GENEL - 17 Ağustos 2019 Cumartesi 17:55

Gümüşhane’de ‘Zigana 11. Lames Şenliği’ düzenlendi

A
A
A
Gümüşhane’de ‘Zigana 11. Lames Şenliği’ düzenlendi

Gümüşhane’de Zigana Doğa Okulu tarafından Geleneksel 11.

Gümüşhane’de Zigana Doğa Okulu tarafından Geleneksel 11. Lames Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği düzenlendi.


Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana dağı eteklerinde tarihi İpek yolu üzerindeki Zigana köyünde bulunan tarihi okulun bahçesinde yapılan etkinlikte katılımcılara yörede ‘Lames’ olarak bilinen gözleme ve ayran ikram edildi. Yöresel kıyafetlerin sergilendiği, yöresel ürünlerin satışının yapıldığı programda iş insanı, tasarımcı Ayşegül Öznur Parlak tarafından hazırlanan "Zigana Çiçekleri Elbisesi" ve "Yetişkin Gençler Defilesinin" yer aldığı etkinlikte horon gösterileri de sunuldu.


Atma türkü, şiir okuma gösterilerinin sergilendiği programda Cemer Akıl Oyunları yarışması da düzenlendi. Çeşitli resim ve fotoğraf sergilerinin de açıldığı programda ayrıca kitap standı da kuruldu.


Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın yaptığı konuşmada, somut olmayan değerlerin korunması için bu tür etkinlikleri geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını belirterek, Zigana coğrafyasının yetiştirdiği insanları bir arada görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.


Torul Belediye Başkanı Evren Özdemir ise, zengin kültürel mirasa sahip coğrafyada unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin yaşatılmaya çalışıldığını belirterek, “Farkındayız ki her köyümüzün ayrı bir değeri ayrı bir manevi hazzı ve ayrı bir yaşanmışlığı vardır. Biz de Torul Belediyesi olarak bu manevi değerlere kültür ve zenginliklere sahip çıkmak adına çalışmalarımızı sürdürecek, bu çalışmaları gerçekleştiren oluşumlara aynı kararlılıkta destek olacağımızı buradan ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.


Programda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Zigana coğrafyasının binbir güzelliği bünyesinde barındırdığını belirterek, “İstanbul Milletvekili olmama rağmen memleketime ve coğrafyama her zaman bağlılık duyuyorum. Her zaman insanımıza ve memleketimize hizmet ettik. Etmeye de devam edeceğiz. Bu tür etkinliklerimize her zaman destek olmaya devam edeceğiz” dedi.


Etkinlikte konuşan Torul Kaymakamı Onur Aykaç, Zigana’nın gönlünde ayrı bir yeri olduğunu belirterek, “Bu bölgede görev yaptığım için kendimi şanslı görüyorum. Bizler elimizden geldiği kadar devletimizin imkanları doğrultusunda devlet, millet iş birliği içerisinde sizlere hizmet etmekten sizlere elimizden gelen desteği vermekten büyük mutluluk duyacağız” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.