GÜNDEM - 01 Şubat 2019 Cuma 11:25

7 aydır komadaki kızının uyanmasını bekliyor

A
A
A
7 aydır komadaki kızının uyanmasını bekliyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 7 ay önce otomobilin çarptığı 17 yaşındaki Sultan Kurt, hâlâ komadan çıkamadı. Annesi 7 aydır kızının elbiselerine sarılarak onun uyanmasını bekliyor.

19 Haziran günü Kadirli ilçesi Kamil Kara Bulvarı üzeri Yeni Belediye binası önünde yolun karşı tarafına geçmeye çalışan 17 yaşındaki Sultan Kurt’a otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan genç kız önce ambulans ile Kadirli Devlet Hastanesine buradan da Osmaniye’de özel bir hastaneye sevk edildi. 38 gün Osmaniye’de hastanede kalan Sultan Kurt’un durumu ağırlaşınca Gaziantep’e başka bir özel hastaneye sevki yapıldı. Aradan geçen 7 ay içerisinde sağlık durumunda bir değişme olmayan genç kızın yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürüyor.
Komadan çıkamayan ve hayata gözlerini açamayan Sultan Kurt’un annesi Hayriye Kurt ise onun elbiselerine sarılarak kızının uyanmasını için dua ediyor.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesine bağlı Gafarlı köyünde yaşayan genç kızın ailesi kızlarından gelecek müjdeli bir haberi bekliyor. “Ne olur uyan kızım” diyen Sultan Kurt’a seslenen anne Hayriye Kurt, “Kızım şu anda Gaziantep’te hastanede yatıyor. Hâlâ uyanamadı. 7 ay oldu bekliyoruz. Kızımın başka bir yerde daha iyi hastanelerde tedavisi iyi olacaksa oraya gönderilmesini istiyorum. Onun elbiselerine sarılıyorum. Fotoğraflarına bakıyorum. İyileşeceği günü bekliyorum” şeklinde konuştu.

Baba Nihat Kurt ise “Biz normalde köyde oturuyoruz. O gün kızımla Kadirli ilçesine gitmiştik. Benim işlerim vardı. Kızım da tek başına gezmeye gitmişti. Dolmuştan inmiş. Yolun karşı tarafına geçmek isterken bir otomobil çarpmış. Bana haber verdiler. Olay yerine gittim. Kızım ağır yaralıydı. Osmaniye’ye sevk edildi. Burada 38 gün yattı. Sonra Gaziantep’e gönderildi. Şu an orada 7 ay oldu hâlâ komadan çıkamadı” dedi.  

