SAĞLIK - 14 Kasım 2019 Perşembe 15:57

Antibiyotik kullanımına dikkat

A
A
A
Antibiyotik kullanımına dikkat

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge antibiyotik kullanımı ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

İl Sağlık Müdürü Bilge, yayımladığı açıklamada antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardan olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Bilge, “Ancak bakteriyel enfeksiyonlar için standart tedavi olarak kullanılan bu ilaçların bir kısmı artık daha az etkilidir veya hiç etki etmemektedir. Bir antibiyotik artık belirli bir bakteri üzerinde bir etkiye sahip olmadığında, bu bakterilerin antibiyotiğe dirençli olduğu söylenir. Antibiyotik direnci, dünyanın en acil sağlık sorunlarından biridir. Aşırı antibiyotik kullanımı ve uygunsuz kullanılması, antibiyotik direncine katkıda bulunan en önemli faktörlerdir. Hastalar, doktorlar ve hastaneler ilaçların uygun şekilde kullanılmasını sağlamada ve antibiyotik direnci gelişimini en aza indirmede rol oynamaktadır. Aşırı antibiyotik kullanımı veya aşırı reçetelenmesi, antibiyotik direncinde artışlara, artmış hastalık şiddetine, hastalık süresine, sağlık komplikasyonlarına ve yan etkilere hatta ölüm riskine ve sağlık bakım masraflarına neden olur” ifadelerini kullandı.

“Dirençli enfeksiyonlar nedeni ile hayatını kaybedeceği hesap edilmektedir”

Vücudun antibiyotiğe direnç geliştirdiğinde istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade eden Bilge, “Bir antibiyotiğe direnç geliştiğinde istenmeyen sonuçları olarak; tedavi edilemeyen enfeksiyon, uzamış hastalık, komplikasyonların görülme sıklığında artma, daha fazla doktora başvuru, daha pahalı ilaçların kullanımı, dirençli bakterilerin başka hastalara bulaşması, yan etkilerde artış, bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı daha fazla ölüm şeklinde sıralanabilir. Yeniden hastaneye yatışa ve daha önce tedavi edilen sağlık sorunlarının ek tıbbi tedavisine ihtiyaç duyulmasına neden olabilir. Önlem alınmadığı takdirde dünyada milyonlarca kişinin dirençli enfeksiyonlar nedeni ile hayatını kaybedeceği hesap edilmektedir” diye konuştu.

“Antibiyotik reçetesi vermesi için doktorunuza baskı yapmaktan kaçının”

Antibiyotik direnci gelişiminin azaltılması için, size bir antibiyotik reçetesi vermesi için doktorunuza baskı yapmaktan kaçının, doktorunuzdan semptomların nasıl tedavi edileceği konusunda öneri isteyin, antibiyotik tedavisi gerektiren bakteriyel enfeksiyonlardan kaçınmak için hijyen kurallarına uyun, siz ve çocuklarınızın önerilen aşıları aldığından emin olun. Bazı önerilen aşılar, difteri ve boğmaca, pnömokok, gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Gıda kaynaklı bakteri enfeksiyonu riskini azaltın. Çiğ süt içmeyin, ellerinizi yıkayın ve yiyecekleri güvenli bir sıcaklıkta pişirin. Antibiyotikler sadece doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Önerilen günlük dozu alın ve tüm tedavi sürecini tamamlayın. Daha sonraki bir hastalık için asla kalan antibiyotikleri kullanmayın, doğru antibiyotik olmayabilirler ve tam bir tedavi süreci sağlamayabilirler. Asla başkalarına verilen antibiyotikleri almayın. Hastaların bilinen kronik hastalıkları dışında yaş, gebelik gibi özel durumları da dikkate alınarak antibiyotik seçilmesi gerekir. Bu yüzden, başka bir hasta için önerilen antibiyotikleri kendi kendinize kullanmayın ve mutlaka doktorunuza danışın” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."