KÜLTÜR SANAT - 05 Nisan 2022 Salı 12:23

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Gümüşhane Sironu

A
A
A
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Gümüşhane Sironu

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeği olan ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte artışa geçti.

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeği olan ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte artışa geçti.


Asırlardır Gümüşhane ve civarındaki kentlerde “Siron” ve “Ziron” adıyla bilinen pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla yapılan, fırından sonra sıcak suyla ıslatıldıktan sonra üzerine süzme yoğurt serilerek tereyağlı-cevizli sosuyla yenilen Gümüşhane Sironu Ramazan ayıyla birlikte büyük rağbet görüyor.


Evlerde genellikle kadınların bir araya gelerek imece usulüyle yaptığı sironun son yıllarda Covid-19 salgını nedeniyle evlerde üretimi çok az miktarda olurken vatandaşlar siron ihtiyaçlarını kentte bu işi endüstriyel olarak yapan işletmelerden görüyor.


Gümüşhane Sironu, 5 dakikada yemeye hazır hale gelmesi ve hafif olması nedeniyle ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda sıklıkla tükettiği bir yiyecek.


Kentte 10 yıldır eşiyle birlikte yufka işini yapan Hatice Doğan, geçmişten günümüze gelen yöresel bir yemek olan Gümüşhane Sironu’nun Ramazan ayında satışlarının arttığını belirterek “Yufkayı sacda pişirdikten sonra kıvırıp kesiyoruz. Daha sonra isteğe göre fırına atıp kurutuyoruz. Sıcak su ve yoğurtla ıslatılan sironlar kızartılmış tereyağıyla soslanarak afiyetle yeniliyor. Ramazan ayında hafif bir yiyecek olduğu için daha çok talep oluyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.