ÇEVRE - 31 Temmuz 2018 Salı 13:20

4 ve 2 YILLIK bölümler listesi| 2 yıllık bölümler taban puanları | 4 yıllık bölümler taban ve tavan puanları sıralaması

A
A
A
4 ve 2 YILLIK bölümler listesi| 2 yıllık bölümler taban puanları | 4 yıllık bölümler taban ve tavan puanları sıralaması

4 ve 2 YILLIK bölümler listesi| 2 yıllık bölümler taban puanları | 4 yıllık bölümler taban ve tavan puanları sıralaması Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte milyonlarca öğrenci üniversitelerin bölümlerinin taban ve tavan puanları araştırılıyor. ÖSYM'nin ön bilgilendirme amaçlı yayınladığı kılavuzu ile 4 yıllık ve 2 yıllık bölümlerin ve kontenjanlarının listesi açıklandı. İşte önlisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) bölümler ve puan listesi...

4 ve 2 yıllık bölümler listesi| 2 yıllık bölümler taban puanları | 4 yıllık bölümler taban ve tavan puanları sıralaması... Milyonlarca öğrenci snav sonuçlarının açıklanmasından sonra bölüm araştırmasına başladı. Puanlarını alan öğrenciler artık üniversitelerin bölümlerinden taban ve tavan puanları araştırıp kendine en yakın puanda olan okulları yazmayı hedefliyor. ÖSYM 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin taban puanları klavuzunu açıkladı. Peki 2 yıllık bölümlerin  taban ve tavan puanları listesine nasıl ulaşabiliriz? 4 yıllık bölümlerin taban ve tavan puanları neler?

4 ve 2 YILLIK bölümler listesi| 2 yıllık bölümler taban puanları | 4 yıllık bölümler taban ve tavan puanları sıralaması

2 YILLIK BAZI BÖLÜMLER

Acil Durum ve Afet Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Adalet Taban Puanları (2 Yıllık)
Ağız ve Diş Sağlığı Taban Puanları (2 Yıllık

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)

2 YILLIK VE 4 YILLIK BÖLÜM TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Ameliyathane Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Anestezi Taban Puanları (2 Yıllık)
Arıcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Aşçılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Atçılık ve Antrenörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Avcılık ve Yaban Hayatı Taban Puanları (2 Yıllık)
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bağcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Bahçe Tarımı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bankacılık ve Sigortacılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Basım ve Yayın Teknolojileri Taban Puanları (2 Yıllık)
Basın ve Yayıncılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Beton Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Operatörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Programcılığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bitki Koruma Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyokimya Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Boya Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (Açıköğretim) Taban Puanları (2 Yıllık)
Çağrı Merkezi Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)

TERCİH İLE İLGİLİ BİLGİLER

Adayların tercihlerini yapmadan önce, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet sitesinden YKS ile ilgili bilgi ve duyuruları izlemeleri önemlidir. Adaylar, bu internet sitesinde tercihleri için yararlı olacak bilgilere erişebileceklerdir.

2.1. TERCİHLERİN YAPILMASI

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

DİKKAT : Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir.

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız
yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:

a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.
b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.
e) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.