SAĞLIK - 07 Aralık 2014 Pazar 10:47

‘Antibiyotikler etkisini yitirdi’

A
A
A
‘Antibiyotikler etkisini yitirdi’

Prof.Dr. Esin Şenol, antibiyotiklerin etkisini yitirdiğini belirterek, erişkinlerin aşıyla hepatit A, hepatit B, grip ve zatürre gibi çok sayıda hastalıktan korunabileceğini söyledi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), İstanbul’da 2’nci Erişkin Bağışıklama Sempozyumu düzenledi. Doktorların aşılama ile ilgili farkındalığının artırılmasının hedeflendiği sempozyuma başkanlık yapan Prof.Dr. Esin Şenol, erişkinlerin aşı yaptırması gerektiğini anlattı.
Şenol, aşılama ile grip gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıktığını kaydederek, “Antibiyotik direnci nedeni ile özellikle yoğun bakımdaki hastalar önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybediyor. Oysa aşılama ile grip, zatürre gibi hastalıklar ölümcül olmaktan çıkıyor. Zatürre yılda 1 milyon 600 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Grip ise 20 bin, 40 bin arası ölüme, 300 binden fazla hastaneye yatışa yol açıyor. Kanada’da yapılmış bir çalışma, özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde gribin yüzde 10’dan fazla ölümcül olabileceğini gösteriyor. Dünya ile ilişkili bu rakamlar aşıların toplumsal sağlık bakımından önemini de net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

“ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEN EKSİK KALAN AŞILAR TAMAMLANMALI”
Çocukluk çağında yapılan aşıların eksik olduğunu ve tamamlanması gerektiğini belirten Şenol, “Yeni geliştirilmiş bir aşı söz konusudur. Yaşla birlikte, çocukken yapılmış aşının koruyuculuk düzeyinde azalma ve bu hastalığa karşı duyarlılığında bir atış vardır. Erişkin, mesleki, duyarlılık artıran bir hastalık, seyahat gibi özel durumlar nedeniyle ‘özel risk’ grubu olmuştur” diye konuştu.

