ÇEVRE - 24 Haziran 2020 Çarşamba 09:32

Baraj gölü çöplüğe döndü

A
A
A
Baraj gölü çöplüğe döndü

Gümüşhane’deki Torul Baraj Gölü’nde her bahar ve yaz mevsiminde su seviyesinin yükselmesiyle birlikte göl yüzeyi çöplüğe dönerken, sonbaharda da su seviyesinin düşmesiyle çölü andıran görüntü vatandaşları isyan ettiriyor.

Gümüşhane’deki Torul Baraj Gölü’nde her bahar ve yaz mevsiminde su seviyesinin yükselmesiyle birlikte göl yüzeyi çöplüğe dönerken, sonbaharda da su seviyesinin düşmesiyle çölü andıran görüntü vatandaşları isyan ettiriyor.


Gümüşhane’nin Vauk Dağı’ndan doğarak il merkezi, Torul ve Kürtün ilçelerini derin vadiler oluşturarak aşan, Giresun’un Doğankent ilçesinden Tirebolu’ya ulaşarak 160 kilometre sonra Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla yapılan Torul Barajı son yıllarda çevre kirliliğiyle gündeme geliyor.


Harşit çayının doğduğu yerden itibaren geçtiği tüm köy, belde, ilçe ve il merkezinde kenarlarına ve çevreye atılan çöplerin yağmur yağışlarıyla birlikte taşınarak su seviyesi en üst noktaya ulaşan Torul Baraj gölünde birikmesi sonucu baraj gölünün etrafındaki sahil bandı, tarım arazileri, bahçelerin bitişikleri ve koylar çöplerle doluyor.


Özellikle Torul ilçesinin Çamlıca ve Köprübaşı Mahallesini etkileyen olay çevre felaketi boyutlarına ulaşırken mahalle sakinleri her yıl baraj gölünden başta plastik atıklar olmak üzere tonlarca çöp topluyor.


Geçtiğimiz yıllarda enerji santrali özelleştirilen baraj gölünün su seviyesi en üst noktaya ulaşınca Çamlıca ve Köprübaşı mahallelerini birbirine bağlayan tarihi köprü de sular altında kalarak iki mahalle arasındaki ulaşımı kesiyor.


Yaz aylarında çöplüğe, sonbahar ve kış aylarında da su seviyesinin enerji üretimi nedeniyle en dip seviyeye düşmesi sonucu baraj gölü havzası çölü andırırken, yöre halkı bu duruma tepki gösteriyor.



“Biz burada 10-12 yıldır her yaz mevsiminde tonlarca çöp topluyoruz”


Çamlıca Mahallesi sakinlerinden gazeteci-yazar Turgay Bostan, baraj yapılacağı zaman havzada sulak alanları olacak diye sevindiklerini fakat umdukları gibi olmadığını belirterek, “Burası çöplük alanına döndü. Biz burada 10-12 yıldır mahalle sakinleri olarak her yaz mevsiminde tonlarca çöp topluyoruz. Ben yaz tatillerimde memleketimi gezmeye geldiğimde buraya çöp toplamaya geliyorum. O kadar çöp birikiyor ki burada bazen kamyonlarca çöp yakıyoruz veya belediyeden istediğimiz kamyonlarla çöp götürüyoruz” dedi.



“Sonbahar aylarında burası çöle dönüşüyor”


Sonbahar mevsimine doğru şuan çöplük olan göl yüzeyinin su seviyesinin yaklaşık 50 metre düşmesiyle birlikte çatlayan balçıklarla olacağını ve çöplerin havzaya yayılacağını aktaran Bostan, “Sonbaharda da burası pis kokulu, sinekli bir ortama dönecek. Burası 1-2 ay bu vaziyette kalıyor. O da çöplü olarak kalıyor. Daha sonra bir çöle dönüşüyor burası. Suyun belli bir seviyenin altına düşmemesi lazım. Biz Çamlıca mahallesi olarak çevre felaketi yaşıyoruz. Burada genelde plastikler var. Denizlerimiz, göllerimiz plastikle dolu. Çağımızın büyük bir çevre sorunu bu plastik. Harşit havzasından gelen bütün çöp rüzgarla bu koyda birikiyor. Birkaç yer var böyle körfez ve koy olan yer. Rüzgar bu çöpleri getirip oraya biriktiriyor” diye konuştu.



