SAĞLIK - 29 Ekim 2009 Perşembe 13:12

Akdağ: Kimseyi zorla aşılayacak değiliz

A
A
A
Akdağ: Kimseyi zorla aşılayacak değiliz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşılarının Kasım ayının ilk haftasından itibaren önce sağlık çalışanlarına, ardından 6 ay ile 2 yaş arası kronik hastalığı olan çocuklar ile akciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalara uygulanacağını söyledi.

TUNCER CENGİZ/İSTANBUL

Aşının bu hastalıktan korunmak için alınacak tedbirlerin en önemlilerinden biri olduğunu belirten Akdağ, "Kimseyi zorla aşılayacak değiliz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, beraberindeki bir heyetle birlikte sağlık anlaşması imzalamak üzere Belarus'a gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Akdağ, Cumhuriyet'in 86. yıldönümüne ilişkin mesajlar verdi. Akdağ, Çorum Milletvekili Agah Kafkas ve Bakanlıktan müsteşar yardımcısı ile ilaç sektöründen birkaç isimle birlikte Belarus'a gittiklerini ifade ederek, "Daha önce birkaç kere Belarus tarafı ile görüşmeler yapmıştık ve iki Cumhuriyet arasında bir sağlık anlaşması hazırladık. Bu anlaşmayı Belarus'ta imzalayacağız. Bu çerçevede de Belarus'la sağlık ilişkilerimizi geliştirmiş olacağız" şeklinde konuştu. Akdağ, Türkiye'nin son 7 yılda gerçekleştirdiği büyük bir atılımlar ve sağlıkta dönüşüm programıyla büyük mesafeler aldığını kaydetti.

Domuz gribi hastalığının ülkemizdeki son durumu ve aşılamanın ne şekilde yapılacağı şeklindeki soruya ise Akdağ, "Hasta sayısını skor sayar gibi saymıyoruz. Türkiye için bu şekilde takip etmenin bir değeri yok. Hastalığın yaygınlığını tespit etmek açısından tetkikler yapıyoruz. Yani hastalanan ya da hastalık belirtisi olan, grip ya da benzeri hastalık belirtisi olan herkesten artık tetkik almak gerekmiyor. Başlangıçta bunu büyük bir titizlikle yaptık. Ülkemize virüsün girmesini o zaman engellemeye çalışıyorduk. Buna aşağı yukarı 5 ay kadar muvaffak olduk, hastalığa karşı mücadelede yaz mevsimini kazandık. Gerek vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi farkındalığının arttırılması gerekse aşıların temini açısından bir yaz mevsimi kazandık. Birçok Avrupa ülkesi bunu kazanamadı, bu sıkıntıyı yaz boyunca çektiler, İngiltere, İspanya ve birçok Avrupa ülkesinde şu geldiğimiz tarihe kadar ciddi problemler yaşandı. Şimdi aşıya oldukça yaklaşmış durumdayız" şeklinde yanıt verdi.

Bakan Akdağ, Kasım ayının hemen başında sağlık çalışanlarıyla birlikte aşılamanın başlayacağını ifade ederek, sağlık çalışanlarından sonra ilk önce önemli risk gruplarında aşılama başlatılacağını belirtti. Kasım ayı itibariyle çok fazla aşı olmayacağını anlatan Akdağ, gelen ilk aşıları sağlık çalışanlarından sonra, 6 ay ile 2 yaş arası önemli kronik hastalığı olan çocuklara ve akciğer ve kalp hastalığı önemli derecede olan hastalara yapmaya başlayacaklarını söyledi. Recep Akdağ, aşı olacak kişilerin Kasım ayının ilk haftasından itibaren sağlık kuruluşlarına çağrılacağını belirterek, "Sağlık ocaklarımıza aile hekimliklerimize, bu yaştaki çocuklarımız ve bu bahsettiğimiz önemli hastalığı olanları çağırmaya başlayacağız. Bu hususta dün akşam bilimsel yürütme kurulumuzla bir toplantı gerçekleştirdim. İlk düşünceleri bu şekilde zannediyorum önümüzdeki birkaç gün içerisinde de bu konu netlik kazanmış olacak.

Bu şekilde aşılamalara başlarken, ilköğretim çağındaki çocuklarımıza da hastalığın erken yayılmaya başladığı şehirleri öne alarak bir aşılama programına yine Kasım ayı içerisinde muhtemelen Kasım ayının sonuna doğru başlayacağız" dedi.

Ankara ve Diyarbakır'da virüs nedeniyle okul kapatmalar olduğunu anlatan Akdağ, İstanbul'da henüz buna ciddi ölçüde ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Diğer şehirlerde de ihtiyaç duyulmadığını ifade eden Akdağ, "Mardin'de zannediyorum, böyle bir kapatma valilik tarafından yapıldı. Bütün bunların amacı hastalığın yayılmasını öteleyerek, ihtiyacı olan vatandaşlarımıza aşı yaptırmaktır. Aşı konusundaki tartışmalara biz Sağlık Bakanlığı olarak büyük ölçüde açıklık getirmiş durumdayız. Bizim için asıl olan Dünya Sağlık Örgütü'nün, Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi'nin, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi'nin, Avrupa İlaç Ajansı'nın, Amerika İlaç Ajansı'nın tüm diğer Avrupa ülkelerinin ilaç ajansları ve hastalık kontrol merkezlerinin görüşleri ve Türkiye'de bu hususta oluşturduğumuz bilimsel kurulların görüşleridir.Bütün bu seçkin kuruluşlar aşılamanın Türkiye'de şu anda planladığımız biçimdeki bir aşılamanın gereğine ve önemine işaret etmektedirler. Önemli olan da budur" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bilim adamlarının domuz gribi aşısıyla ilgili yorumlarına da değinerek, açıklamalarını şöyle sürdüdü:

"2 gün önce 3 gün önce, basın mensubu arkadaşım şöyle bir soru sordu 'Sayın bakanım, bilim adamları bu konuda ikiye ayrılıyorlar. Siz ne diyorsunuz' ben de şunu söyledim, 100 kişi düşünün bir konuda fikir yürüten, 50'si bir tarafta 50'si de bire tarafta olursa, bir ikiye ayrılmadan bahsedebiliriz. 99'u bir tarafta biri bir tarafta ise burada ikiye ayrılmadan bahsedilebilir mi? Dolayısıyla halkımız marjinal düşüncelerle biraz da böyle medyada haber olmayı maharet sayan siyasetçilerin ve bazı kişilerin iddialarından çok asıl bilim dünyasının az önce ifade ettiğim gibi bilimsel kuruluşların ve Türkiye'deki bilimsel heyetin bu çerçevede kararlar alan Sağlık Bakanlığı'nın görüşlerine kulak vermelidir."

Bu hastalıktan korunmak için alınacak tedbirlerin belli olduğunu ve aşılamanın da bunların en önemlilerinden biri olduğunu kaydeden Akdağ, "Türkiye'de aşının bulunacak olması, getirilmiş olması Türk halkı için bir fırsattır, bir sigortadır. Biz kimseyi zorla aşılayacak da değiliz ama bu sigorta Türk halkının istifadesine hükümetimiz tarafından sunulmuş durumdadır" dedi.

Akdağ, isteyen herkesin aşı olup olamayacağı yönündeki soruya ise, "Belli risk grupları, 24 yaşın üstünde önemli bir hastalığı olmayan gruplar için bilimsel kurullarımız şu anda aşılama gereğini işaret etmiyorlar" diye yanıt verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir