- 19 Aralık 2020 Cumartesi 09:27

Kadın muhtar köyüne yaptıklarıyla göz kamaştırıyor

A
A
A
Kadın muhtar köyüne yaptıklarıyla göz kamaştırıyor

Gümüşhane’nin Bayburt sınırındaki son köyü ve iki kent arasındaki Vauk dağının zirvelerindeki Güvercinlik köyünün muhtarı Aysel Semra Çoban, köyüne yaptığı hizmetlerle göz kamaştırıyor.

Gümüşhane’nin Bayburt sınırındaki son köyü ve iki kent arasındaki Vauk dağının zirvelerindeki Güvercinlik köyünün muhtarı Aysel Semra Çoban, köyüne yaptığı hizmetlerle göz kamaştırıyor.


İl genelindeki birkaç kadın muhtardan birisi olan Çoban, 2019 yılında yapılan ve kıran kırana geçen yarışın ardından Vauk dağı geçidinde merkeze bağlı Güvercinlik köyüne muhtar seçildi.


Üç çocuk annesi Çoban, seçimlerin ardından başladığı ve günümüze kadar devam eden hizmet ve başarılı çalışmalarıyla herkesin takdirini topluyor.


Köyün tüm sorunlarıyla yakından ilgilenen ve seçilir seçilmez köyün hem içme suyu şebeke hattını yeniletip hem de kanal ve altyapı çalışmalarını hızlı bir şekilde bitiren Çoban, boş zamanlarında da gerek köydeki gerekse gurbette yaşayan köylüleriyle istişareler yaparak köye yapılması gereken geç kalınmış tüm hizmetlerin tamamlanması için yoğun bir çaba sarf ediyor.


Yoğun nüfusun olduğu yaz aylarında kimi zaman Güvercinlik köyündeki evinin bahçesini çapalayan Çoban, kimi zaman da köyün kadınları ile bir araya gelerek isteklerini ve sıkıntılarını dinliyor.


Yaptığı açıklamada köy hayatını hem Gümüşhane merkezde din görevlisi olarak görev yapan eşinin hem de kendisinin çok sevdiğini kaydeden Çoban, hayali olan muhtarlığı köydeki ve yazın gurbetten köye gelen yazlıkçıların desteğiyle gerçekleştirdiğini belirterek, “Son 15 yıldan beri şayet bir dönem köyüme muhtar seçilebilirsem köyümüzün şu ana kadar yapılmamış tüm sorunlarını ve sıkıntılarını çözeceğim diye bir hayalim vardı. Rabbime hamdolsun ki köyümüze yapılması gereken çalışmaların hayata geçirilmesi noktasındaki hayallerimin hepsi gerçek oldu” dedi.



“Köylerde yıllarca alışa gelmiş muhtar denince akla sadece erkek muhtar geliyor”


Köylülerinden kendisine gösterilen destek ve güveni asla boşa çıkarmayacağını ve bu güven ve teveccühün karşılığında sonuna kadar hizmet alacaklarını bilmelerini isteyen Çoban, “Başarılı olabilmem konusu düşünüldüğünde aslında çok zordu. Doğma büyüme buralı olsam bile yaşamımızın büyük bir kısmı Gümüşhane Merkezinde geçti. Köylerde yıllarca alışa gelmiş muhtar denince akla sadece erkek muhtar geliyor. Fakat ben bu zoru başardığıma inanıyorum” diye konuştu.


Kadınların hizmet konusunda daha duyarlı ve dikkatli olduklarını dile getiren Çoban, kadın muhtarların sayısının artması gerektiğine işaret ederek, kadınların objektif olduklarını belirtti ve “Daha geniş ve daha kapsamlı düşünüyoruz. Bugün bir erkek köylümüzde, bir kadın köylümüzde benim yanıma gelerek derdini, sıkıntısını ve düşüncelerini rahatlıkla anlatabiliyor” diye konuştu.


