GÜNDEM - 27 Eylül 2015 Pazar 15:54

AK Parti'den milletvekili adaylarına seçim kılavuzu

A
A
A
AK Parti'den milletvekili adaylarına seçim kılavuzu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimler için sahaya inmeye hazırlanan AK Parti milletvekili adayları ve parti teşkilatı için hazırlanan “1 Kasım Genel Seçimleri 2015 Milletvekili Adayları Seçim Kılavuzu”nda seçim çalışmaları konusunda adaylara tavsiyelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimler için sahaya inmeye hazırlanan AK Parti milletvekili adayları ve parti teşkilatı için hazırlanan seçim kılavuzunda, kullanılacak materyallerden, seçim bürolarına, konuşma metinleri ve sloganlara kadar birçok konuda taktik ve tavsiyede bulundu. Seçim kılavuzunun önsözünde Başbakan Davutoğlu, milletvekili adaylarına yönelik, “Bu sürecin başarıyla tamamlanması ve en iyi sonucun alınabilmesi için, adaylarımızın uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların başında; AK Parti kurumsal kimliğinin muhafaza edilmesi gerekmektedir. AK Parti kurumsal kimliğine, parti programına, parti tüzüğüne ve Siyasal Partiler Kanunu’na aykırı davranışlar karşısında, partimiz taviz vermeyecek ve sorumluluk kabul etmeyecektir. AK Parti Milletvekili Adayları Seçim Kılavuzu, bu amaç doğrultusunda hazırlanmıştır. Kılavuzda, adaylarımızın çalışmalarında dikkat edeceği hususlar ve partimizin kurumsal sembolleri ile bu sembollerin kullanım biçimlerine yer verilmektedir” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ ÇEVREYE DUYARLI BİR SEÇİM ÇALIŞMASI YÜRÜTECEKTİR”
AK Parti milletvekili adayları, seçim kılavuzundaki bilgilere ve kurumsal kimliğe www.akadaylar.com adresinden ulaşabiliyor. 122 sayfadan oluşan kılavuzda ‘iletişim stratejisi’, ‘kurum kimliği’, ‘dijital kurumsal kimlik’, ‘miting duyuruları’ başlıkları yer alıyor. Seçim kılavuzunda adaylara şu tavsiyelerde bulundu:
“Kampanyada kullanılacak fotoğraflar Ak Parti kurumsal kimliğine uygun bir kadrajla, profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilmelidir. Kampanya süresince kullanılacak materyallerin estetik ve kolay algılanabilir olması, AK Parti’nin imajına olumlu bir katkı sağlayacak ve seçmenin partiyi “düzenli, disiplinli” bir parti olarak algılamasını sağlayacaktır. Ayrıca, çevreye zarar verebilecek plastik ve naylon gibi malzemeler yerine kağıt ve bez gibi geri kazanılabilir maddeler kullanılacaktır. Görüntü, ses ve gürültü kirliliği yapılmayacaktır. Kısaca, AK Parti çevreye duyarlı bir seçim çalışması yürütecektir. Teşkilatlar ve seçim büroları, yapacağı bir çalışma ile seçmenin sorabileceği sorulara önceden cevap hazırlamalıdır. Kampanya süresince gelebilecek farklı sorular ise durum değerlendirme toplantılarında ele alınmalı, bu sorular partimizin düşüncelerini yansıtan söylemler ile cevaplandırılmalıdır.

Teşkilatlar ve seçim büroları, yaptığı çalışmalarla ilgili olarak rapor tutmalıdır. Bu çalışma, kampanya etkisinin ölçülmesi, ileride oluşabilecek problemlere vaktinde önlem alınması ve hedef kitlenin sağlıklı bir şekilde tanımlanması açısından önemli bir rol oynayacaktır. AK Parti, bu seçimlerde gençlerin oluşturduğu kitleye büyük önem vermektedir. Bu önemi vurgulamak açısından teşkilatlar ve seçim bürolarında görev yapacak kadroların genç ve birikimli görevlilerden oluşmasında yarar vardır. Teşkilatlar ve seçim bürolarında AK Parti’nin belirlemiş olduğu müzikler kullanılmalı ve aynı şekilde önceden belirlenen DVD’ler gösterilmelidir. Bunun dışında herhangi bir sanatçının parçası, AK Parti ile doğrudan ilişkili olmayan müziklerin dinletilmesi, reklam ve tanıtım filmlerinin gösterilmesi kampanyanın genel stratejisine uygun olmayacak, AK Parti’nin kurumsal kimliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Kampanya süresince seçilecek müziklerde ve anonslarda önceden belirlenmiş müzikler ve anonslar kampanya için kullanılırken, gürültü kirliliği oluşturmamaya özen gösterilmelidir. Okul, hastane, ibadethane vb. gibi yerlerin çevresinde müzik çalınmamasına ve anons yapılmamasına dikkat edilmelidir.”

“DÜĞÜN, TOPLANTI VE CENAZE TÖRENLERİ İLE ÖNEMLİ OLAYLARDAN VAKTİNDE HABERDAR OLUNMALI VE BU TÖRENLERE MUTLAKA GİDİLMELİDİR”
Yerel medyanın AK Parti’nin genel seçim kampanyası sırasında önemli bir role sahip olduğunun bildirildiği kılavuzda adaylara, “Yerel medya bu yüzden doğru ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Partimizin farklı anlamlara yol açabilecek düşünceleri dile getirmemesi açısından, verilecek mesajların tek bir ağızdan çıkmasına ve bu açıklamaları yapanların partide yetkili kişiler olmasına dikkat edilmelidir. Parti adına yerel medyaya yapılan açıklamaları önceden belirlenen bir yetkilinin yapması büyük önem taşımaktadır. Seçmenle kurulacak iletişimde hiçbir şekilde tartışmaya girilmemeli ve adaylar mümkün olduğu kadar sabır ve güler yüzle seçmene yaklaşmalıdır. Diğer partileri ve onların adaylarını kötülememeli, sadece kendi partisinin icraat ve çalışmalarını anlatmalıdır. Adaylar, hiçbir ayrım gözetmeden toplumun bütün kesimleriyle diyaloga girmelidir. Bunun için düğün, toplantı ve cenaze törenleri ile önemli olaylardan vaktinde haberdar olunmalı ve bu törenlere mutlaka gidilmelidir. Adaylar, seçim bölgelerindeki kanaat önderleri ile sürekli iletişim halinde olmalı, onlar ile dirsek temasında bulunmaya dikkat etmelidir. Adaylar, şehrin (ya da kendi seçim bölgelerinin) amatör ve profesyonel spor kulüplerinin maçlarına gitmeli ve halkla bütünleşerek coşkuyu paylaşmalıdır. AK Parti’nin mesajları seçmene en etkili şekilde ulaştırılmalıdır. İnsanlarla yüz yüze görüşmeler yapılmalı, esnafla birebir temas halinde olunmalı, ev ziyaretleri gerçekleştirilmelidir. Ancak bu iletişim çalışmalarında esnafın rahatsız olmasına, trafiğin tıkanmasına neden olacak davranışlardan uzak durmak gerekmektedir” tavsiyelerinde bulundu.

Seçim kılavuzunda günümüzdeki iletişim mecralarının başında sosyal medyanın geldiğine vurgu yapılarak, “Ancak sosyal medya manipülasyona açık olduğundan, adaylar sosyal ve dijital medya araçlarını kullanırken kılavuzdaki ilgili açıklamalara dikkat etmeli, seçmenle asla tartışmaya girmemelidir. Adaylar resmi hesaplardan güncel bilgileri seçmenle paylaşmalı, seçmenlerin sorularını cevapsız bırakmamalıdır” denildi.

“CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN, AK PARTİ KURUMSAL HESAPLARI, AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ HESAPLARI TAKİBE ALINMALIDIR”
Twitter'dan Youtube'a, Facebook'tan Instagram'a kadar sosyal medyanın etkin olarak kullanılması konusunda adaylara tavsiyelerde bulunulan kılavuzda, şunlar kaydedildi:

“Bir milletvekili adayının seçim kampanyaları boyunca ülke ve dünya gündemini takip etmesi büyük önem taşımaktadır. Adayların gündemle ilgili oluşturacakları içerikler daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayacaktır. Adaylar, seçim kampanyası boyunca iletişimlerine katkıda bulunacak hesapları takibe almalıdır. Cumhurbaşkanı, Başbakan, AK Parti kurumsal hesapları, AK Parti milletvekili adayları, www.akadaylar.com/takipedilecekhesaplar adresinde yer alan tüm sosyal medya hesapları, ulusal yayın organları, tüm bölgesel yayın organları, kanaat önderleri, diğer partilerin milletvekili adaylarının hesapları mutlaka takibe alınmalıdır. Spekülasyona neden olacak hesapları takip etmekten kaçınmalıdır. Adaylar yaptıkları tüm ziyaret ve toplantı fotoğraflarını paylaşmalıdır. Adaylar fotoğraf ve video paylaşımlarını yaparken görsel materyallerin yüksek kalite olmasına özen göstermelidir. Gerekirse yardımcı aparatlar ve cihazlar kullanmalıdır. Her türlü görsel ve yazılı çalışmalar, genel merkezin belirlediği standartlar çerçevesinde yapılmalıdır. Adaylar özellikle aday oldukları bölgenin spor takımlarını destekleyen içerikler oluşturmalı ve fanatizmden kaçınmalıdır.”

Kılavuzda ayrıca seçim kampanyasında kullanılacak lider fotoğrafları, logonun kullanımı, kurum kimliği, kampanya sloganları, logonun oy pusulasında kullanımı, örnek broşürler ve billboardlar, afişler, otobüs giydirme konularında bilgiler yer alıyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir