SAĞLIK - 08 Ocak 2020 Çarşamba 18:01

Ailesinin terk ettiği küçük kız, koruyucu babasının desteğiyle sağlığına kavuştu

A
A
A
Ailesinin terk ettiği küçük kız, koruyucu babasının desteğiyle sağlığına kavuştu

Bolu’da 4 yaşındayken ailesi tarafından terk edilen ve koruyucu aileye verilen 8 yaşındaki skolyoz hastası Sudenaz Ö., koruyucu babasının desteğiyle yapılan ameliyatının ardından sağlığına kavuştu.

Düzce’de emekli polis memuru olan Cengiz Poyraz isimli vatandaş, ailesi tarafından 4 yaşındayken terk edilen Sudenaz Ö. isimli küçük kızın koruyucu babası oldu. Küçük kızın skolyoz hastası olduğunu fark eden Poyraz, Sudenaz Ö.’yü tedavi ettirmek için araştırma yaptı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde skolyoz tedavisi yapıldığını öğrenen baba, küçük kızı 5 yaşındayken Bolu’ya getirerek muayene ettirdi. Yapılan muayenede Sudenaz Ö.’ye 96 derece skolyoz teşhisi konuldu. Ameliyatla omurgasına yerleştirilen manyetik uzayabilen çubuk sayesinde Sudenaz’ın hem boyu uzayarak gelişimi normale döndü hem de skolyoz derecesi 20’ye düşürüldü.

"Çok ciddi 95-96 derecede eğriliği vardı"

Sudenaz Öztürk’ün kendisine geldiğinde 95-96 derecede eğriliği olduğunun söyleyen Omurga Cerrahı Doç. Dr. Cengiz Işık, "Sudenaz bize geldiğinde 5 yaşındaydı. Omurgasında skolyoz omurga eğriliği dediğimiz önden ve arkadan baktığımızda eğriliği vardı. Yalnız Sudenaz gibi 10 yaş altındaki erken başlayan skolyozlarda ilerleme çok fazla olabiliyor. Sudenaz’ın çok ciddi 95-96 derecede eğriliği vardı. Biz o yüzden akciğer eğriliğini tamamlayabilmek için bir sürece ihtiyacımız var. Omurgayı düzeltmek yetmiyor beraberinde Akciğer’in gelişmesi için fırsat vermemiz gerekiyor. O yüzden aşamalı olarak bu omurganın uzamasını sağlamamız gerekiyor. Sudenaz büyüdükçe biz de ona müdahale edeceğiz. Akciger’in normal bir insan gibi gelişmesine yol açmamız gerekiyor" dedi.

“Şuan hedefimizdeki seviyeye ulaştık”

Sudenaz’a omurgada uzayan manyetik rod diye bilinen bir sistem kullandıklarını ve 10 yaşını geçtikten sonra bir cerrahi işlemi olabileceğini belirten Işık, "2016’nın Ocak ayında ameliyatını yaptık. Omurgada uzayan manyetik rod (Uzayan Çiviler )dediğimiz bir sistem kullandık. Daha önce ameliyatını yaptığımız çocuklarda her altı ayda bir omurgayı uzatmak için bir konnektör dediğimiz bağlantı vardı. 6 ayda bir orayı açıp kendimiz genişletirdik hem omurganın uzaması hem akciğerin gelişimi olsun diye bir fırsat oluştururduk. Ama bu sistemde tekrar cerrahi yapmadan 3 ya da bazen 6 ayda bir kendimiz dışarıdan bir cihazla ayarlama yapıp oradan boy uzamasını sağlamaya çalışıyoruz. 5 yaşındaki bir çocuğun akciğeri ile 14 yaşındaki bir çocuğun akciğeri hücre sayısı ve kapasitesi olarak aynı değil. Omurgasının dondurmadığımız için akciğerin yetişkin gibi olabilmesi için 14 yaşına kadar bir ihtiyacımız var. O dönemde biz uzatmalarını yaparak bu gelişime fayda sağlıyor. Biz dönem dönem uzatmalarını yaptık. En son hali zaten normalde 96 derece iken 20 derecede yani sıfıra yakın bir derecede bıraktık. Uzatmayı artık sonlandırdık. Bekleme dönemimiz var. Belki 10 yaşının geçtikten sonra bir cerrahi daha gerekecek, kalıcı dediğimiz cerrahi. Ama onu bize zaman gösterecek. Şu an bizim istediğimiz hem omurganın düzelme miktarı hem akciğerin gelişmesi açısından olan çabalarımız şu an istediğimiz hedefimizdeki seviyeye ulaştı" diye konuştu.

“Tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibi oldu”

Sudenaz Ö.’nün rahatsızlığı ile yaşadığı süreci anlatarak gerekli tüm bakımlarını üstlendiğini ifade eden koruyucu baba Cengiz Poyraz ise, “2015 yılında, ebeveynleri yıkarken sırtındaki yamukluktan dolayı bir rahatsızlık olduğunu fark ettiler. Sudenaz o zamanlar 4,5 yaşındaydı. Sırtında 96 derecelik bir eğrilik vardı. Sırtı bildiğiniz yılan şeklindeydi. Sudenaz o zaman 4,5 kg. Yürüyemiyor, yemek yiyemiyor, nefes alamıyordu. Daha sonra yaptığımız araştırmalarda rahatsızlığının Skolyoz olduğunu öğrendik. Esas ebeveynler tarafından terkedildiği için biz bakımını üstlendik. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde bu ameliyatların yapıldığını öğrendik. Fakat ameliyat iki türlüydü, bir tanesi omurgaları delip, demir takılıp, uzun bir süreç geçirmesi gerekiyordu. Bu ameliyat Sudenaz’ı çok üzeceği için yeni bir ameliyat tipi olduğunu, vücuda implant takıldığını, bu implantların Sudenaz büyüdükçe uzatıldığını öğrendik. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi’nde Cengiz Işık bey ile tanıştık. Kendisi sağ olsun bize çok yardımcı oldu. 2016’ın birinci ayında Sudenaz’ı ameliyat ettirdik. O dönemden sonra Sudenaz’da boy uzaması, nefes alıp vermede rahatlamalar, hareketlerinde özgürlük, yani tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibi bir şey oldu. Bu dönem zarfında Sudenaz düzgün beslenemediği için algılamada biraz zorluk çekti, onunla ilgili gerekli tahkikatları yaptırdık, ilaçları kullanmaya başladık” şeklinde konuştu.

“Tıp her şeyin çaresini buldu, Allah’a şükürler olsun”

Anne- babalara çocuklarının yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle toplumsal bakış açısından çekinmemeleri gerektiği vurgusunu yapan Poyraz, “Bu ameliyat, çocuklarınızın geleceği için çok önemli. Çünkü siz onlara bakmazsanız sadece bir insanı kaybetmiyorsunuz, bütün bir toplumu kaybediyorsunuz. Çocuklar bizim teminatımız, başka hiçbir şeyimiz yok. Çocuğunda herhangi bir rahatsızlığı olan arkadaşlar; çekinmeyin, 'Benim çocuğum rahatsız, toplumun buna yargısı ne olur?' Toplum sizi ilgilendirmiyor, sizi ilgilendiren tek şey çocuğunuz. Çünkü o hayata daha güzel bakarsa, siz de güzel bakarsınız. Sudenaz bugün 9 yaşında ufacık bir kız çocuğu ama 200 sene sonra Sudenaz’ın neslinden gelen 3 bin-5 bin kişilik bir nesil olursa, herkes bir çocuk kurtarırsa 200 sene sonra herkes 5 bin kişiyi kurtarmış olur. Biz böyle mutluyuz Sudenaz’la, o da mutlu. Şuanda ilkokul 3. sınıfa gidiyor. Dediğim gibi, algılamada sorunlar yaşıyoruz ama bir tırtıl da ancak bu kadar güzel kelebeğe dönüşür. Siz de, çocuklarınızda herhangi bir rahatsızlık varsa, zihinsel ya da bedensel olabilir, çekinmeden, gücenmeden getirin. Tıp, her şeyin çaresini buldu, biz de bulduk. Allah’a şükürler olsun” ifadelerini kullandı.

