GENEL - 28 Ocak 2019 Pazartesi 11:15

Zigana Dağında ağır kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyorlar

A
A
A
Zigana Dağında ağır kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyorlar

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun Zigana Dağı’nda düzenlediği temel kış eğitimine katılan dağcılar ağır kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyorlar.

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun Zigana Dağı’nda düzenlediği temel kış eğitimine katılan dağcılar ağır kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyorlar. Kardan duvarlar örüp, çadır kurarak hayatlarını burada sürdüren sporcuları ilk gece fırtına vurdu, 3 çadır patladı.


Türkiye Dağcılık Federasyonu 2019 yılı faaliyet programında yer alan Dağcılık Kış Temel Eğitimi Kampı Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda gerçekleştiriliyor.


Ülkenin dört bir tarafından gelen 120 sporcunun katıldığı ve 7 gün sürecek olan kampta eğitmenler tarafından teorik eğitime tabi tutulan gönüllü sporcular hayatlarını 2 bin 50 metrede bulunan Zigana Gümüşkayak Kayak Merkezi yakınında kurdukları çadırlarda sürdürüyor.


Kış aylarında barınma, malzeme kullanma, çığ bilgisi, çığdan korunma, çığa maruz kalınınca hayatta nasıl kalınır gibi konularda uygulamalı eğitimler alan sporcular zorlu koşularda kalırken, sporcuların en fazla etkileyen konu ise birkaç gündür bölgede etkisini gösteren şiddetli rüzgar ve fırtına oldu.


Kuvvetli rüzgar zaman zaman fırtınaya dönünce kurulan çadırlardan bazıları patladı. Kardan yapılan tuğlalarla çadırların etraflarının kapatılmasına rağmen gerçekleşen olayın ardından hasar gören çadırlarda kalan sporcular yan çadırlara geçmek zorunda kaldı.



“Zorlu koşularda kamp yapıyoruz”


Sporculara önce teorik bilgiler verdiklerini ve daha sonra Zigana dağının uygun ortamında teorik bilgilerin nasıl uygulanacağını sporcuların yaşayarak öğrendiklerini ve amaçlarının bu sporu yapanların kazasız belasız yapmalarını sağlamak olduğunu belirten Türkiye Dağcılık Federasyonu Teknik Direktörü ve Manisa Bölgesi Antrenörü Cengiz Erdener, “Burada dağcılık federasyonunun kış temel eğitimleri kursu var. Onu icra etmeye çalışıyoruz. 7 günlük bir kurs. Kış ayında barınma malzeme kullanma, çığ bilgisi, çığdan korunma, çığa maruz kalınınca hayat nasıl kalınır gibi konularda uygulamalı eğitimler vermeye çalışıyoruz. Şuanda zorlu koşular var. Geçtiğimiz gece bir fırtına atlattık. Ege bölgesinden, Antalya’dan gelen dağcı arkadaşlarımız var. Onlar da bu zorlu şartları görmüş oldular” dedi.


Kampa katılanların dağcılık sporuna gönül vermiş insanlar olduğunu kaydeden Erdener, “Geçtiğimiz yıllarda bu bölgede çok üzücü bir çığ kazası oldu. Birçok arkadaşımız şehit oldu. Benzer kazaları yaşamamak, sporu bilinçli ve doğru bir şekilde yapmak için eğitimler alıyorlar. Çığda hayatta kalmak, zorlu hava şartlarında hayatta kalmak, beslenmek ve su temini gibi her türlü teknik ve uygulamalı bilgiyi kendilerine aktarıyoruz” diye konuştu.


Önceki gece gerçekleşen fırtınada birkaç çadırın hasar gördüğünü, 3 çadırın da patladığını kaydeden Erdener, “Bu olaylar, bu işin olmazsa olmazıdır. O da bir eğitim. Bu gibi durumlara arkadaşlarımız alışık. Bu konuda önceden kendilerine teorik bilgi veriyoruz. Hemen yan çadırlara geçerek veya uygun çadıra geçerek sabaha kadar idare ediyorlar. Ondan sonra kamp hayatı normal devam ediyor” ifadelerini kullandı.


Zigana’da gerçekleştirilen kampın uygulamalı ve sınavlı bir kurs olduğunu hatırlatan Erdener, “Hem şuanda yaptıklarından hem uygulamalı not atıyoruz. Kurs sonunda ise yazılı bir sınav olacaklar teknik bilgilerden. Dağcılık Federasyonunun 8 kursu var. Bu 5. kursu, tüm kurslarımızı bitiren arkadaşlarımız bilinçli bir dağcı oluyor. Daha sonra isterlerse bizler gibi ayrı bir antrenör kursuna giderek, antrenörde olabiliyorlar” şeklinde konuştu.



“Kar duvarı ile çadırlarımızı rüzgardan koruyoruz”


Eğitimler kapsamında kış koşullarında barınma olduğunu ve rüzgarın kendileri için çok büyük bir dezavantaj olduğunu dile getiren Erdener, “Rüzgardan korunmak için biz kar bloklarından yararlanıyoruz. Kar duvarı örmek eğitimin önemli bir konusu. Yaptığımız kar duvarları bizi ve malzemelerimizi sert rüzgarlardan koruyor. Uygun kar duvarları yaparsak çadırlarımız patlamıyor. Sıcak konforlu bir hayat sürüyoruz. Doğa yürüyüşü yapacağız, ağırlıklı olarak barınma ve kazma kullanarak karlı ortamda yürümek var. Aşağı yukarı her gün yürüyüşümüzde var, kazma kullanım beceresini geliştirmek üzere” dedi.


Kampa Aksaray’dan katılan Nurullah Çoban ise hava koşullarına hazırlıklı geldiklerini, kampta çok önemli konuları öğrendiklerini belirterek, “Sadece hava soğuk. Bundan başka hiçbir olumsuz durum yok. Yemeklerimizi, çayımızı kendimiz yapıyoruz. Belli zamanlarda molalarımız var. O zamanlara kendimizi hazırlamaya çalışıyoruz. Akşam saat 21.30’da yatıyoruz, sabah 6.30’da kalkıyoruz. Güzel bir şekilde hepimiz, elimizden geldiğince kamp koşullarına uymaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.