GENEL - 27 Ocak 2019 Pazar 12:25

Çığ şehitleri Zigana Dağı’nda anıldı

A
A
A
Çığ şehitleri Zigana Dağı’nda anıldı

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 10 yıl önce yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı olayın yaşandığı yerde törenle anıldı.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 10 yıl önce yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı olayın yaşandığı yerde törenle anıldı.


Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) tarafından gerçekleştirilen organizasyona diğer şehirlerden de dağcılar katıldı.


Gümüşhane Valiliği tarafından yaptırılan Çığ Şehitleri Anıtı önünde çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okudu ve dua ettirdi.



“İnşallah bu coğrafyamızda böyle elim kazalarla bir daha karşı karşıya kalmayız”


Etkinliğe katılan Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay yaptığı konuşmada, 10 yıldır bu acıyı hep birlikte yaşadıklarını belirterek, “10 sene önce bu dağlara sevdalı arkadaşlarımız, kardeşlerimiz elim bir çığ faciası neticesinde hayatlarını noktaladılar. On yıldır hep birlikte bu acıyı yaşıyoruz. Bu vesileyle çığ faciasında rahmetli olan bu dağlara gönül vermiş kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, acılı ailelerine tekrardan başsağlığı diliyorum. İnşallah bu coğrafyamızda böyle elim kazalarla bir daha karşı karşıya kalmayız” dedi.



“Bu yıl mütevazi bir şekilde anma törenlerini gerçekleştirmek istedik”


TEDAK Başkanı Zeynep Bayoğlu ise 10 arkadaşlarını 10 yıl önce kaybettiklerini belirterek, “Onları anıyoruz. Bu yıl mütevazi bir şekilde anma törenlerini gerçekleştirmek istedik. Ama buna karşın tüm kurum ve kuruluşların, tüm protokolün bizi arayıp, duyarlılık gösterdikleri için, Gümüşhane Valiliği, Trabzon Valiliği ve diğer kuruluşlara bize verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Allah, eksikliklerini vermesin. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu.



“Ömrüm yettikçe, ben tek başıma da kalsam bu anma törenini yapacağım”


Çığ faciasının yaşandığı gün arkadaşlarıyla birlikte yürüyüşte olan Sevgi Gültekin ise yaşanan bu olayın Trabzon başta olmak üzere tüm Türkiye’yi derinden yaraladığını belirterek, “25 Ocak 2009’da geçirdiğimiz elim bir çığ faciası, hepimizi, Trabzon’u, bütün Türkiye’yi derinden yaralamıştır. On yıldır bu törenlerimizi yapıyoruz. Ömrüm yettikçe, ben tek başıma da kalsam bu anma törenini yapacağım. O günkü heyecanım, üzüntüm hiçbir zaman bitmemiştir, her zaman devam edecek. Yakınlarını kaybeden tüm ailelere, sevgili TEDAK dostlarıma, TEDAK ailesine ve tüm dağcılık camiasına tekrar sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu.


Anıt önündeki törenin ardından Trabzon, Gümüşhane ve ülkenin dört bir yanından gelen dağcılar, şehitler anısına Tarihi İpek Yolu üzerinden Zigana Dağı’na doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.



Olay:


Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ olayında doğa yürüyüşüne çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kalmıştı. Olayda Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz hayatını kaybetmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.