SAĞLIK - 19 Kasım 2019 Salı 13:57

Antibiyotiklerin akılcı kullanılması gerekmektedir

A
A
A
Antibiyotiklerin akılcı kullanılması gerekmektedir

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Emine Ünal Evren enfeksiyon hastalıklarının, bakteriler, virüsler, parazitler ve mantarlar gibi mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı da olabilen hastalıklar olduğunu açıkladı

Zaman zaman salgınlara da neden olarak toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıkların tedavisinin enfeksiyona yol açan mikroorganizma türüne göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Evren, “Toplumda yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğunu, virüs hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırmayacağını, günümüzde tüketilen antibiyotiklerin en az yarısından fazlasının uygun olmayan enfeksiyonlarda, dozlarda ve sürelerde kullanılmakta” olduğunu belirtti. Yapılan çalışmaların aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin uygunsuz antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralarda yer aldığını gösterdiğini kaydeden Evren, bu durumun toplumları halk sağlığı açısından çok ciddi bir tehdit olan antibiyotik direnci ile karşı karşıya bıraktığını hatırlattı. Evren, antibiyotik direnci söz konusu olduğunda, ilacın hedef bakteriyi tedavi dozunda etkisiz hale getiremediğini belirtti. Evren, viral enfeksiyonların neden olduğu hastalık tablosunun klinik olarak bakteriyel enfeksiyonlara benzerlik gösterdiği için hekimlerin tanı koyarken ulusal ve uluslararası tanı ve tedavi rehberlerine uyum göstermelerinin ve hastaların da antibiyotik yazma konusunda hekimlere ısrarcı davranmamalarının gerektiğini vurguladı.

Evren, bakterilerin dirence neden olan genetik yapılarını farklı türlere de aktarabildiğini bunun da antibiyotik direncinin yaygınlaşmasına katkı sağladığını açıkladı. Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıkların özellikle de yoğun bakım ortamında ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ölümcül seyredebildiğini dile getiren Evren, bu durumun önüne geçilmemesi durumunda, yakın gelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde mevcut ilaçların tamamen etkisiz hale geleceğini bildirdi.

“ Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur “

Evren, “ Gelecek hepimizin geleceğidir. Antibiyotik direnciyle mücadelede, bu ilaçları reçeteleyen, satan, kullanan, üreten, pazarlayan ve bu süreçleri denetleyen herkes, her kurum taşıdığı sorumluluğun farkında olmalıdır “ diyerek açıklamasını sürdürdü. Evren, antibiyotiklerin her alanda (tarım, hayvancılık, veterinerlik, insanlarda) akılcı kullanımının önemini vurguladı. Toplum genelinde antibiyotik kullanımının en sık nedenlerinden birisi olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının \%90 gibi büyük bir oranının virüslere bağlı olduğunu ifade eden Evren, bu hastalıkların genellikle kendiliğinden iyileşen bir klinik tabloya sebep olduğunun altını çizdi.

18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün , halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturma amacıyla düzenlendiğini söyleyen Evren, dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin bu ilaçların akılcı kullanımı olduğunu kaydetti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.