Selçuk Şavran

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Belediyespor yönetimi, TFF kararlarını eleştirdi Bölgesel Amatör Lig (BAL) 7. Grup’ta mücadele eden Niğde Belediyespor yönetimi, verilen seyircisiz maç cezasının haksız olduğunu söyledi. Niğde Belediyespor Kulüp Başkanı Atilla Tasalı, Başkan Yardımcısı Yahya Dökmetaş ve Futbol Şube Direktörü İdris Gündoğan basın açıklaması yaptı. Niğde Belediyespor’a emsalsiz bir ceza verildiğini söyleyen Başkan Atilla Tasalı, rakipleri Akşehirspor’a ise kaybettiği maçın 3 puanının masa başında verildiğini belirtti. Tasalı, "Niğde Belediyespor olarak ligin başından bu yana, tüm camiamızla birlikte adil bir yarış içerisinde bulunarak, hak edenin şampiyon olacağı bir lig olsun anlayışıyla hareket ettik. Fakat son haftalarda takımımıza futbol sahalarında emsali görülmemiş şekilde seyircisiz oynama cezası verilirken, rakibimiz Akşehirspor’a kaybettiği maçın 3 puanı masa başında veriliyor, yetmiyor hakemler tarafından 3 puanlar hediye ediliyor. Birinci tezgah İmamoğlu maçı öncesinde kuruluyor. İmamoğlu Belediyespor müsabakasında tayin edilen hakemin yanlış davranışları, futbol oynamaya izin vermemesi sonucu mağlup oluyoruz. Mağlup olmamız yeterli gelmiyor, çünkü bizi geçebilmeleri için daha fazla şeye ihtiyaçları olduklarını biliyorlar. Her sahada olan basit münferit bir, iki hadiseyi bahane ederek, iki maç sahamızda seyircisiz oynama cezası veriliyor. TFF’nin aldığı emsal bir karar yok mu? Örneğin, Bingölspor - Hacılar Erciyes maçındaki çıkan hadiselere bakın. Bizim maçın fazlası var. Sadece bir maç seyircisiz oynama cezası verildi. Bu ceza kasten takımımıza şampiyonluk yarışında zarar vermek adına alınmış veya aldırılmış bir karardır. İkinci olarak, Adana 5 Ocak FK’ya 3-1 mağlup olan Akşehirspor statü uygulamasıyla ilgili itirazını ve dekontunu statü süresi içerisinde yapmış mıdır? Yoksa imtiyazlı şekilde kabul edilerek, 3 puan hediye mi edilmiştir?" dedi. "Bir lobi Niğde Belediyespor’un haklarını yemek için çalışıyor" diyen Futbol Şube Direktörü İdris Gündoğan ise bir şehri temsil ettiklerini belirterek yetkilileri göreve davet etti. Hakemlerin dikkat edilerek atanmasını isteyen Gündoğan, "Hakemi gördünüz, hakem seyirciyi, oyuncuyu provoke etmeye gelmiş. Oyuncularımız kırmızı kart cezası almasın diye dua ediyoruz ancak seyircimizin yapmış olduğu bir, iki münferit olay var. 12 Bingölspor - Hacılar Erciyes maçında sahaya giren var, karşı antrenöre saldıran taraftar var, kırmızı karttan sonra hakemi tartaklayan oyuncu var. Bu maçta sadece 12 Bingölspor’a bir maç seyircisiz oynama cezası verdiler. Allah’ınızı severseniz bizim maçımızda ne vardı iki maç ceza verecek? Bir lobi kurulmuş ve bu lobi Niğde Belediyespor’un haklarını yemek için çalışıyor. TFF’de Konya Akşehir adına kimlerin lobi yürüttüğü konusunda bize çeşitli duyumlar geliyor. Elimizde belge olmadığı için telaffuz ederek kimseyi töhmet altında bırakmak istemiyoruz ama hakemlerin, gözlemcilerin dikkat edilerek atanması konusunda yetkilileri görece çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
Samsun TSO ve Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından “Girişimcilik Buluşmaları” Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından “Girişimcilik Buluşmaları” etkinliğinin ilki yapıldı. TSO koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Samsun Genç Girişimciler Kurulu organizasyonuyla Samsun TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salonu’nda Girişimcilik Buluşmaları etkinliği düzenlendi. Genç girişimciler ve girişimci adayları, katıldıkları buluşmada başarılı girişimcilerin hayat ve başarı öykülerini dinleyerek deneyimlerini öğrendiler. Tüfekçi: “Bizim için önemli olan girişimciliğin bu şehirde kök salmasını sağlamak” Samsun’da başarılı girişimcilerin sayısını arttırmaya yönelik hareketleri desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Tüfekçi, “Bugün geldiğimiz noktada girişimci olmayı belirleyen pek çok husus var. Bizden önceki nesiller girişimcilik, kurumsallaşma, markalaşma, yenilikçilik gibi kavramlarla henüz tanışmadan atadan gördükleriyle ve kendi