Faruk Çidem
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık, Iğdır Şehir Hastanesi inşaat alanında incelemede bulundu Sağlık Bakan Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, 600 yataklı Iğdır Şehir Hastanesi inşaat alanında incelemelerde bulunarak, "2026 yılının ortalarında veya sonlarında inşallah bu hastanın burada hizmete açıldığını göreceğiz" dedi. Sağlık Bakan Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, Iğdır Devlet Hastanesi yanında 600 yataklı Iğdır Şehir Hastanesi inşaat alanında incelemelerde bulunarak basın açıklaması yaptı. Şehir hastanesinin ihalesinin 2 aya yapımının ise 2 yılda biteceğini belirten Kırbıyık, "Biz şu anda proje aşamasındayız. Hızlı bir şekilde projemizi yürütüyoruz. Gördüğünüz gibi sahada zemin etüt çalışmalarımız devam ediyor. Tahmin ediyorum burada da ilgili teknik arkadaşlarımız da var en geç iki ay içerisinde firmadan biz projeyi teslim alacağız. Bu bir hizmet alma projesi ile ilgilidir. Hemen akabinde de Sağlık Bakanlığı olarak ihale sürecini başlatmış olacağız. Burada yer teslimine müteakiben hedeflediğimiz süre maksimum iki yıl içerisinde yani benim öngörüme göre 2026 yılının ortalarında veya sonlarında inşallah bu hastanın burada hizmete açıldığını göreceğiz. Etüt projede gözüken yatak 400 + 200 yatak bunun nedeni şudur. Bizim eskiden 20 yıl 30 yıl önce yatak kapasitesi dediğimiz iş koğuş tipi bir hastaneydi. Hastaneye girdiğinizde sekiz kişi, on kişi, yirmi kişi bir koğuşta hasta yatak odaları olurdu. Öyle artık bir şey söz konusu değil. Mevcut hastanede de 285 oda tek kişi oda olarak planlanmıştır. Bu istendiği takdirde de pandemi döneminde de afet döneminde de ya da hasta yoğunluğu dönemlerde çift yatağa çıkartılacaktır. Bakın üç demiyorum 4 veya 5 demiyorum. Maksimum iki yataklı olacak şekilde olacak şekilde toplam normalde 600 yataklı ama biz bunu yedi yüze kadar kapasiteye ulaştıracağız. Yani bizim hazırlığımız 700 yatak kapasiteli bir hastanedir. Tabii ki son dönem tecrübelerimiz şunu ortaya koydu. Bu bina depreme oldukça dayanıklı olacak. Bu bina zemininde 434 adet deprem izolatörü mevcut olacaktır. Yani 9 şiddetinde bir depremde dahil bu hastane ayakta kalacak ve hizmette kesilme olmayacaktır” dedi.
Muğla Muğla EAH’ta ilk defa düzenlendi Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa düzenlenen Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı sona erdi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli konusunda uzman kişiler tarafından 3 hafta teorik, 3 hafta pratik olmak üzere toplamda 6 hafta süren 1.Dönem Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı 12 hemşirenin katılımıyla bugün sona erdi. Kurs sonrası yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere katılım belgesi verildi. 19 Şubat-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen programın amacı; koruyucu, geliştirici rehabilite edici girişimlerle bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak güçlenmesini sağlayan, hasta ve aileleri ile iyi iletişim kuran, sağlık bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere, yeni tedavi ve bakım yöntemlerine uyum sağlayabilen, acil, kritik ve karmaşık hasta bakım ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliğe sahip sorun çözme becerisi gelişmiş yoğun bakım hemşireleri yetiştirmek için Klinik uzmanları, sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü ile klinik sorumlu hemşireleri tarafından kursiyerlere eğitim verildi. Programda konuşan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Turhan ilk kez düzenlenen