KÜLTÜR SANAT - 10 Kasım 2019 Pazar 09:07

16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıtaya yoğun ilgi

A
A
A
16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıtaya yoğun ilgi

16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıtayı keşfetmek adlı panel Patrick Degeorges’ın katılımıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde gerçekleştirildi. Bienale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

İnsanlığın sebep olduğu doğal ve kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin araçlarıyla bakan güncel sanat çalışmalarına yer veren 16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi işbirliğiyle bienale katılan konuşmacı Ekosen Kapadokya Çevreci ve Beşeri Bilimler dergisinin editörlerinden Fransız düşünür Patrick Degeorges oldu. Patrick Degeorges konuşmasında insanın toplumla yeryüzü sistemi arasındaki ilişkide dengelerin değişmesi sonucunda, yaşadığı çağda küresel çapta daha önce hiç görülmemiş bir varoluşsal riskle karşı karşıya kaldığını işaret eden Antroposen’in siyasal açıdan aşırı derecede yıkıcı olabilecek, derin bir “Bilişsel yabancılaşmaya” yol açacağını söyledi. Ayrıca 25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eserinin sergilendiği bienale Türkiye’den 8 sanatçı katıldı. Birbirinden farklı alanlarda çalışan sanatçıların bienal için özel olarak ürettiği 36 yeni eseri ziyaretçiler bugün ücretsiz gezebilecek.

“Türkiye’de ilk çevreci beşeri bilimler merkezi Kapadokya Üniversitesinde kuruldu”