ticari zekalarıyla girişimcilik ekosisteminde kendilerine yer bulmaya çalıştılar. Üstelik pazar da bugünkü gibi değil, sınırları çizilmiş dar bir alandı. Kimisi için mahalle, kimisi için şehirle sınırlıydı. Bugün ise girişimin ölçeği ne olursa olsun rekabet ortamının sınırları dünyaya erişti. Zaman değişti, koşullar da değişti. Girişimcilik tanımı da değişti. Biz konuşurken de değişiyor. Çağın gereklerine göre dönüşüyor. Dolayısıyla girişimcilik tıpkı bizler gibi çok genç bir kavram. Sizler de genç girişimciler olarak yenilikçi fikirlerinizi çok daha donanımlı bir şekilde bizden çok daha bir şekilde ulaşabileceğiniz imkanlarla güçlendirerek geleceğe taşıyacak ve yeni nesillere referans olacaksınız. Bizim için önemli olan girişimciliğin bu şehirde kök salmasını sağlamak. Özellikle de gençlerde ve kadınlarda etkili olmasını sağlamaktır. Bu amaçla kurulan 2 derneğimizin başkanını da bugün siz genç girişimcilerle buluşturduk. Girişimcilik önemli ve bunu destekliyoruz” dedi. Programda konuşan TOBB Samsun Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Onur Öztekin ise “Ülkemizdeki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakından daha da geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek, girişimcilik kültürünün gençler arasında yaygınlaşmasına öncülük etmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu minvalde ilkini gerçekleştirmiş olduğumuz Girişimcilik Buluşmaları Programımızı çok önemsiyoruz. Bugün bizlerle birlikte olan başarılı girişimcilerimize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Buluşma etkinliği açılış konuşmalarının ardından girişimci, ıslak mendilin mucidi eczacı Ataman Özbay ve eğitmen-danışman Gökhan Okçu’nun sunumları ile devam etti.
Samsun Kadın çiftçilere ’süt sağım makinesi’ desteği Samsun’un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Kent genelinde hayvancılık sektörünün mekanizasyonuna Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak büyük önem veriliyor. Bu amaçla Samsun’da kadın çiftçilere süt sığırcılığı eğitimi adı altında proje yapıldı. Bütçesi Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına aktarıldı. Toplam bütçesi 1 milyon 350 bin TL olan projede sağım makineleri bedelinin yüzde 25’lik kısmı üretici tarafından karşılandı. Yüzde 75’lik kısmı ise devlet katkısı olan projede beş baş sağmal süt ineği olan, Türkvet kayıtlarında büyükbaş işletme kaydı olan ve faal olarak hayvancılık yapan kadın çiftçilere "tekli süt sağım makinesi" dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, “Kadınımız, bizim Anadolu topraklarında bereketi mutfaklarımıza ve sofralarımıza taşıyan değerlerimizdir. Dolayısıyla hayatın her aşamasında kadını görüyoruz. Kadınımızın olmadığı yer eksiktir. Olaylara kadın elinin dokunuşu eğer sağlayamazsak eksik kalırız. Hedeflerimiz var. Daha güçlü bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Bunu da kadınıyla erkeği ile hep beraber harekete geçirerek gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Samsun’da 17 ilçemizde hayvancılıkla uğraşan kadınlarımız var. Bu kadınlarımız bugüne kadar belki kendi imkanlarıyla süt sığırlarına sağıyorlardı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün organize ettiği bir eğitimle kendilerine ’süt sağım makine nasıl kullanılır’ konusunda eğitim verildi. Eğitim sonunda sertifikaları kendilerine takdim edildi. Bunun dışında süt sağım makinesi de kadın çiftçilerimize verildi. Gerçekten kadınımızın el attığı her işete güzellik görüyoruz” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Buradaki amaç 113 tane kadının hijyenik şartlarda ve daha kısa zamanda, daha kolay, iş gücüne dayanmayan bir şekilde sağmasını sağlamaktır. Bu projenin 1 milyon 350 bin TL’lik bir bütçesi var. Bununla birlikte 113 tane kadın çiftçimize makinelerimizi verdik. Üreten kadınlarımızın yanında olduğumuzu göstermek, onların işini kolaylaştırmak ve kırsalda sosyal yaşamı daha kolay hale getirebilmek istedik" diye konuştu. Kadın çiftçilerde artık daha çok süt alabileceklerini ve işlerinin büyük oranda kolaylaşacağını ifade ettiler.
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.