“Gümüşhane’nin ve Torul’un ne kadar dere kenarına atılan çöpü varsa şuanda baraj gölü ve etrafında yüzüyor"


Torul Barajı’nın faaliyete geçtiği günden beri aynı sorunlarla iç içe yaşadıklarını kaydeden Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir ise “Gümüşhane’nin ve Torul’un ne kadar dere kenarına atılan çöpü varsa şuanda baraj gölü ve etrafında yüzüyor. Çok eski yerleşim yeri olan Çamlıca ve Köprübaşı Mahalleleri arasındaki tarihi köprümüzde sular altında kaldığı için iki mahalle arasında bir geçiş yok. Tarihi köprünün arkasında bir tersip bendi yapılıp üzerinden araba yolu geçirilerek bu iki mahallenin birbiriyle ulaşımı sağlanabilir. Bu bent kafesli yapılarak baraj gölüne gelecek pisliğin temizlenmesi de kolay olacak” şeklinde konuştu.



“Burada biriken çöpler temizlensin ve buradaki güzellik ortaya çıksın”


“Torul baraj gölü Kürtün baraj gölünü korumak maksadıyla mı yapıldı?” sorusunu yönelten Özdemir “Bizim baraj adeta o barajın arıtmasını yapıyor. Pisliği, kumunu burada topluyoruz. Su seviyesi çekildikten sonra şu güzellik ortadan kalkacak. Biz bu baraj gölünde suyun belli bir seviyede tutulması taraftarıyız. Burada çok sayıda insanımız, çiftçimiz yaşıyor. Baraj gölü çekildikten sonra baraj gölünün etrafında kalan bütün alüvyonlar ortaya çıkıyor. Kuvvetli bir rüzgar hakim olduğu için buradaki insanlar tozdan evlerinde duramıyor. Buranın temizlenmesi de gerek. DSİ yetkililerimizin barajda faaliyet gösteren şirketle beraber temasa geçip her yıl burada biriken çöpleri temizlesin ve buradaki güzellik ortaya çıksın. Eğer böyle bir şey olmayacaksa talep ettiğimiz tersip bendini yaparak buradaki çoğu sorunu çözebiliriz” diye konuştu.


