EKONOMİ - 26 Kasım 2021 Cuma 23:06

2022 bütçe görüşmeleri

A
A
A
2022 bütçe görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dünyanın hiçbir yerinde para politikası araçları tek yönlü kullanılmaz. Şu an sadece Türkiye değil; gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülke negatif reel faiz uygulamaktadır. Burada amaç ihracatın canlı tutulması ve istihdamın sağlanmasıdır” dedi.

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanan Teklifi görüşmeleri Cumhurbaşkanlığı ile bağılı kurumların bütçe görüşmeleri ile devam etti. Oktay, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Oktay, konuşmasına 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referanduma yönelik olarak başladı. Oktay, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, hızlı ve güçlü karar alma ve güçlü izleme ve takip gibi başarılı yönlerini ortaya koymuştur. Yoğun eleştiriler oldu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili. 16 Nisan 2017 vesayetin değil; sivil iradenin ve milletin kararıdır” ifadelerini kullandı.

Oktay, sokağa çıkmadıklarına yönelik eleştiriye, “Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem bizler daima sokaktayız, milletimizin içindeyiz, evdeyiz; fakirin fukaranın diye tabir ettiğiniz evlerin ta içindeyiz ve vatandaşla biriz beraberiz. Biz hiçbir zaman milletimizden kopmadık, bugünden sonra da kopmayız” şeklinde konuştu.

Oktay, ekonomi konusunda, “G20 ülkesinde büyüme sağlayan iki ülkeden birisi olduk. Türkiye ekonomisi son dönemde ihracatta rekor seviyelere yakalamış ve ihracatını 210 milyar doların üzerine çıkarmıştır. Bir diğer önemli gösterge olan istihdam rakamları göz önüne alındığında ekonomimizin salının etkilerini büyük ölçüde telafi ettiğini görebiliriz. İstihdam sayımız 29 milyonu aşmıştır. 2020 yılında dünyada bütçe açığı milli gelirin yüzde 10 üzerinde seyrederken bizde yüzde 3 buçukta seyretmiştir. Faiz harcamaların oranına bakıldığında başarımız yine ortada. Merkez Bankası rezervleri son dönemde 35 milyar artışla 127 milyar seviyesindedir” diye konuştu.

Merkez Bankasının faiz indirimiyle yeni bir ekonomi modeline geçildiğini aktaran Oktay, “Dünyanın hiçbir yerinde para politikası araçları tek yönlü kullanılmaz. Şu an sadece Türkiye değil; gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülke negatif reel faiz uygulamaktadır. Burada amaç ihracatın canlı tutulması ve istihdamın sağlanmasıdır. Temel amaçlar ülkemizin kalkınması ve milletimizin refahıdır. Orta Vadeli Program’da öngördüğümüz temel hedefler aynı kalmakla birlikte politika araçlarını farklı şekilde kullanmamız oldukça doğaldır. Ekonomimizin 2022’de yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bütçe hedeflerimizi sadece döviz kuruna hedefleyerek politika geliştiriyor değiliz” dedi.

Oktay, şöyle konuştu:

“Dalgalı kur rejimi ile fiyat hareketleri bir süre sonra piyasa açısından rasyonel noktada dengeye ulaşacaktır. Ekonomik büyümede sağladığımız başarı sayesinde 2021 bütçesinde yüzde 4.3’lük bir bütçe açığı öngörmüşken yılı yüzde 3.5’lik bütçe açığı ile kapatmayı öngörüyoruz. Meclisimize sunduğumuz bütçenin arkasındayız. Nitekim politika faizinin yüksek olduğu dönemde de kurlarda hareketlenme olmuştur. Ayrıca birçok önemli ekonomide politika faizinin enflasyonun altında olduğunu fark etmemiz gerekiyor. Ülkemizde kurlarda yaşanan artışlar, döviz talebini artıran etmenlerle daha belirgin hale gelmektedir. Enflasyon-kur-faiz üçlemesini içine alan topyekün mücadele veriyoruz.”