yoğun bakım hemşireliği sertifikasyon eğitimi sürecinin başından sonuna kadar emek veren Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Palahcıoğlu, Müdür Yardımcıları Gülay Karaduman, Mihrican Çelebi, program sorumlusu Sultan Arlı Olpak ve eğitimlere katkıda bulunanlara teşekkür etti. Togan, “Eğitimlerdeki kazanımlarınızın sahada sizlere rehberlik etmesini dileriz. İhtiyacınız olduğu her zaman destek için biz buradayız, çalışma hayatınızda hepinize başarılar dilerim” dedi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine verilen yetki kapsamında ilk kez düzenlenen Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim programı İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim’in kursiyerlere katılım belgesi vermesiyle sona erdi.
Siirt Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Bize oy versin, vermezsin herkese bugüne kadar hizmet ettik" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt’in Kurtalan ilçesinde partisinin düzenlediği mitinge katıldı. Yılmaz, "Bize oy versin, vermezsin. Herkese bugüne kadar hizmet ettik" dedi. Beykent Caddesi’nde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti adayı Nevzat Karatay’a destek isteyerek, 1 Nisan’da Ramazan bayramından önce Milli İrade Bayramını kutlamayı istediklerini belirtti. Yılmaz, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek sözlerine başladı. Herkesi saygıyla, sevgiyle muhabbetle selamladığını belirten Yılmaz, "Kurtalan’da bugün sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ramazan-ı Şerif’teyiz. Öncelikle hepinizin Ramazan’ı tebrik ediyorum. Cenabı Allah tuttuğunuz oruçları kabul eylesin. Bu ayı huzur içinde geçirmeyi, sağlıkla sıhhat ile bayrama kavuşmayı nasip eylesin inşallah. Bayramdan önce 31 Mart’ta 1 Nisan’da bayramdan önce milli irade bayramını nasip eylesin inşallah. Değerli kardeşlerim bu vesileyle liderimiz, cumhurbaşkanımız, Siirt’in eniştesi, cumhurbaşkanımızın sizlere selamlarını, sevgilerini, muhabbetlerini iletiyorum. Huzur içinde bir seçim yapıyoruz. İnşallah bir demokrasi şöleni şeklinde geçecek. Tüm ülkede ve bölgemizde. Huzur ve güven her şeyin temelidir. Huzurun olmadığı yerde ne demokrasi oluyor ne de kalkınma oluyor. Ama huzur varsa güven varsa insanlar rahat bir şekilde yaşıyorsa orada temel hak ve hürriyetler de gelişiyor. Demokrasi de gelişiyor. Kalkınmada, ekonomide gelişiyor. Gençlerimiz iş buluyor, aş buluyor. Bugün Kurtalan’da huzur görüyorum" dedi. "Kimsenin bizim irademizi çalmasına izin vermeyelim" diyen Yılmaz, "Sandıklarda sandıklarımıza çok güçlü bir şekilde sahip çıkalım inşallah. Herkesin tercihine saygılıyız. Kim demokratik hakkını nasıl kullanıyorsa başımızın üstünde. Bir itirazımız yok. Ve herkese de hizmet etmeye hazırız. Bize oy versin, vermezsin. Herkese bugüne kadar hizmet ettik. Bundan sonra da edeceğiz inşallah. Ama kendi oyumuza da sahip çıkalım. Sandıklar kapanana kadar tutanaklar tutulup teslim edinene kadar sandıklarımıza sahip çıkalım. Dualarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun diyorum. Sağ olun var olun" şeklinde konuştu
