DÜNYA - 21 Nisan 2021 Çarşamba 12:44

2020 yılında idam cezalarının en fazla gerçekleştirildiği ilk 4 ülke Orta Doğu’dan

A
A
A
2020 yılında idam cezalarının en fazla gerçekleştirildiği ilk 4 ülke Orta Doğu’dan

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan 2020 Ölüm Cezası Raporu’nda en fazla idamın gerçekleştirildiği ilk 4 ülkenin Orta Doğu’dan olduğu açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü, 2020 Ölüm Cezası Raporu’nu açıkladı. Rapor, idam cezalarına ilişkin korkunç gerçeği gözler önüne serdi. 2020 Ölüm Cezası Raporu’nda yer alan ilk 5 ülkeden 4’ü Orta Doğu’dan. Raporda, en fazla idamın gerçekleştirildiği ülkeler listesinin ilk sıralarında İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan yer aldı. Çin’de her yıl binlerce kişinin idam edildiği vurgulanan raporda, 2020 yılında dünya genelinde 483 kişinin idam edildiği ancak bu verilerde ölüm cezasıyla ilgili verileri devlet sırrı olarak saklayan veya sınırlı bilgilerin mevcut olduğu Çin, Kuzey Kore ve Vietnam’ı kapsamadığı bildirildi.

Dünya genelinde gerçekleştirilen 483 idam yüzde 88’inin söz konusu ülkelerde yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, raporda 2020 yılının idam cezalarının son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğu kaydedildi. 2020 yılında 18 ülkede gerçekleştirilen 483 idamın, 2019 yılındaki 657 idama yüzde 26, 2015 yılında ise bin 634 idam cezasına kıyasla yüzde 70 oranında düşüş gösterdiği aktarıldı.

Yüzde 88’i Orta Doğu’da

Dünya genelinde gerçekleştirilen 483 idamın 437’siinin Orta Doğu ülkelerinde gerçekleştirildiği ifade edilen raporda, toplam idamların yüzde 88’ine tekabül ettiği vurgulandı. Orta Doğu’da 2019 yılında 579 idam cezası uygulandığı bildirilirken, Mısır’da bir yılda uygulanan ölüm cezalarında 3 kat artış gözlemdi. İran’da ise idam cezası 246 olarak açıklanırken Uluslararası Af Örgütü, İran’ın idam cezasını “siyasi baskının silahı” olarak kullandığını vurguladı.
Raporda Hindistan, Umman, Katar ve Tayvan’ın idam cezaları gerçekleştiren ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Fidanlar toprakla buluştu Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu tarafından, Ormancılık Haftası kapsamında Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Fidan dikimi etkinliğine; Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Orman Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Türk, Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kamile Tırak Hızal, bölüm başkanları akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Türk, Ormancılık Haftası’nda bu ve buna benzer sergi, panel ve konferans gibi etkinliklerin devam edeceğini ifade etti. Üyesi Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu ise Peyzaj Mimarlığı ve Orman Mühendisliği bölümlerinin birçok dersini veya bazı çalışmalarımızı Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade ederek Ormancılık Haftası’nda bir farkındalık oluşturmak ve doğa sevgisini aşılamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Necmi Aksoy ise ’’Dünyayı ağaç kurtaracak. Kıyamette kopsa yine ağaç dikin ki dünyamız yaşanılabilir olmaya devam etsin’’ şeklinde konuştu. Etkinlikte Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri fidanları toprakla buluşturarak Ormancılık Haftası’nda önemli bir farkındalığa imza attı.
Düzce Sokaklarda saldırgan köpek kalmayacak Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak. Düzce Belediyesi, ülke genelinde bir sorun haline gelen başıboş ve saldırgan sokak köpekleri konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyor. Düzce Belediyesi öncülüğünde, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyeleri işbirliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yanı sıra hayvanseverlerin de destekleriyle izlenecek bir yol haritası oluşturulurken, il genelinde sorunun çözülmesi hedefleniyor. Yürütülecek süreç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde belirlenecek alanlarda ilkyardım merkezleri oluşturulacak. İl Özel İdaresi tarafından merkezin ihtiyacı olan ekipmanlar alınacak. Ayrıca veteriner hekim ve veteriner teknikerlerinin sayısı artırılacak. Bu merkezlerde başıboş ve saldırgan sokak köpekleri toplanarak kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılacak. Böylece hem saldırganlıkları azaltılacak hem de üremeleri kontrol altına alınmış olacak. “Bu sorunu kökünden çözüyoruz” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuyla ilgili olarak “2019 yılında Türkiye’nin en modern hayvan barınağını Düzce’de kurmuş ve faaliyete geçirmiştik. Şimdi de sokaklarda başıboş ve saldırgan köpek bırakmamak için Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir çözüm ürettik. Düzce Belediyesi öncülüğünde, bütün ilçe ve belde belediyeleri, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile hayvanseverlerden oluşan üçlü mekanizma tesis ettik. Bu mekanizma ile sokakta saldırgan köpek kalmayacak. Bu mekanizmanın özü kısırlaştırmayla hayvan sayısındaki artışın kontrol altına alınması, sokak hayvanının saldırganlığının rehabilite edilmesidir. Bu amaçla ilçelerde kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. Düzce Belediyesi’nin hayvan konukevi kısırlaştırma kapasitesini artırıyoruz ve bu sorunu kökünden çözüyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.