Doğalgaz ve elektrik maliyetinin yarısını üstlendiklerinin altını çizen Oktay, “Çiftçilerimizi de korumaya devam ediyoruz. Tarımsal destekleme ödemelerinden gelir vergisi stopajı artık yapılmayacak; mazot maliyetlerinin önemli kısmını karşılıyoruz. En büyük girdi kalemlerinden gübreye verilen desteği iki katına çıkardık. Çıktı artışını sağlayacak ve fiyatların daha sağlıklı zeminde oturmasına katkı vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Irak tezkerelerine atıf yapan Oktay, “Ülkemizin milli güvenliği açısından güçlü bir milli beyandır. Ülke dışına çıkılmadın ülke dışındaki teröristlerle mücadele etmenin imkanı var mıdır? ‘Hayır’ oyu verilmesi en basit ifadeyle samimiyetsizliktir” diye konuştu.

Kürtçe konuşulamadığına yönelik soruya Oktay, “Bir kızımızın söylediği aynı birebir cümleleriyle yanıt vermek istiyorum. Batman’da bir Kürt kız öğrencinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kürtçe konuşması alkış topladı. Kürtçe ‘Sayın Cumhurbaşkanım, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, Allah sizden razı olsun, bugün çok mutluyum, eskiden konuşmaya korktuğumuz dilimizi bugün Cumhurbaşkan’ımız karşısında rahatlıkla konuşabiliyoruz, bu sizin sayenizde oldu’. Dolayısıyla bu alanda AK Parti ve Cumhur İttifakı döneminde kat ettiğimiz önemli yolu görelim, hakkını verelim. Bu ülkeyi bölmek isteyenlerin gözlüğünden bakılmasına da müsaade etmeyelim” şeklinde cevap verdi.

Oktay, Osman Kavala’nın tutukluluğuna dair eleştirilere Anayasa’nın 9. ve 138. maddelerini hatırlattı. Oktay, “Ben anladığım kadarıyla bizden şunu istiyorsunuz. Yürütmenin yargıya müdahale etmesini mi istiyorsunuz? Yargı bağımsızdır; müdahale etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.

Ahmet Umur Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan’ı çoşkuyla kutladı Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan Bayram’ı özel bir programla kutladı. Ailelerin de katıldığı bu anlamlı program renkli görüntülere sahne oldu. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “DOSD Meram, gerçekleştirdiği bu pragram ile 23 Nisan gibi özel ve anlamlı bir bayramı çok daha güzel ve daha anlamlı bir hale getirdi” diye konuştu. DOSD Meram, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’da renkli bir programla kutlandı. Çocuklar sahneye çıktı ve en güzel gösterileri sergilediler. Programda çocuklar gönüllerince eğlendi, çocuk bayramını doyasıya yaşadılar. TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü kutlamalarında şarkılar söyleyen, yüz boyama ile palyaço ve maskotlarla eğlenen özel çocuklara aileleri de eşlik etti. “Çocuklarımızı iyi ki DOSD Meram’a emanet etmişiz” Programa katılan veliler de hem DOSD Meram’ın eğitiminden hem de etkinlikten dolayı bir hayli memnun oldu. Programı muhteşem ötesi olarak değerlendiren veli Bengisu Keser, emeği geçen herkese teşekkür etti. ‘Çocuklarımız için iyi ki DOSD Meram var’ diyen Keser, çocukların bayramı bayram tadında yaşadığını belirtti. Keser, "Çocuklarımızı buraya güven duyarak emanet ettik, iyi ki de etmişiz” diye konuştu. Bir diğer öğrenci velisi Esra Selin Sancar da genel olarak okulu ve eğitimlerini özel olarak da 23 Nisan kutlamalarını çok beğendiklerini ifade ederek, “Eğitimler çocuklarımız için dolu dolu geçiyor. Burası çocuklarımızın aktifleşmesini ve sosyalleşmesini sağladı” şeklinde konuştu. Azmi Ekin ise DOSD Meram’ın çok güzel bir hizmet, 23 Nisan etkinliğinin de çok güzel bir organizasyon olduğunu belirterek, “Burası için ben Başkan Mustafa Kavuş’a yüz yüze de teşekkür etmiştim. Bizler için bundan daha güzel bir hizmet olamazdı. Çocuğum daha önce de eğitim aldı ama buradaki eğitimi hiçbir yerde bulamadık. Çocuklarımıza bu yeri bu eğitimi sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum. Çocuklarımız burada çok mutlu” dedi. "Bu özel bayramımız, özel çocuklarımızla daha anlamlı oldu” Özel çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “DOSD Meram’da gerçekleştirdiğimiz kutlama ile Çocuk Bayramımız daha anlamlı ve daha renkli bir hal aldı. Ecdadımızın bu özel hatırasını özel çocuklarımızla kutladık. Onlar eğlendikçe bizler daha mutlu olduk. Allah onların ve ailelerinin mutluluğunu daim etsin. Bu vesile ile değerli hemşehrilerimin bayramını kutluyor, TBMM’nin açılışının yıl dönümünün hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı’nın diğer tüm kahramanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan ecdadımızı minnet ve şükranla anıyorum.”
İzmir İzmir’de Valilik koltuğu Eda’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İzmir Valisi Süleyman Elban, makamını temsili olarak 10 yaşındaki Eda Arabacı’ya teslim etti. Valilik koltuğuna oturan Eda, okullarda robotik kodlama eğitiminin yaygınlaşmasını istediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, İzmir Valisi Süleyman Elban, Konak Güzelyalı Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi, 10 yaşındaki Eda Arabacı’ya valilik makamını temsili olarak teslim etti. Valilik koltuğuna oturan Arabacı’nın ilk talebi ise kendi okulunda eğitimini gördükleri robotik kodlama eğitiminin yaygınlaşarak her okulda olmasını gerektiği oldu. Daha sonra okul yakınlarına halı saha ve voleybol sahası yapılmasını isteyen Eda Arabacı, telefonla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlanarak talebini kendilerine iletti. "Atatürk’ün çocukları olmamızdan dolayı gurur duyuyorum" Valilik makamında hazırladığı konuşmasını da okuyan Eda Arabacı, "Bugün burada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için toplandık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı bize armağan etmesi ve bizim de Atatürk’ün çocukları olmamızdan dolayı gurur duyuyorum. Türkiye Yüzyılında bize emanet edilen cumhuriyetimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca bizleri makamında ağırlayan, makamın asıl sahibi olan Valimize tüm çocuklara adına teşekkür ediyoruz. Bizler vatan bayrak sevgisini ve sorumluluk bilincini değerli öğretmenlerimizden ve sevgili ailelerimizden öğreniyoruz. Bugünün küçükleri, yarının büyükleri olarak bizlere gösterilen değer ve sevgiye layık olmak için gayret göstereceğiz" açıklamasında bulundu.
Diyarbakır Diyarbakır’da 23 Nisan kutlamalarında Fatih Sultan Mehmet, Ali Gaffar Okkan ve Naim Süleymanoğlu canlandırıldı Diyarbakır’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet, şehit olan eski Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve Türk halter Naim Süleymanoğlu canlandırıldı. Merkez Yenişehir ilçesinde kutlamalar, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlandı, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali eşliğinde çocuklar, Vali Ali İhsan Su’ya valilik makamında çiçek takdim etti. Valilik önünde yapılan kutlamalarda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, yaptığı konuşmada, tarih boyunca hiçbir esareti kabul etmemiş Türk’ü, Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i, Zaza’sı, Tatar’ı Arabı, Türkmen’i bir araya gelip bir olmuş ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyerek 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açtığını, bağımsızlığımızın ve milli iradenin hakimiyetini dünyaya ilan ettiğini söyledi. “Geçmişten geleceğe uzanan şanlı tarihimizin en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 104 yıldır olduğu gibi ilelebet milli irademizin, demokrasimizi ve bağımsızlığımızın teminatı olmaya devam edecek” diyen Küçükali, “Tarihimizde bir dönüm noktası olan 23 Nisan’ın, Gazi Mustafa Kemal tarafından çocuklarımıza armağan edilmesi milletimizin, çocuklarımıza olan inancının ve duyduğu güvenin bir sembolü olmuştur” dedi. Kutlamalarda; çocuklar tarafından Osmanlı Devleti’nin 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet, şehit olan eski Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve dünya şampiyonu Türk halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatı canlandırıldı. Müzik ve halk oyunları gösterisinin ardından Vali Su, tarafından derece elde eden öğrencilere hediyeler takdim edildi. Öte yandan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduğu sırada programa katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eser Sönmez, İstiklal Marşı’nı okumadığı görüldü. Kutlamalara; 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Gürtaç Kayapınar, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, vali yardımcıları, kaymakamlar, okul müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı.