KÜLTÜR SANAT - 20 Mart 2021 Cumartesi 09:46

Tarihi diziler Türk okçuluğuna ilgiyi artırdı

A
A
A
Tarihi diziler Türk okçuluğuna ilgiyi artırdı

Gümüşhane’de Gençlik Merkezi bünyesinde ilk kez açılan Türk okçuluğu kursu büyük ilgi görüyor.

Gümüşhane’de Gençlik Merkezi bünyesinde ilk kez açılan Türk okçuluğu kursu büyük ilgi görüyor. Kursa katılan çocuk ve gençlerin hepsi tarihi dizileri izlediğini söyledi.


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu arasında imzalanan protokolün ardından Gümüşhane Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi 2 gençlik liderini Ankara’da kursa gönderdi.


Gerekli malzemelerin alınmasıyla Gençlik Merkezinde açılan Türk okçuluğu kursuna fazla duyuru yapılamamasına rağmen 30 civarında genç ve çocuk kaydoldu.


Kursa katılan gençler büyük bir heyecanla ok atmak için sıralarını beklerken, eğitmenlerinin söylediği herşeyi harfiyen yerine getirerek hem spor yapıyor hem eğleniyor hem de tarihi geçmişi olan bir sporu yaşatıyor.


Gümüşhane Gençlik Merkezi Müdürü Beytullah Cebel konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu arasında imzalanan protokol gereği Türkiye’de gençlere geleneksel Türk okçuluğunu yaygınlaştırmak amacıyla gençlik liderlerimizi eğitime gönderdik. Eğitimin ardından Gümüşhane’deki gençlerimize pazartesi ve çarşamba günleri açtığımız kursla Türk okçuluğunu sevdirmek ve öğretmek istiyoruz. İlk hafta olmasına rağmen 30 civarında gencimiz müracaat etti. İlgiye bağlı olarak haftalık kurs sayılarını artırmak istiyoruz. Ülkemizin geçirdiği pandemi döneminde hijyen kurallarına, maske, mesafe ve temizlik kurallarına bağlı olarak spor salonunda ve hijyenik bir ortamda bunu yapmaya çalışıyoruz. Ne bizleri ne gençlerimizi herhangi bir risk altında bu sporu yapmak istemiyoruz. Onun için gerekli tedbirleri alarak Türk okçuluğunu Gümüşhane’de yaymak istiyoruz” dedi.



“Gençlerimizin son zamanlarda televizyonlarda yayınlanan dizilerin etkisiyle Türk okçuluğuna aşırı ilgisi, yoğun talebi var”


Ankara’da eğitim alarak Gümüşhane’ye dönen Gençlik Lideri Tuncay Yavuz ise “Aldığımız eğitimler doğrultusunda Türk okçuluğunu gençlerimiz arasında yaygınlaştırmaya, kültürümüzü ve geçmişimizi onlara birebir yaşatmaya ve öğretmeye çalışıyoruz. Gençlerimizin son zamanlarda televizyonlarda yayınlanan dizilerin etkisiyle Türk okçuluğuna aşırı ilgisi, yoğun talebi var. Duyurulalı çok olmamasına rağmen yaklaşık 30 öğrencimiz var. Biz istiyoruz ki bunu ilimizdeki bütün gençler serbest zamanını değerlendirebileceği bir hobi olarak gerçekleştirsin, bir tutku haline getirsin, tarihimize dokunmuş olsun. Eklem yapısı, omuz yapısı, duruşu, konsantrasyonu, sabrı güçleniyor. Fiziksel ve beyinsel çok büyük katkıları var bize” diye konuştu.



“Daha duyuru yapmadan gençlerimiz salonu doldurdu”


Geleneksel Türk okçuluğuyla ilgili Gençlik Merkezinde ilk defa kurs açıldığını kaydeden Gençlik Lideri Yusuf Yıldırım da “Daha duyuru yapmadan gençlerimiz salonu doldurdu. Bunun için iki gençlik lideri olarak Ankara’da eğitim aldık. Şuanda Gençlik Merkezinde 10-29 yaş arası çocuk ve gençlere biz bu eğitimleri vermeye başladık. İlk gözlemlerimizde okçuluğa ilgisi olan ve çok yetenekli olan çocuklarımızı tespit ettik. Türkiye genelinde gençlik merkezleri arasında yapılacak yarışmalara da katılacağız” ifadelerini kullandı.



“Ok atınca çok mutlu ve huzurlu oluyorum”


Kursa katılan 12 yaşındaki Arda Özener de “Türk okçuluğuna izlediğim dizi ve filmlerden ve araştırdığım bilgilerden hoşuma gitti ve merak saldım. Öğrendikten sonra kolay bir spor. Hedefim çok iyi bir okçu olmak. Ok atınca çok mutlu ve huzurlu oluyorum, hedefi vuracağımı hissediyorum” dedi.


Bir diğer kursiyer Tarık Ümit Köse ise “Okçuluğa küçüklükten beri merakım ve sevgim var. Hep oyuncak ok alıp evde oynamışımdır. Kurs açılınca hemen katılmak istedim ve şuan çok mutluyum” şeklinde konuştu.



“Ok atarken kendimi savaş filmlerindeki gibi hissediyorum”


13 yaşındaki Zümra Yıldız da “Tarih filmlerini çok sevdiğim için, tarihe de ilgili olduğum için öğrenmek istedim. Gençlik Merkezinde de böyle bir kurs açıldığını duyunca katılmak istedim. Başlangıçta biraz zor oldu ama sonradan alıştım, öğrendim. Ok atarken kendimi savaş filmlerindeki gibi hissediyorum. Hem eğlenceli hem de Türk okçuluğunun devam ettirilmesi açısından arkadaşlarımızın katılması gerektiğini düşünüyorum. Pandemi sürecinde evde kapalı kaldığımız için bizim için de bir etkinlik oldu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.