Samsun Bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nde son durum Sağlık Bakanlığı Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan, bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nin yüzde 95’inin tamamlandığını, hedeflerinin yılsonu gelmeden hastaneyi hizmete açmak olduğunu söyledi. Samsun Şehir Hastanesi’nin son durumu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlık makamında Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Av. Ersan Aksu, MHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan’ın sunumuyla masaya yatırıldı. Yaptığı sunum sonrası hastane inşaatını ziyaret eden Genel Müdür Rıza Uçan, şehrin idarecileri ile yaptığı toplantının ardından çıkan kararları, yüklenici firma yetkililerine aktardı. İnşaatın son durumunu yerinde de inceleyen Uçan, daha sonra açıklamalarda bulundu. “Yüzde 95 oranında bir ilerlememiz var” Hastane inşaatının yüzde 95 oranında tamamlandığını açıklayan Sağlık Bakanlığı Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan, “Bugün Samsun’da şehrin idarecileriyle birlikte Samsun Şehir Hastanesi’nin geldiği aşamayı değerlendirdik. Hastanenin 2021 yılında ihalesi yapılmış, pandemi ve olağan dışı piyasa şartlarından dolayı, zemininde zorlu yapıya sahip olması ve patlatmaların çok olması nedeniyle projenin ilerlemesi biraz zaman aldı. Şu aşamada yüzde 95 oranında bir ilerlememiz var. Tamamlamaya doğru gidiyoruz. Yatak katları toparlandı. Mekanik ve teknik anlamda tamamlanıyor. Otopark ve girişlerdeki çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Hedefimiz buranın yılın son döneminde hizmete alınmasıdır. Bu süreyi daha da aşağıya çekmek için yoğun bir çalışma olacak. Sadece sağlık yatırımını hizmete almak değil, bulunduğu pozisyon itibariyle karayolları ve enerji altyapılarının tamamlanması noktasında kurumların büyük bir çalışması var” dedi. “Yatak sayısı bin 127, yoğun bakım odası sayısı da 192” Samsun Şehir Hastanesi’nin teknik yapısından da bahseden Rıza Uçan, “Hastanenin yatak sayısı bin 127. Otopark olarak 2 bin 44 araçlık kapalı otopark kapasitemiz var fakat burada ciddi bir yoğunluk olacağından ilaveten bir tane daha otopark yapılması talebini değerlendiriyoruz. 40 ameliyathane, 192 yoğun bakım odası, 275 poliklinik odası, bin 20 adet de deprem izolatörü var. Çalışmalar iyi gidiyor. İlaveten bir kreşle ilgili talep var. İbadethane için bir çalışmamız olacak. 1, 2 ve 3. sınıfta okuyan tıp öğrencileri için bir morfoloji bölümüne ilişkin bir alan talebi var. İlerleyen vadede sağlık yatırımına fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi veya ilave bölümlerin eklenebilmesi ihtimaline karşı arazinin mümkün olduğunda genişletilmesi ve mümkün olduğunca verimli kullanılmasıyla ilgili de süreç devam ediyor” diye konuştu. “Hedefimiz, yılsonu gelmeden burayı toparlayıp, hizmete almak” Yılsonu gelmeden hastaneyi hizmete almayı hedeflediklerini ifade eden Uçan, şunları söyledi: “Son 1 yılda ciddi ve yoğun bir çalışma var. Özellikle karayolu ve altyapı projeleri dikkate alındığında bugünden hizmete başlaması için Haziran ayını deklare etmemiz doğru olmaz. Hedefimiz, bu yıl içerisinde yılsonu gelmeden burayı toparlayıp, hizmete almak. Bugün de yüklenici firmaya gerekli talimatları verdik. Bin 500’e yakın personel çalışıyor. Bayramdan sonra da işler tüm hızıyla devam edecek. İzim ekiplerimiz de çalışmaları yerinde devam ediyor. En kısa zamanda hastaneyi hizmete alacağız.” İncelemelere Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras da katılarak yetkililerden bilgi aldı. Samsun Şehir Hastanesi Bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nin bin 20 deprem izolatörü, 2 bin 44 araçlık açık ve kapalı otopark, 40 adet ameliyathane, 192 adet yoğun bakım odası, 31 adet yeni doğan yoğun bakım odası, toplam 275 adet poliklinik odası, acil servis alanında 24 adet oda ve 69 gözlem yatağı, 22 adet (11 iniş, 11 çıkış) yürüyen merdiven, 60 adet asansör, 3 adet emar (MR), 3 adet tomografi, 11 adet röntgen ve 5 adet anjiyosu olacak.