DÜNYA - 18 Nisan 2009 Cumartesi 11:46

Afganistan'da deprem: 24 ölü

A
A
A
Afganistan'da deprem: 24 ölü

Afganistan'ın başkenti Kabil’in doğusunda dün meydana gelen iki depremde 24 kişinin öldüğü, 150’nin üzerinde kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Nangarhar vilayetinde gerçekleşen, 24 kişinin ölümüne, 150’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan depremlerde 350 evin hasar gördüğü, 650 hayvanın da telef olduğu belirtildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi depremlerin büyüklüklerini 5,5 ve 5,1 olarak açıklarken, ilk depremden 2 saat sonra meydana gelen depremin artçı olduğunu açıkladı. 

Pakistan sınırının 50 kilometre kadar uzağındaki 4 köyü vuran depremlerin ardından 24 kişinin defnedildiği ifade edildi. Depremzedelerden Hacı Umar, “Ben bu evde yaşıyordum. Ama şuanda gördüğünüz sadece bir harabe. Ailemizden 6 kişi öldü. Annemle babamı hastaneye kaldırdım. Bizim şuanda barınacak yerimiz ve yiyecek, içecek hiçbir şeyimiz yok. Yağmurda başladı. Kardeşlerim öldü. Ailemden 22 kişi yaralandı. Vali, kaymakam ve devlet erkanları ile yabancı güçler ziyarete geldiler. Ziyaret etmeleri bizi onurlandı” diye konuştu. 

Köyün muhtarı Malik Selim Han, “Deprem gece saat 1.30 civarında meydana geldi. İlk depremde az hasar gördük ancak arkasından güçlü bir deprem daha yaşandı. En çok kaybı ikinci depremde yaşadık. Depremde 2 oğlum öldü. Bu depremde en fazla kadınlar ve çocuklar öldü. Tüm halk perişan durumda. Yiyecek, içecek ve barınak yok. Yağmurda başladı. Bu yağmurlu havada dışarıda kaldık. Bizi ziyarete genle herkese teşekkür ederiz. Depremde en çok hasarı çekenlerde en çok acıyı çekenlerde kadınlardır. Bizim köyümüzden 6 kişi öldü. 

Depremde bölgede toplam 24 kişi ölürken, 650 baş hayvanı da kaybettik, 150’nin üzerinde kişi de yaralanarak hastanelere kaldırıldı” şeklinde konuştu. İlçenin kaymakamı Hacı Sayid Rahman ise, “İlçemize bağlı köy tamamen hasar gördü, birçoğu kullanılmaz hala geldi. Yaklaşık 350 ev hasar gördü, 650 hayvan öldü. 150’nin üzerinde yaralı hastanelere gönderildi. 

En çok hasar gören köyler Margar Khyl, Beyzat Khyl, Sarkut ve Malik Khyl. Bu köylerimizin hepsinde can ve mal kaybı meydana geldi. Kaymakam olarak ilk yardımı biz ulaştırdık. Burada en çok yiyecek, içecek ve çadır ihtiyacı duyuluyor. Devletten ve özel kuruluşlardan en yakın zamanda yardım bekliyoruz. Zaten bu konuda merkezi hükümette yardım sözü verdi. Ancak bize henüz bir yardım ulaşmadı” ifadelerini kullandı.

EMRUDDİN GURBAN-REŞİT TÜRKMEN-KABİL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.