SAĞLIK - 30 Mayıs 2008 Cuma 12:24

Asrın vebası AIDS

A
A
A
Asrın vebası AIDS

AIDS nedir? Nasıl Bulaşır? Nasıl Teşhis edilir? Tedavisi var mıdır? AIDS'ten nasıl korunulur? Türkiye'den ve Dünyadan AISD rakamları.

Asrın vebası olarak adlandırılan AIDS bütün dünyada milyonlarca kişiyi etkiliyor. Türkiye hastalık ilk olarak 1985 yılında görüldü. 1985'ten bu yana AIDS vakalırı katlanarak arttı. Geleneksel bir ülke olması, rastgele cinsel ilişkinin az yaşanması ve evlilik dışı cinsel ilişkilerin de diğer ülkelerden daha az olması gibi nedenler Türkiye'nin şansı oldu. Türkiye'de AIDS vakalarına diğer ülkelerden daha az rastlanmakta.

İngilizceAcguired Immuno Deficiency Syndrome kelimelerinin kısaltılması olarak ortaya çıkmış ve Edinilmiş Bağışıklık Sistemi Yetmezlik Sendromu olarak Türkçe'ye çevrilmiştir. Bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV virüsüdür. HIV girdiği vücudun, mikroplarakarşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Bağışıklık sisteminintahrip olması insanı birçok hastalığa açık hale getirir.

HIV 'İngilizce 'Human Immunodeficiency Virus' yani  'İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü' demektir.

HIV, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür.

HIV AIDS Kuluçka süresi 2 ay ile 17 yıl arasındadır. HIV taşıyıcısı senelerce sağlıklı görünebilir, sağlıklı yaşayabilir; fakat bu arada virüsü bir başkasına bulaştırabilir

 HIV ( + ) veya HIV (Pozitif):Yapılan testler sonucu vücudunda HIV virüsü bulunduğusaptanan kişilere HIV pozitif denir. HIV ( + ) olmak AİDS hastası olmak demek değildir. Ancak kişinin virüsü taşıyıcı ve bulaştırıcı özellikler taşıdığını gösterir.

Genel olarak HIV/AIDS'den haberdar olan toplumun, enfeksiyonun bulaşma yollarına ve korunma yöntemlerine ilişkin bilgileri yetersiz, hatta yanlıştır.

2006 verilerine göre Tüm Dünyada yaklaşık  45 milyon   kişi HIV/AIDS ile yaşamakta ve bunların yaklaşık yarısını kadınlar oluşturmaktadır.
2005'te 3 milyon kişi AIDS’e bağlı nedenlerle yaşamını yitirmiştir. Bir dakikada dünya genelinde 6 kişi bu hastalıktan dolayı ölüyor. Ve her bir dakikada 11 kişi AIDS'e yakalanıyor.

Türkiye de yine 2006 verilerine göre 2254 kişi HIV virüsü taşıyor. Türkiye de en çok HIV (+)’ lilerin %33,4’ü 15-29 yaş grubunda görülür.Erkekler çoğunluktadır (%68,8 )

Erkekler arasında kondom kullananların yüzdesinin oldukça düşük olması; hem
hastalığa yakalanma hem de eşlerine cinsel yolla bulaşan hastalıkları bulaştırma ihtimallerini arttırmakta, hamilelik ve doğum sırasında annelerinden hastalığı almış çocukların doğmasına neden olmaktadır.
 

HIV / AIDS Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

AIDS'in Tedavisi ve AIDS'i önleyecek bir aşı var mıdır?

Bugünkü bilgilere göre kesin tedavisi ve aşısı yoktur.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan ve AI
Test sonucu virüs ile temas ettiğiniz anlaşılırsa bunu başkaları da öğrenir mi?

AIDS , Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Bu, istatistikler   yapmak durumu  ve gidişi belirlemek için gereklidir. Bildirimler  isimle yapılmaz. Bu  amaçla geliştirilmiş özel bir kod sistemi ile yapılır.

AIDS'ten korunmak mümkün müdür?

CYBE ve AiDS'e karşı tek çözüm "KORUNMAKTIR".

CYBE ve AiDS'ten korunmanın en etkili yolu tek eşlilik ve kondom kullanmaktır.

AIDS öpüşmeyle bulaşır mı?

Kandaki ya da tükürükteki virüs başka birine ancak o kişinin ağzında kesik yara varsa geçebilir.

Sivrisinek sokması, ter, aksırık, gözyaşı, yiyecek, içecek, çatal,   kaşık, barda hamam ve yüzme havuzundan bulaşır mı?

HAYIR .

 AIDS'li kişiye dokunmak, el sıkışmak veya sarılmak tehlikeli mi?

HAYIR.

HIV, hapşırmak ve öksürmekle bulaşmaz.

HIV virüsü dış ortamda yaşayabilir mi?

AIDS Virüsü açık havaya maruz kaldığında uzun süre yaşayamaz

Diş tedavisinde risk var mı?

Eğer her iki hasta arasında kullanılan aletler tekniğine uygun şekilde virüsten arındırılırsa ve enfeksiyon önleme basamakları uygulanırsa risk ortadan kalkar. Vücudunuza yapılacak her türlü tıbbi müdahalede tek kullanımlık, ambalajından yeni açılmış enjektörler dışında başka bir enjeksiyona izin vermeyin

Berberde tıraş olmak riskli mi?

Eğer her iki müşteri arasında kullanılan aletler tekniğine uygun şekilde virüsten arındırılırsa ve enfeksiyon önleme basamakları uygulanırsa risk ortadan kalkar. Ustura ile yapılacak her işlemde jiletin gözünüzün önünde değiştirilmiş olduğuna emin olun. Ayrıca pedikür ve manikür işlemlerinde de enfekte olmuş malzeme kullanılması halinde AİDS bulaşma riski vardır.

AIDS testinde neye bakılır?

Test sonucu HIV(+) (HIV Pozitif) çıkarsa kişi kanında bu antikorları taşıyor demektir,bu da kişinin AİDS virüsüyle karşılaştığı anlamına gelir. Ancak testin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Kişinin AİDS hastası olduğunun söylenebilmesi için başka doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekir.

AIDS testi nerelerde yaptırılır?

Tüm devlet ve üniversite hastanelerinde testi yaptırabilirsiniz. Ayrıca özel hastanede ve laboratuvarda da Elisa testi yapılmaktadır

 Test yaptırmakiçin isim vermek şart mıdır?

Test yaptırmak için isim vermek zorunlu değildir. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda genelgesi bulunmaktadır

 Test sonucu virüs ile temas ettiğiniz anlaşılırsa bunu başkaları da öğrenir mi?

AIDS , Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Bu, istatistikler   yapmak durumu  ve gidişi belirlemek için gereklidir.

Bildirimler  isimle yapılmaz. Bu amaçla geliştirilmiş özel bir kod sistemi ile yapılır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Haliliye Belediyesi ile daha bilinçli nesiller yetişiyor Haliliye Belediyesi, minyatür bir şehrin canlandırıldığı çocuk trafik eğitim parkında düzenlenen eğitimler ile miniklere trafik ışıklarını, levhalarını ve kurallarını öğretmeye devam ediyor. Haliliye Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı ile trafik kültürünü öğrenen nesiller yetişiyor. Şanlıurfa Valiliği koordinesinde Haliliye Belediyesi, il emniyet müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğü işbirliğinde eğitimlerin verildiği Haliliye Çocuk Trafik Eğitim Parkı ile öğrencilere trafik bilinci aşılanıyor. Belediye ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimler çerçevesinde Haliliye ilçe sınırlarındaki okullarda eğitim gören çocuklar, merkez ve kırsal ayrımı yapılmadan planlanan program dahilinde çocuk trafik eğitim parkına götürülüyor. Burada görevli trafik polisleri ve jandarma ekipleri tarafından eğitim alan çocuklara, başta yayaların dikkat etmesi gereken kurallar olmak üzere trafik levhaları, trafik ışıkları ve trafik tabelalarının anlamları öğretiliyor. Yaya geçitleri, yaya üst geçidi ve kavşakların olduğu minyatür bir şehrin canlandırıldığı çocuk trafik eğitim parkında tüm kuralları uygulamalı olarak öğrenme şansı bulan minikler, akülü araçlara binerek de sürücülük deneyimi yaşıyor. Kendilerine ayrılan oyun parkında da gönüllerince eğlenen çocuklar, kendilerine sunulan bu imkanlar dolayısıyla, hem eğlendiklerini hem de öğrendiklerini ifade ederek Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkürlerini iletti.
İstanbul Sultanlar Ligi’nde şampiyon yarın belli olacak Sultanlar Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe ile Eczacıbaşı yarın şampiyonluk için sahaya çıkacak. Sultanlar Ligi play-off final etabında beşinci ve son karşılaşması Fenerbahçe Opet ile Eczacıbaşı arasında yarın saat 19.00’da oynanacak. 2023-2024 sezonunda normal sezonu lider tamamlayan Fenerbahçe, play-off yarı finalinde Türk Hava Yolları’nı 2-0 eleyerek finale yükseldi. Eczacıbaşı ise Vakıfbank’ı 2-0’la geçerek final biletini aldı. 9 Nisan’da başlayan play-off final serisinin ilk maçı sarı-lacivertlilerin 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. İkinci maçı 3-2’lik skorla turuncu-beyazlılar alırken, Fenerbahçe üçüncü maçta 3-0’lık üstünlük sağladı. 18 Nisan Perşembe günü oynanan 4. maçta ise Eczacıbaşı sahadan 3-0’lık skorla galip ayrıldı. Bu sezon iki takım Ankara’da düzenlenen Kupa Voley finalinde de karşılaşırken sarı-lacivertliler müsabakayı 3-1 kazanarak kupanın sahibi olmuştu. Eczacıbaşı 17, Fenerbahçe 7. şampiyonluk peşinde 1984 yılından itibaren oynanmaya başlanan Sultanlar Ligi’nde Eczacıbaşı 16 şampiyonlukla en fazla kazanan takım konumunda yer alıyor. Son şampiyonluğunu 2011-2012 sezonunda elde eden eden turuncu-beyazlılar, yarın parkeden galip ayrılması halinde bu hasretine son verecek. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe ile Eczacıbaşı arasında oynanan final serisinde sarı-lacivertliler 3-0’lık sonuçla mutlu sona ulaşmıştı. Ligde 6. şampiyonluğunu elde eden Fenerbahçe, yarın mücadeleden galip ayrılırsa üst üste iki sezon şampiyonluk yaşayarak 7. kez bu kupayı müzesine götürecek.