GÜNDEM - 17 Ekim 2020 Cumartesi 16:03

Ara Güler vefatının 2'nci yıl dönümünde anıldı

A
A
A
Ara Güler vefatının 2'nci yıl dönümünde anıldı

Dünyanın sayılı fotoğraf sanatçılarından biri olarak nitelendirilen Ara Güler’in vefatının 2’nci yıl dönümünde Galatasaray Meydanı'nda etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Ara Güler'in çektiği vapur resmiyle fotoğraf çektirenlere, fotoğrafları da basılıp hediye edildi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından fotoğraf sanatçısı Ara Güler'i vefatının 2. yıl dönümünde anmak için Galatasaray Meydanı'nda etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Meydanı'na stant kuruldu. Standın üzerinde Ara Güler'in İstanbul'un nostaljik vapuru çektiği büyük bir fotoğraf kullanıldı. İsteyen vatandaşların fotoğrafları ücretsiz bir şekilde çekilip basımın ardından hediye edildi. Ara Güler için yapılan etkinliğe vatandaşlar ilgi gösterdi.

"Ara Güler benim takip ettiğim bir fotoğrafçıydı"

Standa gelen vatandaşlardan Ziya Demir, "Bence çok ince bir düşünce Ara Güler benim takip ettiğim bir fotoğrafçıydı. Çok mutlu olduk memnun olduk bir tanede hatıra fotoğrafı çektirdik " şeklinde konuştu. Ara Güler'in fotoğraflarını beğendiğini belirten Ender Öz ‘’ Güzel bir etkinlik Ara Güler’i anıyoruz. Onun nasıl bir fotoğraf sanatçısı olduğunu anlayabiliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Emre Baba
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.