SAĞLIK - 20 Mart 2014 Perşembe 10:06

Ayak bilek travmasında 3 adıma dikkat

A
A
A
Ayak bilek travmasında 3 adıma dikkat

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, ‘ayak bilek travması’ ismiyle nitelendirilen yaralanmalarda 3 adıma dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, toplumda sık karşılaşılan ayak bilek travmalarında neler yapılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Günlük hayatta vatandaşların ayak bilek yaralanmalarıyla çok sık karşılaştığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan,

“Ayak bileğini oluşturan kemiklerin yanında, bilek ekleminin etrafında oldukça fazla sayıda bağlar bulunmaktadır. Ayak bilek yaralanmalarında kemiklerde kırık oluşabileceği gibi, kemiklerde herhangi bir kırık görülmeksizin ayak bileğinin etrafını saran bağlarda yaralanmalar oluşabilir. Dolayısıyla ‘ayak bilek travması’ dediğimiz zaman bunun içerisine hem bileği oluşturan kemiklerde kırık hem de bağlarda yaralanmayı koyabiliriz. Ayak bilek travması olduğunda biz neler görmekteyiz? Ayak bilek travması olduğunda özellikle ayak bilek bölgesinde şişlik diye tarif ettiğimiz ödem görülmektedir. Aynı zamanda çok yoğun bir ağrı oluşmakta, hasta ayağını rahat hareket ettirememektedir. Ayak bilek travması sonrası oluşan herhangi bir yaralanmada birinci olarak ayak bilek hareketlerinde kısıtlılık, ikinci olarak etrafında ödem (şişkinlik), üçüncü olarak çok yoğun bir ağrı görmekteyiz” dedi.

Ayak bilek travmasında dikkat edilmesi gereken 3 önemli adımı açıklayan Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan,
“Öncelikle o bölge mümkün olduğu kadar hareketsiz bırakılmalıdır. Yani üzerine basılmamalı ve yük verilmemelidir. Bulabildiğimiz herhangi bir bandaj, sargı bezi veya katı bir cisimle ayak bilek bölgesi sabitlenmelidir. İkinci olarak bölgeye soğuk uygulaması yapılmalıdır. Bunun için de bulabildiğimiz herhangi bir buz kalıbını bir havluya sararak ayak bileği şiş bölgesine uygulamalıyız. Üçüncü olarak bir sağlık merkezine başvurup ayak bileğinin çeşitli yönlerinden grafikleri çekilerek, kemik yapıda herhangi bir kırık olup olmadığına bakılmalıdır. Ayak bilek bağlarındaki yaralanmayı fiziki muayeneyi takiben, ayak bileğine yapılacak MR değerlendirmesi ile ayak bilek yaralanmalarına baktığımızda ise oluşan kırıklar ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılabilecek ameliyatlarla tedavi edilmektedir. Aynı zamanda bağ yaralanmaları tedavisinde çeşitli ameliyatlardan faydalanılmaktadır.

Gerek bağ yaralanmaları gerekse kemik kırıklarından sonra yapılan ameliyatlardan bir süre sonra ayak bileği atel veya alçıya alınmaktadır. Belirli bir süre yük verilmemektedir. Belirli bir süre yük verilmeme aşamasından sonra fizik tedavi aşaması, ayak bilek bağlarına tekrar fonksiyon kazandırma da çok önemlidir. Uygun tedavi edilmeyen, tedavisi aksatılan ayak bilek travmalarında ayak bileğinde kireçlenme gelişmektedir. Aynı zamanda bağlarda iyileşmemeye bağlı dengesizlikler oluşmakta, ayak bileğinde sık sık burkulmalar yaşanmaktadır” diye konuştu.

OSMAN YILMAZ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz