GENEL - 23 Şubat 2019 Cumartesi 11:46

Gümüşhane’de ‘Gümüşhaneli Şairlerin Şiirleri’ dinletisi yapıldı

A
A
A
Gümüşhane’de ‘Gümüşhaneli Şairlerin Şiirleri’ dinletisi yapıldı

Konserler ve siyasi mitingler haricinde salonların dolmadığı Gümüşhane’de Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesinde düzenlenen ve 80’den fazla öğrencinin görev aldığı şiir dinletisinde spor salonu hınca hınç doldu.

Konserler ve siyasi mitingler haricinde salonların dolmadığı Gümüşhane’de Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesinde düzenlenen ve 80’den fazla öğrencinin görev aldığı şiir dinletisinde spor salonu hınca hınç doldu.


Okulun 10/C sınıfı öğrencileri tarafından Edebiyat Öğretmeni Alim Gören’in öncülüğünde yapılan şiir dinletisi Gümüşhane’nin yaşayan en büyük kalemlerinden Hışır Osman Nebioğlu ve Talat Ülker’in katılımıyla gerçekleştirildi.


Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi spor salonunda yapılan ‘Gümüşhaneli Şairlerin Şiirleri’ programında öğrenciler Gümüşhaneli Şairlerin şiirlerini seslendirdikten sonra şairleri sahneye davet ederek hem nasihat hem de şiirlerini kendi ağızlarından dinledi. Okul Müdür Vekili Bayram Yılmaz, idareci, öğretmen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda spor salonu tamamen dolarken, katılımcılar şiire ve türküye doydu.


Programda konuşan okul müdür vekili Bayram Yılmaz, “Şair susarsa ülke susar. Bunu bilmek lazım. Çünkü şairler bir ülkede halkın sesidir, Hakk’ın sesidir. Programı düzenleyen Alim hocamıza ve öğrencilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizi kırmayarak davetimize icabet eden Talat Ülker ve Hışır Osman Nebioğlu’na da teşekkür ediyoruz. İstiyoruz ki öğrencilerimiz bir sanatla, bir kültürle uğraşsınlar” dedi.


Etkinliğin organizasyonunu yapan okulun edebiyat öğretmeni Alim Gören ise yaptığı konuşmada daha önce Sarıkamış ve Mevlana programı yaptıklarını hatırlatarak, “Şimdide Gümüşhane şairlerin şiir dinletisi için toplandık. Bu programda 80’den fazla öğrencimiz görev aldı. Bu öğrencilerimizin çoğunluğu ilk kez sahneye çıkacak ilk kez mikrofon alacak. Çalışmalarda gördüm ki çocuklarımız sınıf arkadaşlarının karşısında da çok heyecanlılar. Elleri, ayakları, sesleri titriyor. Programlar sayesinde yol alabileceğimizi düşünüyorum. Aslında yapmaya çalıştığımız şey sadece bir özgüven çalışması değildir. Programlar sayesinde onlarca öğrencilerimiz bazen dinleyen bazen sunma pozisyonunda olarak tarihimizden, değerlerimizden haberdar oldu, oluyor, olacaklar. Sarıkamış şiiri ezberlemiş, Çanakkale şehitleri şiiriyle o destanı yaşamış bir öğrenciyle bu şiirleri ömründe duymamış bir öğrenciyle bir olabilir mi? Bu programımızı bir telaş içinde hazırladık. Bu Şehrin çocukları Gümüşhanemizin değerlerinden habersiz yaşamasın istedik” şeklinde konuştu.


Şiirlerinden bazılarını seslendirdikten sonra öğrencilere bir konuşma yapan Şair Hışır Osman Nebioğlu ise “Sayfalarca roman okuyoruz kitap okuyoruz ama ana fikrini çıkarttığımız zaman bir cümleye sığdırabiliyoruz. Şiirde de onun tam tersi bir durum var. Bir dörtlükten iki roman çıkabilir. Bu anlamda şiirle yaşamalıyız, şiir yazmalıyız. Öğretmenlerimizden yardım alarak Gümüşhane’de bu işi başarmalıyız. Ben hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Şair Talat Ülker de "Gümüşhane’de gıpta ettiğim Osman Nebioğlu’dur. Birkaç cümle birşey yazmayla, şiirle edebiyatı küçümsemiş olabilirsiniz. 13.yüzyılda bey, paşa, hükümdar geçiyor ama kimse bilmiyor. Fakat edebiyat sayesinde Yunus Emre’yi, Türk dili ve edebiyatı olduğu sürece herkes bilecek" diye konuştu.


Programın sonunda Okul Müdür Vekili Bayram Yılmaz, şairler Talat Ülker ve Hışır Osman Nebioğlu’na okul adına plaket takdim etti.


Program sonunda öğrenciler ve öğretmenler kitap imzalatmak ve şairlerle fotoğraf çektirmek için uzun kuyruğa girdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da çocuklar tarihle buluştu Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerini sürdüren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi’nde ’Biz Bir Takımız’ projesine katılan çocuklar Yatağan Stratonekia Antik Kenti’nde tarihe yolculuk ettiler. Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen ’Biz Bir Takımız’ projesi, 12. haftasına gelirken, proje kapsamındaki çocuklar, Yatağan ilçesinde bulunan Stratonekia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarih ile içi içe bir gün geçiren çocuklar hem Muğla’yı hem de kültürel tarihi yakından tanıma fırsatı buldu. ’Biz Bir Takımız’ projesinin 16 haftalık süreci boyunca her hafta sonu Cumartesi günleri sosyal uyum ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda da etkinliklerin ardından Ankara Kızılcahamam yaz kampı ve şehirlerarası ziyaret programlarıyla Tunceli ile karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek. Duygularını tanımak, empati, farklılıklara saygı, kültürlerarası iletişim, ekolojik farkındalık gibi konularında atölye çalışmalarının yanı sıra kendi kültürünü ve farklı kültürleri tanımaya yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler de yapılırken, katılımcılar, basketbol ve oryantiring branşlarını da öğreniyor. Gençlerin farklılıklara saygı duyarak bir takım olma, takım içindeki farklı rollerin önemi gibi konuları da deneyimleme fırsatı oluyor. Yaz kampından sonra Muğla ile Tunceli arasında kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla da karşılıklı il ziyaretleri gerçekleştirilecek. Öğrencilerden Mehmet Üveyik; "’Biz Bir Takımız’ projemizin 12. haftasına geldik. Her hafta farklı konularda modüller yaptık. Eğitmenlerimizin ilgisi bize değer vermesinden çok mutlu oldum. Emeklerinden dolayı eğitmenlerimize ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konya Beş ülkeden öğretmen ve öğrenciler Kariyer Danışmanlığı projesi için Konya’da buluştu Erasmus+ programı kapsamındaki Kariyer Danışmanlığı isimli proje kapsamında 5 farklı ülkeden 58 öğretmen ve öğrenci Konya’da buluştu. Polonya, Macaristan, Romanya, Slovenya ve Türkiye’den 38 öğrenci ve 20 öğretmen Kariyer Danışmanlığı eğitim faaliyeti çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirdi. Etkinliklerde, kariyer seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar, meslek seçimi, geleceğin meslekleri ve iş başvurusunda dikkat edilecek hususlar konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Proje ortaklarından olan Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ziyaret edilirken, öğrenciler ve öğretmenler derslere katıldı. Ayrıca Ebru ve Naht atölyelerinde etkinlikler gerçekleştirildi. Katılımcılar, Konya kültürü ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla Konya’daki Taş Bina, Darü’l-Mülk Sergi Sarayı ve Bedesten gibi önemli yerleri ziyaret etti, ayrıca Mevlana Müzesi ve Kapadokya’yı gezdi. Proje faaliyetlerine katılan Polonya’dan 10. sınıf öğrencisi Hubert Domisiewicz, proje sayesinde ilk kez Türkiye’yi ziyaret etme şansı bulduğunu, meslek seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrendiğini belirtirken, Macaristan’dan gelen Anna Szajer, Konya’da çok güzel 5 gün geçirdiklerini, faydalı etkinliklere katıldıklarını söyledi. Romanya’dan katılan Mario Pesclevei ise proje sayesinde yeni arkadaşlıklar kurduklarını, farklı kültürleri tanıma şansı bulduğunu ve çok faydalı bir eğitim haftası geçirdiklerini ifade etti. Projenin Türkiye yürütücüsü Mehmet Tokgöz ise çok verimli 5 gün geçirdiklerini, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme fırsatı bulduklarını ve ayrıca Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirtti.