ASAYİŞ - 27 Temmuz 2022 Çarşamba 13:58

Çatıda asılı kalan güvercini itfaiye ekipleri kurtardı

A
A
A
Çatıda asılı kalan güvercini itfaiye ekipleri kurtardı

Gümüşhane’de eski bir binanın çatı katında bulunan tellere takılıp asılı kalan güvercin itfaiyenin çalışmasıyla kurtarıldı.

Gümüşhane’de eski bir binanın çatı katında bulunan tellere takılıp asılı kalan güvercin itfaiyenin çalışmasıyla kurtarıldı.


Kentte Atatürk Caddesi üzerinde eski bir binanın çatı katında tellere takılıp asılı kalan ve çırpınan güvercinin gören vatandaşlar Gümüşhane Belediye İtfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri merdivenle binanın çatı katına ulaşarak güvercinin takılı kaldığı teli keserek kurtardı. Yaralı olduğu belirlenen güvercin Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşleri’nde tedavi altına alındı.



“İşimiz bu bütün canlılara darda kalanlara yardım etmek”


Güvercinin tedavisinin ardından doğal ortamına salınacağını söyleyen Gümüşhane Belediyesi İtfaiyesinde görevli itfaiye eri Serdar Ceylan, "İhbar üzerine buraya geldik. Güvercinin ayağı tellere takılmış, yaralanmış. Şu anda Gümüşhane Belediyesi veterinerine götüreceğiz. İşimiz bu bütün canlılara darda kalanlara yardım etmek" dedi.


Esnaf Nedim Araz da, "Müşterilerimden bir tanesi güvercinin çatıdan asıldığını söyledi ben de hemen belediyeyi aradım ekipler hemen geldi ve kuşu kurtardı. Gerçekten bir can kurtarmış gibi sevindim. Oradan aşağıya asılmış imdat bekliyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.