EKONOMİ - 17 Mart 2019 Pazar 15:05

AK Partili milletvekili fındık üreticilerinin beklediği tarihi verdi

A
A
A
AK Partili milletvekili fındık üreticilerinin beklediği tarihi verdi

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, fındık üreticilerine destek ödemelerinin yapılacağı müjdesini verdi.

Fındık üreticilerinin umutla beklediği destek ödemelerinin Mart ayının son haftasında yapılacağını açıklayan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, fındık üreticilerine 179 milyon 527 bin 145 TL ödeme yapılacağını söyledi. Öztürk yaptığı açıklamada, “Fındık ve diğer tarımsal üreticilerin her zaman yanında olduk ve onların sorunlarına çözüm bulmak için yoğun çaba gösterdik.

Hükümetimiz Tarım Bakanlığı aracılığı ile 2009 yılından itibaren fındık üretimine izin verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilerimize fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi yapmaktadır. 2016 yılı ürünü için toplam 75 bin 917 üreticiye 162,2 milyon TL fındık alan bazlı gelir desteği ile 10,4 milyon TL mazot ve gübre desteği ödemesi yaptık. 2017 yılında ise toplam 77 bin 221 üreticiye 164 milyon TL fındık alan bazlı gelir desteği ile 12,8 milyon TL mazot ve gübre desteği ödemesi yaptık. 2018 yılı ürünü için de tarımsal desteklemelerimizin ödemesini Mart ayının son haftasında yapacağız. Toplamda 171 bin 883 çiftçimize 192 milyon 204 bin 706 TL ödeme yapacağız. Bu ödemelerin 179 milyon 527 bin 145 TL’sini fındık üreticilerimize, 12 milyon 660 bin 540 TL’sini hayvancılık yapan üreticimize ve 17 bin 22 TL’sini de su ürünleri üreticilerimize yapacağız. Yapılacak ödemelerin bütün tarım üreticilerimize ve Giresunumuza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.