POLİTİKA - 24 Eylül 2021 Cuma 23:36

Azerbaycanlı analist: 'Erdoğan-Paşinyan görüşmesi Azerbaycan için de faydal'

A
A
A
Azerbaycanlı analist: 'Erdoğan-Paşinyan görüşmesi Azerbaycan için de faydal'

Azerbaycanlı siyasi analist Elhan Şahinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın olası görüşmesinin Azerbaycan için de faydalı olacağını söyledi.

Paşinyan'ın sınırın açılması da dahil olmak üzere Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için çalıştığını belirten Azerbaycanlı siyasi analist Elhan Şahinoğlu, Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın da aynı açıklamayı yaptığını kaydetti.

Erdoğan-Paşinyan görüşmesinden önce iki ülkenin diplomatlarının bir araya gelerek ilişkilerin normalleşmesi için öncelikle hangi konuların çözülmesi gerektiğini tartışması gerektiğinin açık olduğunu ifade eden Şahinoğlu, "Bu süreç çoktan başlamış olabilir. Ermeni gazetecilerin Ankara'dan kalkan uçağın Erivan'a indiğini haber vermesi tesadüf değil. Ankara ile Erivan arasında diyaloğun başlaması Azerbaycan için de faydalıdır. Bakü, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole zamanında haklı olarak itiraz etmişti. Çünkü işgali bitirmeden Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirmenin yarardan çok zararı vardı. Şimdi durum farklı. Azerbaycan işgal altındaki toprakların çoğunu kurtardı ve Ankara'nın Erivan ile diyalog kurmasının önünde hiçbir engel yok. Bununla birlikte Ankara, Erivan ile diyalogda Azerbaycan faktörünü dikkate alacaktır. Ankara'nın Erivan'a verdiği ana mesaj, Ermenistan'ın Azerbaycan ve Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanıması ve Zengezur koridorunu açmasıdır. Bu adım olmadan Ankara-Erivan diyaloğu sonuç olmayacaktır. Her halükarda Nikol Paşinyan'ı diyalog ve görüşmeler yoluyla bölgedeki mevcut gerçekleri ve bu gerçeklerden vazgeçmenin Ermenistan için ciddi sonuçlarını anlatmak gerekiyor" dedi.

"Azerbaycan, İran ile ilişkilerde sorun istemiyor"

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Birlemiş Milletler (BM) toplantısı kapsamında New York'ta İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelmesini değerlendiren Şahinoğlu, "Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdullahiyan, İran, Azerbaycan ve Türkiye dışişleri bakanlarının Tahran'da bir araya gelmesi konusunda anlaştılar. İran-Azerbaycan ilişkilerinde gerilim devam ediyor. Azerbaycan, İran ile ilişkilerde sorun istemiyor. Ancak İran kargoları Ermenistan üzerinden yasadışı yollardan Karabağ'a akaryakıt taşıyorsa ve İran dini liderinin Erdebil'deki temsilcisi Seyid Hassan Amuli Azerbaycan'ı tehdit ediyorsa, bunların cevapsız kalmayacakları açıktır. Ayrıca Tahran, Türk-Azerbaycan askeri ittifakını yanlışlıkla kendisine tehdit olarak görmüş ve sınırda askeri tatbikatlara başlamıştır.

İran'ın nerede eğitim yaptığı elbette bir iç meseledir. Ama bu durumda, meşru bir soru ortaya çıkıyor. Azerbaycan'ın sınır bölgeleri 27 yıldır işgal altındayken Tahran neden bu bölgede tatbikat yapmıyordu da, işgal altındaki topraklar boşaltıldıktan sonra tatbikatlar yapılmağa başladı?" diye konuştu.

"İran-Azerbaycan ilişkilerinde soru işaretleri hiç zaman azalmayacak"

"Mevcut durum Türkiye'yi de endişelendiriyor" diyen Şahinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu nedenle, konuları netleştirmek için üçlü bir toplantıya ihtiyaç vardır. Aslında Azerbaycan-Türkiye-İran üçlü formatı uzun yıllardır var. Bu format temelinde dışişleri bakanları toplantısının girişimi, mekan olarak İran başkentinin seçilmesi teklifi Tahran'dan geldi. Tahran'ın bu görüşmeden önce Karabağ'a akaryakıt girişini yasaklaması zaten olumlu bir hava oluşturacaktır. Öte yandan, Tahran bir şeyden endişe duyuyorsa, bunu Amuli'nin aşağılayıcı diliyle değil, diplomatlar ve yetkililer toplantısında söyleyebilir. İran-Azerbaycan ilişkilerinde soru işaretleri hiç zaman azalmayacak. Önemli olan, iki komşu ülke arasındaki gerilimin toplantılar ve tartışmalar yoluyla suni olarak tırmanmasını engellemektir. Örneğin İran'ın Bakü büyükelçisine verilen notadan sonra tekrar Karabağ'a kargo taşıması veya Seyid Amuli'ye metin vererek Azerbaycan'ı tehdit etmesi yapay bir gerilim artışıdır. Bu durumda gerilimi tırmandıran taraf daha zararlı olacaktır. Tahran, Azerbaycan'ı tehdit etmenin İran için ters etki yapacağını anlamalıdır" dedi.

Ersin Turan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kesikbaş cinayetinde tutuksuz sanıklar hakim karşısında Zonguldak’ta 70 yaşındaki emekli maden işçisi Mustafa Keleş’in başının kesilerek vücudundan ayrı bir yere gömülmesiyle ilgili tutuksuz yargılanan sanıklar hakim karşısına çıktı. Edinilen bilgiye göre, Çaycuma’nın Dursunlar köyünde emekli madenci 70 yaşındaki Mustafa Keleş’ın cesedi başından ayrılmış şekilde ormanda bulundu. Jandarma ekiplerinin yaptığı titiz çalışma sonucu Keleş’in baltayla kesildiği düşünülen başı, vücudundan yaklaşık 300 metre uzaktaki bir kuyuda bulundu. Köye giriş çıkışların sınırlandırıldığı ve olayla ilgili tüm şüphelilerin ifadelerinin yanı sıra parmak izlerinin de alınarak DNA örnekleriyle eşleştirildiği olayda bazı şüpheliler gözaltına alındı. 8,5 ay tutuklu kalan İbrahim K., 18 Mayıs 2023 günü görülen duruşmada somut delil bulunmaması ve sağlık durumu göz önüne alarak tahliye edildi. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılamada "nitelikli şekilde kasten öldürme" suçlamasıyla yargılanan 9 tutuksuz sanıktan 7’si hakim karşısına çıktı. Öldürülen Mustafa K.’nin yakınları da duruşmada hazır bulundu. İlçe Jandarma Komutanı da duruşmada tanık olarak dinlendi. Tanıklardan Kemal T., olayı halasından öğrendiğini, eve gidip ailesine anlattığını söyledi. Mahkeme heyetinin sorusu üzerine tutuksuz yargılanan babası Cihan T.’nin daha önce ev satın alma konusunda maktul Mustafa Keleş ile tartışma yaşadığını anlattı. Ölen Mustafa Keleş’in yakınlarının avukatı; sanık İbrahim K.’nin kızı D.K.’nin hiçbir husumet yokken köy sakinlerinden N.A.’nın arkasından yaklaşarak başına balyozla vurduğunu öğrendiklerini, ailenin sinsice arkadan yaklaşarak bu tarz eylemlerinin olduğunu vurgulamak istediklerini söyledi. Olay günü, İbrahim K.’nin küfe yaktığına dair tanık beyanları olduğunu söyleyen taraf avukatı, tutuksuz sanığın söz konusu suçu işlediğine dair somut deliller bulunduğunu öne sürerek tutuklanmasını talep etti. Cezaevinde 8.5 ay kaldığını bu süreçte sadece gardiyanın kendisine hangi suçtan içeriye girdiğini sorduğunu anlatan İbrahim K., “Ben de gardiyana iftira sebebiyle cezaevine girdiğimi söyledim. Koğuştan hükümlü veya tutuklulardan herhangi birisi cezaevine neden girdiğime dair bana bir soru sormadı” dedi. Tutuksuz sanık İlyas A., olayın yaşandığı yere herkesin hayvanını otlatmaya getirdiğini söyleyerek kendisine yönelik suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 10 Temmuz 2024 tarihine erteledi.
Bartın Amasra sokakları Ruslarla doldu Rusya’nın Soçi kentinden kalkan "Astoria Grande" adlı kruvaziyer gemi 898 yolcu 438 personeli Bartın’ın Amasra Limanı’na ulaştı. Bartın’ın doğal güzellikleriyle ünlü turizm kenti Amasra ilçesine, 898 yolcu ve 438 kişilik mürettebatıyla gelen, 193 metre uzunluğundaki ve 30 metre genişliğindeki 11 katlı Astoria Grande gemisi, bölgeye Nisan ayının son seferini gerçekleştirdi. Amasra’nın tarihi sokaklarını dolduran turistler, güneşin ve denizin keyfini çıkardı. Sabah saat 08.00 sıralarında ilçeye gelen Rus turistler, rehberler eşliğinde Amasra Müzesi, Çekiciler Çarşısı, Büyük Liman, Amasra Kalesi ve Kemere Köprüsü gibi tarihi ve kültürel yerleri gezdi. Akşam saat 17:00 sıralarında gemiye dönen Rus turistler, Amasra’yı ve Türkiye’den çok etkilendiklerini belirterek, tekrar gezmeye geleceklerini ifade etti. Bartın Belediye Başkanı Recai Çakır ise, Rus turistleri taşıyan Astoria Grande gemisinin bu ayki son seferini gerçekleştirdiğini hatırlatarak, önümüzdeki ayda geminin her hafta Amasra’ya seferi olacağını kaydetti. Çakır, "Astoria Grande gemisi bayram sonrası tekrar ilçemize geldi. Nisan ayının son seferi 898 yolcu, 438 personel ile geldi. Amasra turizmini hareketlendiren ve Astoria Grande gemisinin yolcularını da mutlu eden bir sefer daha gerçekleştirildi. Mayıs ayı içerisinde de bir aksilik olmazsa her hafta gemi ile Amasra halkının buluşması sürecek" diye konuştu. Akşam saat 18.00 sıralarında hareket eden dev gemi, Amasra Limanı’ndan sahil güvenlik botu ve römorkör eşliğinde ayrıldı.