Torul Baraj gölünün su seviyesinin belli bir seviyede tutularak turizme de kazandırılabileceğinin altını çizen Başkan Özdemir, “Burayı turizme açmak istiyoruz. Şu güzelliğin üzerinde teknemiz, restoranımız olsa, insanlar 13 kilometrelik baraj bölgesinde hem tekneyle yolculuk yapsa hem de üzerinde yemeğini yese güzel olmaz mı? Göletlerde bu yapılabiliyor ama bu doldur boşalt barajların dezavantajı bu” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Zafer Müzesi restorasyonunda sona gelindi Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde karargah binası olarak da kullanılan Zafer Müzesi restorason çalışmalarında sona gelindiği ve İl Özel İdaresinin de katkıları ile projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığı belirtildi. Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Zafer Müzesi restorasyon işinin Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından 22 Eylül 2021 tarihinde ihale edildiği ve bu çerçevede restorasyon projesinde belirtilmiş olan analizler sonucunda yapıya sonradan eklenen ve zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı vurgulandı. Açıklamada, “Zafer Müzesi restorasyon inşaat işleri için ise Zafer Kalkınma Ajansına, Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaremiz ortaklığı ile 7 milyon 130 bin 487 TL bütçeli, proje hazırlanmış 25 Nisan 2023 tarihinde Zafer Kalkınma Ajansı ile sözleşme imzalanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü ile Zafer Kalkınma Ajansı 2023 ve 2024 yılı yatırım bütçeleri ve Afyonkarahisar Valiliğinin mali desteği ile ‘Zafer Müzesi 2. Etap Güçlendirme, Restorasyon ve Tefrişat Yapım İşi İhalesi’ yapılmış, ihale ile iç cephe çelik konstrüksiyon gezinme platformu ve ince sıvalar tamamlanmış; ahşap, kapı ve pencerelerin boyası ile teşhir ve tanzim dolaplarının imalatı da yapım aşamasındadır. Zafer Müzesi restorasyon işinin yüzde 80’i tamamlanmış olup yaz aylarında ziyarete açılması planlanmaktadır. Zafer Müzesi restorasyonu tamamlandığında orijinal hali olan Cumhuriyet öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, savaş zamanı yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir” ifadelerine yer verildi.
İzmir Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ adlı resim sergisi açıldı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi’nin birlikte düzenledikleri ‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ adlı resim sergisi bugün 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda gerçekleştirildi. Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı yaptığı konuşmada, "104 yıldır, Yeşilay Cemiyeti’nin Türk toplumunun sağlıklı nesiller yetiştirmesi için bağımlılıkla mücadele etmektedir. Toplum sağlığı, aile sağlığı, kişi sağlığı açısından dünyanın bağımlığı önleme ve mücadele konusunda en köklü ve örnek sivil toplum kuruluşudur. Bu anlamda bağımlılıkla mücadelede tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde olması çok önemlidir. Bugün burada güzel bir yardımlaşmanın ve dayanışmanın örneğini görebiliyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Yeşilay Cemiyetimiz, sağlıklı nesiller yetiştirmek için çocuklarımızın iyilik tohumlarını yeşertmek için elle verdi. Bağımlığın farkındalığını kazanmış nesiller yetiştirmek çok kıymetlidir. Bu doğrultuda Milli Eğitim camiası ile işbirliği içinde çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak kutsal bir görevdir. Yeşilay’ın bağımlılıklar konusunda mücadelesi her zaman toplumsal iyilik seferberliği içinde devam ediyor ve yarın da bu mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Bu yarışmaya değer verip katılan öğrencilerimizi ve onlara bu eserleri üretmelerine ilham veren öğretmenlerimizi özellikle tebrik etmek istiyorum. Öğrencilerimizin bağımlılık konusunda farkındalıklarını güzel eserlere dönüştürmesi daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir yarını hep birlikte yaşayacağımız konusunda umutlarımızı haklı çıkarıyor" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi de öğrencileri zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlendirerek sağlıklı bir nesil yetiştirmek açısından eğitim camiasının önleyici rolünü kullanarak tüm öğretmenleriyle birlikte bu konuda seferber olduklarını ifade etti. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli şekilde yetişmelerini; sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve internet bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını ve Yeşilay cemiyetinin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen resim yarışmasından ödül alan öğrencilerin eserlerinden oluşan sergi açılışına, Yeşilay Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, okul müdürleri, yarışmada dereceye giren öğrenciler ve veliler katıldı. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması’nda her kategori ve kademede il birincisi olan öğrencilere ödülleri ve başarı belgelerinin verilmesi ile sona erdi.
Osmaniye Osmaniye’de Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap maçları başladı Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap müsabakaları, 12 takımın katılımıyla Osmaniye’de başladı. Osmaniye İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü hokey sahasında gerçekleştirilen müsabakalarda, 2 grupta 12 takım 8-12 Mayıs’ta Osmaniye ve Kırklareli’nde yapılacak play-off turuna katılmak için mücadele ediyor. Türkiye’nin ilk hokey sahasının yapıldığı Osmaniye’de olmaktan mutlu olduklarını söyleyen Türkiye Hokey Federasyonu Başkanvekili Bayram Yüksel, "Süper Lig 1. etap müsabakaları 12 takımla 17-21 Nisan arasında Osmaniye’de başladı. Kızlar Alanya’da, erkekler burada play-off ve play-out çıkacak takımlar belli olacak. 8-12 Mayıs arasında hem Osmaniye’de ve Kırklareli’nde ayrıca bunun ikinci müsabakaları oynanacak. Aynı zamanda milli takımda seçme kriterleri de burada belli oluyor. Sporcular burada izleniyor. Osmaniye’de olmaktan federasyon olarak memnunuz, Türkiye’de ilk hokey sahamız Osmaniye’de yapıldı. Yıllarca buraya gidip geliyoruz, salon müsabakası da yapıyoruz, açık alan yapıyoruz. Osmaniye bizden, biz Osmaniye’den çok memnunuz. Bundan sonra da devam edecek" dedi. Genç bir takıma sahip olduklarını söyleyen Osmaniye Alfa Spor Kulübü antrenörü Bekir Topaloğlu ise, "Bu branşa çocukluğumda sporcu olarak başladım, şimdi antrenör olarak devam ediyorum. Kendi grubumuzdaki 2 maçımızı tamamladık. Önümüzdeki 3 maçımıza bakacağız. İlk önce hedefimiz play-off da yer almak. Sonraki hedefimiz olarak da ilk 3’de dereceye girebilmek için mücadele edeceğiz. Genç bir takımız çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah başarılı olacağımızı ümit ediyorum" dedi.