POLİTİKA - 10 Temmuz 2019 Çarşamba 14:53

AK Parti sözcüsü Çelik'ten Yunan Bakan'ın sözlerine tepki

A
A
A
AK Parti sözcüsü Çelik'ten Yunan Bakan'ın sözlerine tepki

AK Parti Sözcüsü Çelik, "Yunanistan Dışişleri Bakanının açıklamaları üzüntü vericidir. Bu şekilde üslupla devam edecekse bunun iyi sonuçları olmayacaktır" dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, AK Parti Genel Merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya, 26 ilden 79 milletvekilinin katıldığını kaydeden Çelik, “Toplantıda, milletvekillerimizin illerinin konuları gündeme alındı. Kış döneminde, seçim döneminde yapılan çalışmalar ve seçim sonuçlarının değerlendirilmesi oldu. İç politika ve dış politikaya ilişkin değerlendirmeler oldu. 

Genel Başkanımız bütün bu değerlendirmelerle ilgili kanaatlerini paylaşıyor. Bu çerçevede 3’üncü toplantıyı tamamladık. Yazla ilgili, meclis gündemiyle ilgili yapılacak çalışmalar da söz konusu. Milletvekillerimiz yaz döneminde illerinde nasıl bir çalışma olduğunu geniş kapsamlı değerlendiriyorlar. Eksiklikleri de dile getiriyorlar. Bütün bunlar parti yönetimimiz tarafından not alınıyor ve bu notlar çerçevesinde ilgili birimlere neler yapılması gerektiği noktasında Genel Başkanımızın talimatları iletiliyor” bilgisini verdi.

"CHP sistemle ilgili meşruiyet tartışması oluşturuyor" 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin birinci yılının değerlendirilmesi ile ilgili Çelik, bir yıl içinde uygulamanın çeşitli safhalarının görüldüğünü ve tüm bunların geniş kapsamlı bir değerlendirilmesinin yapıldığını kaydetti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sistemle ilgili bir meşruiyet tartışması oluşturmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Çelik, bunun demokrasi dışı bir tutum olduğunu söyledi. 

Pratikle ilgili konuların tartışıldığını belirten Çelik, "Balkan Zirvesi’nden Cumhurbaşkanımız dönerken de bu çalışmaların yapılacağını, önerisi olanların önerisine açık olacağını ifade etti. Milletvekillerimizin bu tip değerlendirmeleri önemlidir. Kendilerinin illeriyle merkezi hükümet arasındaki ilişkilerinin verimliliği ve hızı açısından ortaya koyduğu notlar dikkatle değerlendiriliyor.

Bu sistemin en büyük özelliği vatandaşın devletten hızlı hizmet alabilmesi, devlet makamlarının hızlı bir dönüş yaparak bu sorunları çözebilmesiydi. Milletvekillerimizin zaman zaman ilettikleri bazı makamlarda bu hızı göremediklerini, aksayan yerlerle ilgili tespitleri olduğu gibi hem süreçlerle ilgili hem de belli konumlarla ilgili değerlendirmeleri oluyor. 

Burada da notlarımızı alarak Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda nerelerde aksaklık varsa bunları tespit ederek bahsettiğim bir yıllık değerlendirmenin parçası haline getireceğiz. Tıkanıklık görülen yerlerin, eksiklik görülen yerlerin üzerine gidilecek. Bununla ilgili çalışma devam ediyor. Bir yılın gözden geçirilmesi ile ilgili Fuat Oktay’ın başkanlığında bir çalışma yapılıyor. Milletvekillerimizin, parti yönetimimizin ortaya koyduğu değerlendirmeler var. Bütün bunlardan bir sonuç çıkacaktır ve bu sonuçlar Cumhurbaşkanımıza arz edilecektir. Cumhurbaşkanımız, Bahçeli ile de bunu değerlendirecekler. 

Sistem vatandaş için vardır. Vatandaşımızın daha verimli hizmet alması için vardır. Aksayan yerler varsa buna müdahale edilecektir. Sistemin güçlendirilmesi, vatandaşın memnuniyetinin artırılması yönünde değerlendirmeler varsa buna herkes memnuniyetle yaklaşır. Bu şekilde bir yaklaşım yerine daha çok meşruiyet tartışması yönünde gittiği için sağlıksız buluyoruz o tartışmayı” dedi. 

Ali Babacan'ın AK Parti'den istifası 

Ali Babacan’ın AK Parti’den istifa etmesi ile ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Çelik, “Cumhurbaşkanımızın Balkan Zirvesi dönüşünde yaptığı değerlendirmeyi gördünüz. Onun dışında herhangi bir gündem yok. AK Parti kendi gündemine hakimdir. Seçim sonuçlarının değerlendirilmesi, eksiklerimizin giderilmesi, güçlü olan yanlarımızın pekiştirilmesi yönünde çalışmalarımız var. Diğer partiler ya da bahsettiğiniz oluşumlar ile ilgili bir gündem söz konusu değildir. AK Parti Türkiye’nin en güçlü siyasi partisidir. Kendi gündemine hakimdir. Kendi meselemize odaklanıyoruz. Onun dışındaki değerlendirmeleri ilgili muhataplarına sormak gerekir” diye konuştu. 

"Bu şekilde üslupla devam edecekse bunun iyi sonuçları olmayacaktır" 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın açıklamalarını değerlendiren Çelik, “Yeni dönemde bu tebrike ilk arayanın Türkiye olmasına yönelik bir ruhla dış politika söyleminin başlamasını arzu ederdik. Son dönemde Çipras yönetimi son derece gergin ve kışkırtıcı söylemlerde bulunuyordu. Yunanistan Dışişleri Bakanı, bir Dışişleri Bakanının, devlet adamının konuşması gereken üsluptan son derece uzak bir üslupla konuşmuştur. Kullandığı üslup bir devlet adamı üslubu değil.

Biz Yunanistan’ın hukuk dışı eylemleri nasıl hukukun gereğiymiş gibi gösterdiğine, Türkiye’nin hukuk çerçevesinde ortaya koyduğu icraatları Avrupa Birliğine, sağa sola şikayet etmek suretiyle iyi komşuluk ilişkilerine uymayan tavırlar içerisinde olduğunu görüyoruz. Rum kesiminin bu haylaz çocuk olma durumu AB içinde de gündemde, bunu bir türlü çözemiyorlar. Bunun bedelini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ve Türkiye’ye ödetmek istiyorlar. Fatih Gemisi Kıbrıs Adası’nın batısında, Yavuz Gemisi Karpaz’ın güneyinde faaliyetlerini sürdürüyor. Silahlı kuvvetlerimiz onları korumaya, onlara dönük her türlü provokasyona cevap vermeye muktedirdir. 

Yunanistan Dışışleri Bakanına tavsiyem, son derece sıradan bu Avrupa’daki aşırı sağcıların kullandığı şekilde bir üslup kullanmasın. Türkiye’nin dostluğu kıymetlidir, Türkiye’nin dostluğundan kimse zarar görmez. Yunanistan Dışişleri Bakanının bu üslupla başlamış olması son derece üzüntü vericidir. Bu şekilde üslupla devam edecekse bunun iyi sonuçları olmayacaktır. KKTC yetkililerinin yaptığı açıklamaları sonuna kadar destekliyoruz, arkasındayız. Bu üslup özür dilenmesi gereken bir üsluptur. Bu şekilde göreve başlaması iyi olmadı” açıklamasında bulundu.  

İlker Turak - Yunus Emre Kartal


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.