Türkiye’deki ilk çevreci beşeri bilimler merkezi Kapadokya Üniversitesinde kurulduğunu söyleyen Kapadokya Üniversitesi Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, "16’ncı İstanbul Bienali’nin teması bu yıl bildiğiniz üzere 7’nci kıta. Buradan kastedilen aslında Pasifik Okyanusu’nda şu anda var olduğunu bildiğimiz ve Türkiye’nin 5 katı büyüklüğünde olan plastik atık yığınıdır. Bu tabi ki günümüzde çok meşgul eden iklim krizi altıncı kitlesel yok oluşun türleri bunların hepsiyle ilişkili insan çağı olarak adlandırdığımız antroposen kavramı üzerinde gelişen tartışmalardır.1987 yılından beri İstanbul Bienali Uluslararası sanat gündemini Türkiye gündemine taşıyor. Bu güncel konuları biz de Kapadokya Üniversitesi olarak hem araştırma hem yayın politikamızla öncelikli olarak takip ediyoruz. Bu nedenle de Türkiye’de ilk çevreci beşeri bilimler merkezi çok kıymetli uluslararası bilinirliğe sahip hocam Prof. Dr. Serpil Operman liderliğinde ekip 2018’de Kapadokya Üniversitesinde kuruldu. Bu yaklaşım Kapadokya Üniversitesinin eğitimde ve bilimde güncel olanı önceliklendirme şeklindeki eğitim felsefesine çok uygundur. Bu nedenle Türkiye’de de benzer bir kurumsal yapı olmadığı için biz yakından takip ediyoruz. 16’ncı İstanbul Bienali organizasyonu ile iş birliği içerisinde olduk. Merkezimizin uluslararası yayın organı Ekosen Kapadokya Çevreci ve Beşeri Bilimler dergisinin editörlerinden Fransız düşünür Patrick Degeorges organizasyona davet edildi. Kapadokya Üniversitesi iş birliği katkısı olarak burada yerini aldı. Hem güncel konuyu takip etmek hem de üniversiteyi temsil etmek üzere bienaldeyiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ahmet Kaya: “Bu kapılar milletin kapısıdır, bu kapıları sonuna kadar millete açtık” 31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimleri’nden sonra başkanlık koltuğuna oturan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya tebrik ziyaretleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir yandan sivil toplum örgütleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini kabul eden Başkan Kaya, diğer yandan 7’den 70’e her yaş grubundan vatandaşlarla da görüşerek hem ‘tebriklerini’ kabul ediyor. Hem de yeni dönemde belediyeden beklentilerini ve taleplerini dinliyor. Halkın, Başkan Kaya’ya gösterdiği sıcak ilgi ve samimiyet dikkatlerden kaçmıyor. Her yaş grubundan vatandaşla samimi sohbetler gerçekleştiren Kaya, “Trabzonlu hemşehrilerimin iradesiyle belediye başkanlığı görevine geldim. Hemşehrilerim beni bu göreve lâyık gördüler, ben de onların bana güvenini ve sevgisini hiçbir suretle karşılıksız bırakmayacağım. Kapımız her gün ve her saat vatandaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Bu kapılar milletin kapısıdır, bu kapıları sonuna kadar millete açtık. Halkımız ter türlü talep ve sorununu hiç çekinmeden bize iletebilir. Bunları karşılamak bütün imkânlarımızı sonuna kadar kullanacağız. Halkımızın iradesi ve tercihleri her şeyin üstündedir. İnşallah yeni dönemde halkımıza taahhüt ettiğimiz bütün projeleri hayata geçirerek Ortahisarımızı daha güzel bir hale getireceğiz” dedi. Vatandaşlara her anlamda Ortahisar’ı daha güzel ve daha yaşanabilir hale getireceğine vurgu yapan Başkan Kaya, “Her bir sözümüzün, her bir taahhüdümüzün arkasındayız. Verdiğimiz hiçbir söz siyaseten verilmiş sözler değildir. Çalışma arkadaşlarımla birlikte yeni dönemde kısa ve uzun vadede hayata geçireceğimiz bütün proje ve faaliyetlerle ilgili analizler yapıyoruz. Öncelikle yapılması gereken projelerimiz var bir de zamana yayarak yapmayı planladığımız projeler var. Bütün vatandaşlarımız emin olsun ki Ortahisar her anlamda daha güzel olacak ve daha yaşanabilir bir hale gelecek” diye konuştu.
Kocaeli İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik araştırması sürüyor İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliği yapan Büyükşehir, İstanbul Üniversitesi ile birlikte biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği projesinin bir ayağı olan dip çamurunun biyoçeşitliliğe etkisi araştırılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesine bağlı ‘Yunus S’ isimli araştırma gemisi ile 2024 yılında ikinci örnekleme çalışması yapıldı. 5 yıl sürmesi planlanan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği projesi ile toplam 8,5 milyon metreküp çamur, dipten çekilerek bertaraf edilecek. Bu güne kadar yüzde 60 kuruluğa ulaşarak denizden çıkarılan çamurun miktarı 430 bin metreküpü buldu. 4 noktada çalışma 2023 yılının şubat ayında başlatılan örneklemeler aylık periyotlar dâhilinde sürdürülüyor. Bu kapsamda araştırma görevlileri nisan ayı örneklemelerini aldı. Araştırma gemisi İzmit Körfezi’nde belirlenen noktalardan örnekleme çalışmaları yapıyor. Buna göre dip çamuru çekilecek alanda 3 örnekleme noktası ve çalışma alanının biraz dışarısında ise 1 adet referans örnekleme noktası olmak üzere toplam 4 noktada çalışma yürütülüyor. Çalışma dahilinde deniz suyundaki değişken parametreler, besin tuzları, klorofil-a, bakteriyolojik analizler, fitoplankton analizleri, zooplankton analizleri, balık ve bentik organizma çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışma ile mevcut denizel biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması sağlanacak. Dip çamuru çekme işlemi öncesinde başlatılan biyoçeşitlilik izleme çalışmasının, dip çamurunun çekildiği dönem ve sonrasını kapsayacak şekilde ileriki dönemlerde de devam ettirilmesi planlanıyor. Böylece İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği çalışmalarının muhtemel olumlu etkilerinin ortaya konması sağlanacak.