etkenler arasında” diye konuştu.


“Kar yağmadan önce havada asılı kalan mikropların kar yağışı ile birlikte zemine indiği, karın mikropları öldürdüğü kısmen biliniyor ama bunun net bir bilimsel açıklaması yok” diyen Dr. Gökhal, şöyle devam etti:


“Kar yağmadan önce hasta sayısında daha fazla bir artış vardı, kar yağışı ile birlikte hasta sayısında azalma oldu. Karın yağması sonrası havada asılı olan mikropların kar taneleriyle birlikte yeryüzüne inmesi ile havayı kısmen de olsa temizlediği biliniyor. Genelde soğuk havalarla birlikte insan vücudundaki direnç azaldığı için genelde kapalı ortamlarda kalıyoruz. Bu riski azaltmamız açısında kapalı ortamdaki odaları havalandırmamız, hasta bireylerin, sağlıklı bireylerin ellerini yıkaması, tokalaşma, öpüşme gibi bu tip hijyenik durumlara dikkat etmemiz gerekiyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.