“YETİŞKİNLER AŞIYLA ÇOK SAYIDA HASTALIKTAN KORUNABİLİR”
Esin Şenol, erişkinlerin birçok hastalıktan aşıyla korunabileceğini belirterek, “Tüm erişkinlerin, belirli bir aşılama programı gereksinimi olmaksızın her yıl ya da 55 yaş üzerinde mutlak bir kez yaptırması gereken aşılar, influenza ve zatürre aşılarıdır. Diğer aşılar belirli gereksinim ve şemalar halinde uygulanmaktadır. Erişkinlerin aşı ile korunabileceği hastalıklar ise influenza (grip), pnömokok, hepatit A, hepatit B, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanoz, menegokokal hastalık, HPV (Human papilloma virüs) ve herpes zosterdur” şeklinde konuştu.
Şenol, bazı aşılarla hastalığın yüzde 90 oranında önlendiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erişkin aşılmasında başvuran bir kişinin standardize edilmiş kayıt formları ve dokümanların yer aldığı, bireysel özelliklerine göre bağışıklık sisteminin gözden geçirildiği, kayıtlarının tutulup, hastanın eline kayıtların verildiği, izleminin yapıldığı ‘Erişkin Aşı Merkezi’ yaklaşımı ülkemizde çok yeni ve az sayıdadır. Çünkü bu güçlükleri olan ve çok emek gerektiren uygulama için destek ve teşvik bulunmamaktadır. Bu da başvuran kişi için de başvurulan hekim veya merkez için de tek seferlik yaklaşımın ötesine geçilememesine neden olmaktadır. Erişkin aşılması konusunda hem tıp çevrelerinin hem de toplumun farkındalığı düşük düzeylerdedir. Aşı Merkezleri yaklaşım için merkezi otorite veya bilimsel derneklerin koordinasyon ve başlatıcı motivasyonu gereklidir. Bir başka önemli sorunda aşıların ulaşılabilirliğidir. Burada kastedilen hem bazı aşıların piyasada hiç bulunmaması hem de bulunabilen aşıları geri ödeme sorunudur.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da kaza sonrası "sızan taksici" kamerada: Uyuyakalan taksici polisi duyunca kaçtı Kemerburgaz-Göktürk yolunda kaza ihbarına giden itfaiye ekibi, taksiciyi aracın içerisinde uyurken buldu. İtfaiyenin müdahalesine rağmen bir türlü uyanmayan taksici, İHA muhabirinin müdahalesi sonrası uyandı. Bir süre aracın içerisinde bekleyen taksici ardından inip aracını kontrol ettikten sonra kazalı araçla olay yerinden kaçtı. Trafikte seyrederken yalpalayan taksici bariyerlere çarpmaktan son anda kurtuldu. Yaşananlar İHA kameralarına yansıdı. Olay, önceki gün saat 14.30 sıralarında Eyüpsultan Kemerburgaz-Göktürk yolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre öğle saatlerinde 34 TCK 03 plakalı taksi ile seyir halinde olan Serhat Akbaş henüz bilinmeyen bir nedenle bariyerlere çarparak kaza yaptı. Yol kenarında bekleyen taksicinin hareketsiz olduğunu gören çevredeki sürücüler, itfaiye ekiplerine ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, olay yerinde geldiğinde kazalı araç içerisindeki taksicinin araç içerisinde uyuduğunu gördü. Birkaç kez taksiciyi uyandırmak için girişimde bulunan itfaiye ekipleri başarısız oldu. Kaza yaptı, uyukaldı, uyanınca kazalı araçla kaçtı Bunun üzerine olay yerine polis ekibi sevk edildi. Bu esnada taksinin içerisinde uyumaya devam eden taksiciye bu kez İHA muhabiri müdahale etti. Muhabirin bir süre konuştuğu taksici ardından ayılıp araçtan indi. Taksinin etrafını kontrol eden taksici, ekiplerle konuştuktan sonra polisin geleceğini duyunca aracına binerek hızla uzaklaştı. Kazalı araçla kilometrelerce yol giden taksici, trafikte seyrederken önce yalpaladı ardından da bariyerlere çarpmaktan son anda kurtuldu. Yaşananlar ise İHA kameralarına yansıdı. Taksici dakikalar sonra kazalı araçla gözden kayboldu.
İstanbul Fenerbahçe - Beşiktaş rekabetinde son maçlarda beraberlikler ön planda! Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında Süper Lig’de oynanan son 10 maçın 5’inde taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı. Geriye kalan müsabakaların 3’ünü siyah-beyazlılar, 2’sini ise sarı-lacivertliler kazandı. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Beşiktaş, 27 Nisan Cumartesi günü saat 19.00’da başlayacak mücadelede Fenerbahçe’nin konuğu olacak. Portekizli Teknik Direktör Fernando Santos ile yolları ayırdıktan sonra Yardımcı Antrenör Serdar Topraktepe idaresinde çıktığı ilk lig müsabakasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup eden siyah-beyazlılar, ligdeki son karşılaşmasında deplasmanda Sivasspor ile 2-2 berabere kalan rakibi karşısına puan alabilmek için çıkacak. Son maçlarda beraberlikle göze çarpıyor Beşiktaş - Fenerbahçe derbilerinde son maçlarda beraberlikle göze çarpıyor. İki takım arasında ligde oynanan son 10 müsabakanın 5’inde taraflar sahadan 1’er puanla ayrıldı. Kalan 5 mücadelenin 3’ünden siyah-beyazlı ekip, 2’sinden ise sarı-lacivertliler galip ayrıldı. Söz konusu maçlarda Beşiktaş 19 gol atarken, Fenerbahçe de 17 golle rakibine karşılık verdi. Bu sezonun ilk yarısında Tüpraş Stadyumu’nda oynanan karşılaşmayı sarı-lacivertliler 3-1 kazanmıştı. Geçtiğimiz sezon Kadıköy’de oynanan maçta ise gülen taraf 4-2’lik skorla siyah-beyazlı ekip oldu. Kadıköy’deki son 5 müsabaka Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ı konuk ettiği son 5 karşılaşmada ise ev sahibi takımın 1 galibiyeti bulunuyor. Bu süreçte 2 maçı da siyah-beyazlı ekip kazanırken, 2 mücadele beraberlikle sona erdi. Kartal rakip fileleri 12 kez sarsarken, Kanarya da 11 defa gol sevinci yaşadı. Ülker Stadyumu’nda oynanan son 5 Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinde alınan sonuçlar şöyle: 2022-2023 Fenerbahçe: 2 - Beşiktaş: 4 2021-2022 Fenerbahçe: 2 - Beşiktaş: 2 2020-2021 Fenerbahçe: 3 - Beşiktaş: 4 2019-2020 Fenerbahçe: 3 - Beşiktaş: 1 2018-2019 Fenerbahçe: 1 - Beşiktaş: 1