EKONOMİ - 27 Aralık 2018 Perşembe 15:23

2 genç girişimcinin kurduğu pestil firması Katar ve Avrupa’ya pestil ve köme ihraç ediyor

A
A
A
2 genç girişimcinin kurduğu pestil firması Katar ve Avrupa’ya pestil ve köme ihraç ediyor

Gümüşhaneli iki genç girişimcinin kurduğu pestil firması kendi alanında Türkiye’de ilk olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) ürettikleri pestil ve kömeleri ihraç etmeye başladı.

Gümüşhaneli iki genç girişimcinin kurduğu pestil firması kendi alanında Türkiye’de ilk olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) ürettikleri pestil ve kömeleri ihraç etmeye başladı. Ürün paket gramajlarını düşüren gençler, talebi iki kat artırdı.


Uzun yıllar gıda sektöründe çalışan Murat Ersin Ok ve Ali İhsan Gürses’in sahibi olduğu firma Harmancık köyünde yeni faaliyete geçen İŞGEM’de üretime başladı. Burada ürettikleri ürünleri 2 farklı marka aracılığıyla 8 Avrupa ülkesine ihraç eden gençler ülke genelinde de yerel zincir marketler ile yol üstü tesislere pestil ve köme temini sağlıyor.


Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren ortaklardan Murat Ersin Ok, kendisinin iç ve dış ticaret kısmında, ortağı Ali İhsan Gürses’in de işin AR-GE, personel ve üretim tarafında olduğunu belirterek, “2015 yılında kurulan firmamız Pestilla çatısı altında Marka Pestil ve Gümüşhane’nin Tadı adlı 2 markamız var. Türkiye genelinde 25 ekstra şehre hitap ediyoruz. 6 tane ana bayimiz var. Yurtdışında da 2 tane ana bayimiz var” dedi.


Geçtiğimiz yazın başında Katar’a iki kez ihracat yaptıklarını, ortalama 8 Avrupa ülkesine de ihracat yaptıklarını kaydeden Ok, “Bunun yanında İstanbul’da yerel zincir marketlerle, diğer 6 bayimiz de Bursa, Eskişehir, Ankara, Akdeniz-Ege, Denizli hattındaki yol üstü tesislerine ürün veriyor. Alan ve tesis yetersiz olduğu için ihracatımızı 2’ye bölmek zorunda kaldık. Normalde yarım konteynerdi. Şuan Almanya merkezli İsveç, Belçika ve Hollanda’ya dağılacak” diye konuştu.



“Paket küçüldü, talep iki kat arttı”


Avrupa ülkelerinde pestil ve kömeye talebin çok fazla olduğunu kaydeden Ok, yaptıkları araştırmalar sonucunda mevcutta 500 gramlık paketleri 300 grama düşürerek talepte artış sağladıklarını belirterek, “Talep çok fazla. Ürünün gramajını düşürdük. Eskiden yarım kiloydu paketler şimdi 300 grama çektik. Böyle olunca da talep iki katı arttı. Geçen yıl ilk ihracatımız 5 paletti, ikinci ihracatımız 6 paletti. Son gelen ihracat 12 palet. İnşallah bundan sonraki süreçte konteyner bazına döneceğiz. Yeterlilik sağlarsak konteyner bazında olacak” şeklinde konuştu.


Ürünler için ahşap tasarımlı bir tanıtım standı kurduklarını dile getiren Ok, “Bu stant İstanbul’da, Akdeniz’de, İngiltere’ye gidecek. İsveç’te de TürkFood marketlerine gidecek” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’in Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 28 Nisan’a kadar sürecek olan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde birbirinden özel etkinlik ve kitaplarla buluşan çocuklar, hem öğreniyor hem de eğleniyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözüne uygun olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve gelişmesi için gayretlerini ve hizmetlerini sürdürürken, miniklerle dolup taşan ve 142 yayınevi, 72 yazarın yer aldığı Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği tüm hızıyla devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 19-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş., KAYMEK ve Kayseri Bilim Merkezi birbirinden özel etkinliklerle çocukların doyasıya eğlenmesine ve öğrenmesine katkı sağlıyor. KAYMEK ekibi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde birbirinden güzel sahne gösterileriyle çocukların keyifli vakit geçirmesini sağladı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Spor A.Ş. de çocukların hem sağlıklı hem de eğlenceli vakit geçirebilmeleri için etkinliklerine devam ediyor. Çocuklar, voleybol, okçuluk, canlı langırt, tırmanma duvarı, şişme yıkım oyunu, şişme basketbol, futbol gibi spor ve oyunlarla nitelikli zaman geçiriyor. Kayseri Bilim Merkezi ise şenlikte, miniklerle birlikte ayaküstü kil ile dinazor yapımı, pipet roket, kitap ayracı, güneş saati ve gösteri deneyleri etkinliği yaptı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ekipleri de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerin tanıtımlarını yapıyor. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ndeki etkinlik alanında ziyaretçilerini ağırlayan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Alo 153 İletişim Merkezi ve Beyaz Masa çocukların ve vatandaşların talep ve önerilerini alıyor. Ücretsiz Ulaşım Hizmeti Devam Edecek Millet Bahçesi’nde gerçekleşen şenlik için 27 ve 28 Nisan tarihlerinde de Cumhuriyet Meydanı ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi arasında 639 hat kodlu seferler ile ücretsiz hizmet verilecek. Seferler, saat 10.00 ile 22.00 arasında yarım saatte bir olarak planlanırken, ücretsiz otobüsler Cumhuriyet Meydanı Kaleönü durağından hareket edecek.
Ordu Ordu’da 10 yılda 87 orman yangını meydana geldi, 96.83 hektar alan zarar gördü Ordu’da orman yangınları ile mücadele konusunda yapılan toplantıda, son 10 yılda 87 yangının meydana geldiği ve bu yangınlarda 96,83 hektar alanın zarar gördüğü açıklandı. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan orman yangınları ile mücadele komisyonu, Vali Muammer Erol’un başkanlığında toplandı. Toplantıda, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bir sunum yapılarak, Ordu, Ünye, Akkuş ve Mesudiye Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde yer alan yangın araçları, su kaynakları, son 10 yıl içerisinde Ordu ili genelinde çıkan orman yangınları ve çıkış sebepleri, orman yangınlarıyla mücadele ve orman yangını söndürme gönüllüleri hakkında Vali Muammer Erol ve komisyon üyelerine bilgilendirmede bulunuldu. Ordu’da meydana gelen orman yangınlarının genellikle örtü altı yangını şeklinde olduğu vurgulanan bilgilendirmede, Ordu’da son 10 yıl içerisinde 87 adet orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarda toplam 96,38 hektarlık alanın zarar gördüğü ifade edildi. Orman yangınlarının genel olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt, kaza, doğal nedenler ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklandığı belirtilen bilgilendirmede ayrıca, Ordu’da Orman Teşkilatı’na kayıtlı bin 199 yangın söndürme gönüllüsü olduğu belirtildi. Ormanların, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarından birisi olduğunu belirten Vali Muammer Erol, toplantıda yaptığı açıklamada, “Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlar, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarındandır. Orman yangınlarına karşı hem gerekli tedbirleri almak, hem de yangın olduğunda tüm kurumlarımız ellerinde ne imkan varsa onu kullanarak yangına müdahale etmesi ve bu konuda müşterek bir çalışmanın içinde olması gerekir. Bu toplantılarımızda da orman yangınlarına karşı almamız gereken tedbirleri belirliyoruz. Orman yangını olması durumunda da yapılacak müdahale ve çalışmaları gözden geçirmiş olduk. Dileğimiz ülkemizin hiçbir yerinde orman yangını hadisesi yaşamayalım” ifadelerine yer verdi. Orman yangınlarını önlemeye yönelik kararların alındığı toplantıda, orman yangınlarıyla mücadelede ilgili kurumlarca yürütülecek çalışmalar da belirlendi. Toplantıya, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, komisyon üyesi kurum yöneticileri katıldı.