GENEL - 27 Şubat 2019 Çarşamba 23:15

Elçibey’in damadı Semedbeyli, Hocalı katliamını Gümüşhane’de anlattı

A
A
A
Elçibey’in damadı Semedbeyli, Hocalı katliamını Gümüşhane’de anlattı

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Akil Semedbeyli, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi Hocalı kasabasında yapılan katliamın 27’nci yılında Gümüşhane’de düzenlenen programa katıldı.

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Akil Semedbeyli, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi Hocalı kasabasında yapılan katliamın 27’nci yılında Gümüşhane’de düzenlenen programa katıldı.


Gümüşhane Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü tarafından ‘Hocalı Katliamı’ anma programı düzenlendi. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda gerçekleştirilen programda 26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında yapılan katliamın 27’nci yılında “Hocalı Katliamını” Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in damadı Akil Semedbeyli anlattı.


Genç Girişimciler Kulübü Başkanı Furkan Alptekin’in konuşmasının ardından söz alan Semedbeyli, Hocalı katliamı hakkında bilgiler aktardı.


“Hocalı’da yaşananlar katliam değil, soykırımdır”


Semedbeyli, özellikle tüm Türklerin birleşmesi hususunda önemli noktalara değinerek, “20. yüzyılın sonuna doğru bizlerin de bizzat şahit olduğumuz ve Ermenilerin yapmış olduğu insan akıllarını zorlayıcı bir soykırımı konuşmak zorundayız. Biz Türkler genelde dertlerimizi konuşmayı sevmeyiz. Ama burada dertlerimizi konuşmak mecburiyetindeyiz. Bize yapılan soykırımı ve haksızlıkları her yere anlatmak zorundayız. Çünkü Ermeniler bizim yapmadığımız bir soykırımı yapmış gibi gösterip bütün dünyaya yaymışlardır. Hocalıda yaşananlara katliam diyorlar bu yanlış, Hocalı’da yaşananlar soykırımdır. Ermenilerin Hocalı’da yaptığı düşünülmüş, planlı, hazırlığı günler öncesinden yapılmış, bir milleti yok etme niyetiyle girişilmiş eylem olması sebebiyle soykırımdır” dedi.


“Şu an Hocalı ve Dağlık Karabağ tamamen işgal altındadır”


Ermenilerin büyük Ermenistan iddiasını çocuklarına küçüklükten itibaren devlet politikası olarak okulların propaganda ettiğini kaydeden Semedbeyli, “Bizim tarihi devletimiz budur diyorlar. Şu an Hocalı ve Dağlık Karabağ tamamen işgal altındadır. Topraklarımız bu işgalden kurtarılmalıdır. Öz vatanında sürgün olan 1 milyon insan var. Maalesef dünyadan yeterli destek alamıyoruz. Bizim kendi başımızın çaresine bakmak gibi bir durumumuz var. O dönemde Sovyetler üzerine yapılmış çok detaylı bir analiz raporunda tüm yönleriyle demografik, sosyo-kültürel yönüyle Sovyetler incelenmiş ve gelinen sonuç şu şekilde. Eğer bir gün Sovyetler dağılır da ortaya çıkan Türk cumhuriyetleri Türkiye ile bir araya gelip birlik olurlarsa Batı karşısına Stalin Rusya’sından ve Hitler Almanya’sından daha tehlikeli bir güç bulacaktır. Bunu 1969 yılında analizini yapmışlar ve dosya şeklinde ortaya koymuşlardır. Bugün Türkiye üzerindeki kara bulutların esas sebebi de budur. Onun için mutlaka birlik olmalıyız. Azerbaycan Türklerine 21. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış Hocalı soykırımının neticelerini ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmek zorundayız. İnanıyorum ki, adalet yerini bulacaktır” ifadelerini kullandı.


Akil Semedbeyli’nin konuşmasının ardından sona eren programda katılımcılar Hocalı Katliamı’ndan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Etkinlik ve Spor Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)