KÜLTÜR SANAT - 26 Eylül 2019 Perşembe 11:56

Gümüşhane’nin 24 SİT alanı, 407 taşınmaz kültür varlığı var

A
A
A
Gümüşhane’nin 24 SİT alanı, 407 taşınmaz kültür varlığı var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Kültürel Miras verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Kültürel Miras verilerini açıkladı. Buna göre Gümüşhane’de 24 SİT alanı ve 407 taşınmaz kültür varlığı bulunuyor.


İstatistiklere göre Gümüşhane’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 1 adet müze bulunurken, bu müzede bin 349 adet eser yer alıyor. Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesini 2018 yılında kayıtlara göre 2 bin 637 kişi ziyaret etti.



En az ziyaretçisi olan 2. müze Gümüşhane’de


Ülke genelinde bakanlığa bağlı müzeleri 28 milyon kişi ziyaret ederken bağlı 200 müzeden birisi olan Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi Türkiye’de Trabzon’dan sonra en az ziyaretçisi olan ikinci müze oldu.


Giriş ücreti alınmayan Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesinde kayıtlı bin 349 eserin 57’si arkeolojik, 545’i etnografik, 747’si sikkeden oluşuyor.



Gümüşhane’de 407 kayıtlı taşınmaz kültür varlığı var


İstatistiki tablolarda son olarak illerin taşınmaz kültür varlıkları sayısı da paylaşıldı. Buna göre Gümüşhane’de 2018 yılı sonu itibariyle 407 adet taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Bunların 72’si sivil mimarlık örneği, 163’ü dinsel, 119’u kültürel, 6’sı idari, 13’ü askeri, 2’si endüstriyel ve ticari, 12’i mezarlık, 1’i şehitlik ve 19’u da kalıntı.



En fazla SİT alanı olan 2.şehir Gümüşhane


Verilere göre Gümüşhane’de 23’ü arkeolojik olmak üzere 24 adet sit alanı bulunuyor. Bu rakamla Gümüşhane Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin illerini kapsayan TR90 Doğu Karadeniz Bölgesinde Ordu’dan sonra en fazla SİT alanına sahip şehir unvanını koruyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.