KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2019 Pazartesi 09:13

28 yıldır el emeği bağlama yapıyor

A
A
A
28 yıldır el emeği bağlama yapıyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde 28 yıl önce hobi olarak bağlama yapmaya başlayan Orhan Çınar, en iyi bağlamanın oyma dut ağacından yapıldığını söyledi. Çınar, “Gerçek bağlama, el işçiliği ve oyma dut ağacından yapılır. İnsanlarımız da kalitesiz bağlama aldıkları zaman düzgün ses çıkmayınca bağlamadan soğuyorlar” dedi.

Makineleşmeyle birlikte el işçiliği gibi birçok meslek yok olmaya başladı. Müziğin vazgeçilmez enstrümanlarından saz yapımı da bunlardan birisi. Türkülere hoş sesiyle eşlik eden bağlamalar çoğu zaman insanı hüzünlendirirken, çoğu zaman da eğlendiriyor. Evli ve 3 çocuk babası Orhan Çınar da, hobi olarak başladığı oyma bağlama işinde ustalaştı. Artık el işçiliği bağlama yapılmadığını belirten Çınar, kendisinin de mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

Yaptığı oyma bağlamalarının sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu dile getiren Çınar, “Bağlama çalmakla ilgilenen arkadaşlarımıza piyasaya göre güzel bağlamalar yaptığımı düşünüyorum. Televizyonlarda satılan bağlamalarla benim yaptığım bağlamalar arasında çok fark var. Onlar yaprak bağlamadır. Bu bağlamaların kulpları fırınlanmamış olur. Bu bağlama sıcak bir ortama girdiği zaman hemen kulplar döner, problem oluşturur. Öğrenciler bununla güzel bir öğrenim sağlayamazlar. Ama benim yaptığım oyma bağlamaların kulpları fırınlanmış, presli bir şekilde yaparız. Sağlıklı ve uzun ömürlüdür” diye konuştu.

En iyi bağlamanın dut ağacı ve ceviz ağacından olduğunu kaydeden Çınar, “Kızılcık ağacından da çok güzel olur ama o ağacı bulmak zordur. Dut ağacından yapılan bir bağlama kırmadığınız sürece 100-150 yıl kullanılabilir. Gelecek nesillerde bağlamaya meraklı yok. Gençlerin bağlama işine hiç hevesi yok. Ben elimden geldiği kadar herkese öğretmeye çalışıyorum ama öğrenmeye hevesli hiç kimse yok” ifadelerini kullandı.  

Murat Yalçın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.