Köydeki gerek ev ve arazi yolları gerek köy mezarlığının parke ve asfalt çalışmaları, gerekse köy camisinin ve köy konağının tüm ihtiyaçlarının, tüm eksikliklerinin ve tüm sıkıntılarının neredeyse tamamının bittiğini belirten Çoban, “Görev sürecimiz boyunca çalışmalar hız kesmeden devam edecek. Güvercinlik Köyüne çok kısa bir süre zarfında yapılan bunca çalışmalarda ve hizmetlerde Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’in büyük emeği ve desteği var. Muhtarlar olarak elbette ki köylerimize yapılan veya yapılacak olan her hizmet için kurumlardaki yoğun koşuşturmalarımız mesai saatleri içerisinde devam ediyor. Bu koşuşturmalarımız sırasında tüm kamu kurumlarındaki çalışan personelin ve idarecilerimizin samimi bir şekilde yanımızda olmaları ve her türlü desteği sağlamaları çok hoşumuza gidiyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimi iletirken, ayrıca bu çalışmalarımızdaki desteklerinden ötürü her zaman yanımızda olan ve çok büyük katkılarını gördüğümüz Gümüşhane Valimiz Kamuran Taşbilek’e de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz’dan çocuklara özel davet Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ücretsiz organize edilecek, yüzme etkinliği, resim sergisi, konser ve tiyatro etkinliklerine tüm çocukları davet etti. Şehitkamil Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gerçekleştirilecek 4 farklı etkinlik organize edilecek. İlk organizasyon, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü ve 21 Nisan 2024 Pazar günü Alleben 1 Yüzme Havuzu’nda yapılacak. 22 Nisan 2024 Pazartesi günü saat 18.00’da Şehitkamil Sanat Galerisi’nde “Çocuk Resim Sergisi” açılışı yapılacak. 23 Nisan Salı 2024 günü saat 11.00, 14.00 ve 16.00’da 3 farklı seansta Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Küçük Prens Çocuk Tiyatrosu” sahnelenecek. 23 Nisan Salı 2024 günü saat 19.00’da Şehitkamil Sanat Merkezi’nde “Çocuk Orkestrası 23 Nisan Özel Konseri” icra edilecek. “Sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” Tüm organizasyonların ücretsiz düzenleneceğini belirten Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Şehitkamil Belediyesi olarak çocuklarımızın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklarımız için birbirinden eğlenceli etkinlikler hazırladık. Çocuklar, bayram gününü bizimle paylaşmak için ailenizle gelip, etkinliklerimize katılabilirsiniz. Unutulmaz bir 23 Nisan gününü birlikte geçirmek için sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.
Sivas Üniversite eğitimini tamamlayıp toprağına döndü Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde yaşayan Ahmet Almalı, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönerek baba toprağını işlemeye başladı. Gazetecilik alanında dört yıl eğitim gören 26 yaşındaki Ahmet Almalı, okuldan mezun olduktan sonra alanında çalışmak yerine köyüne dönüp toprağını işlemeye karar verdi. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yıl da iş aramak istemediğini belirten genç çiftçi, köyünde ki arazileri ekip biçerek tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Baba toprağını işlemek, aile geleneğimize uygun bir adım olduğu kadar benim için de büyük bir gurur kaynağı diyen Almalı, köyündeki verimliliği artırarak hem ailesine hem de köy halkına katkıda bulunmayı amaçlıyor. "Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim" Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü yerine ata yadigarı toprakları işleme kararı aldığını ifade eden genç çiftçi Ahmet Almalı, “Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde doğdum büyüdüm. Eğitim hayatım nedeniyle Sivas’a geldim. Liseyi ve üniversiteyi Sivas’ta tamamladım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yılda iş aramak istemedim. Bunun yerine ata toprağıma döndüm. Şimdi çiftçilikle uğraşıyorum. Genellikle buğday, arpa ve yulaf ekiyorum. Çiftçiliği çok seviyorum. Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim. Üretici de olabiliriz, çiftçi de olabiliriz. Üretmemiz gerekiyor. Üretmeliyiz ki kalkınalım. Hem biz kalkınalım hem devletimiz kalkınsın. Üretmeden hiçbir şey elde edemeyiz. Böyle bir imkânı olan baba toprağı olan varsa köyüne dönüp çiftçilik yapsın. Böyle baba toprağı olmayanlar için de devletimizin teşvik ettiği kurumlar var. Teşvik alarak üretici olabilirler” dedi.