DÜNYA - 13 Mayıs 2022 Cuma 13:40

Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı başladı

A
A
A
Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'de başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuşmasında Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) üyeliği durumuna değinerek, "Kiev'in bu isteğinin zararsız olacağıyla ilgili ciddi şüpheler var" dedi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'de gerçekleştirildi. Kohi Somon Sarayında Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin’in başkanlığında düzenlenen toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan başta olmak üzere BDT’ye üye ülkelerin dışişleri bakanları katıldı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov toplantıda yaptığı konuşmada, Kazakistan’a örgüte etkili bir şekilde başkanlık yaptığı için teşekkür etti.

Tacikistan'a da üst düzey toplantı düzenlediği için teşekkür eden Bayramov, üye ülkeler arasındaki dostane ilişkilerin BDT formatında başarılı bir şekilde geliştiğini kaydetti. Birliğe üye birçok ülkenin diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yıl dönümünü kutladığını hatırlatan Bayramov, bunun ileriye bakmak, geçmişten ders almak, uzun vadeli iş birliğinin sonuçlarını incelemek ve geleceğe yönelik planlar belirlemek için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Bayramov'dan "Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine hazırız" mesajı

Konuşmasında katılımcılara bölgede Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışma sonrası durum hakkında bilgi veren Bakan Ceyhun Bayramov, çatışmanın geçmişte kaldığı ve Azerbaycan’ın şimdiki asıl görevinin işgalden kurtarılmış toprakları canlandırmak, ekonomik ve iletişim bağlarını yeniden kurarak uzun vadeli barış ve istikrarı sağlamak olduğuna kaydetti. Bayramov bu bağlamda bir barış anlaşması müzakere sürecini başlatmak için adımlar atıldığını vurgulayarak iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesine ilişkin ulusal komisyonların başkanları ve formatının belirlendiğini söyledi. Bayramov Azerbaycan tarafının barış, istikrar ve güvenliği güçlendirme çabalarını sürdürmeye kararlı olduğunu da söyledi.

Lavrov: "Kiev'in AB üyeliği isteğinin zararsız olacağıyla ilgili ciddi şüpheler var"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı konuşmada Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "Ukrayna, AB üyesi olma arzusunu her zaman vurgulamaya çalışıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, AB'nin hemen bugün 'evet' ya da 'hayır' cevabı vermesi gerektiğini söyledi. En önemlisi bunun Kiev ile AB arasındaki bir sorun olması. Fakat Kiev'in bu isteğinin zararsız olacağıyla ilgili ciddi şüpheler var. AB'nin yapıcı ve ekonomik bir platformdan saldırgan bir askeri aktöre dönüşmesi dikkate alındığında bu bir gerçek" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Ocak ayında gerçekleştirilen Münih Konferansındaki sözlerini işaret eden Lavrov, "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Ocak ayında Münih konferansında nükleer olmayan bir statüye hazır olduklarını açıkça söyledi. Bununla birlikte artık NATO ve diğer askeri politik blokların konusunda tarafsız, blok dışı bir statü ilan etmeye hazırlar" şeklinde konuştu.

Bir sonraki toplantı 15 Ekim'de Nur Sultan'da

Toplantıda Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması, Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra Afganistan'daki durum ve bunun Orta Asya'daki güvenlik üzerindeki etkisi de ele alındı. BDT Dışişleri Bakanları Konseyi'nin bir sonraki toplantısının 15 Ekim 2022'de Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan'da yapılmasına karar verildi. Örgütün Azerbaycan, Belarus, Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya ve Tacikistan olmak üzere 9 üyesi bulunuyor.

Kamil Nadirli - Erhan Altıparmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül’den İmamoğlu’na tebrik ziyareti İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’da seçimi kazanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ziyarette bulundu. Vali Gül, seçim sonrasında yaptığı ziyarette İmamoğlu’na tebriklerini iletti. İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’da seçimi kazanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Vali Gül’ü, İBB’nin Saraçhane’de bulunan Büyükşehir Belediye Binası’nda ağırladı. Ziyarette Vali Davut Gül, “İstanbul’da, Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi, çok güzel, demokratik ortamda bir seçim yaşandı. Katılımcı, şeffaf ve itirazlar da dahil olmak üzere, kendi içerisindeki o mekanizma çok sağlıklı işlemiştir. Basınımız da takip etmiştir. Gaziosmanpaşa’da oylar tekrar sayıldı. Sayılmasına rağmen aynı sonuç çıktı. Bu aslında bir anlamda da seçim sonuçlarının tekrardan sağlamasının yapılması anlamına geliyor. Ben, emeği geçen siyasi partilerimize, adaylarımıza, aday adaylarımıza, kazanan başkanlarımıza, meclis üyelerimize, bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüten hakimlerimiz başta olmak üzere, kamu görevlilerine teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki 5 yıl içerisinde İstanbul’umuza, Türkiye’mize birlikte en iyi hizmeti vermiş olacağız. Ben bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Sayın Valimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu kaydeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Hayırlısıyla sorunsuz, problemsiz bir İstanbul seçimi yaşadık. Bu anlamda sizin nezdinizde, görev alan bütün yönetim kadrolarına, idari kadrolara, şahsım adına teşekkür etmek isterim. Tabii seçim sonuçlandı ve milletimizin takdiriyle, 5 yıl daha İstanbul’da halkımıza hizmet noktasında görevi devir aldık. Ve süreç, inşallah arzu ettiğimiz gibi, 16 milyon insanımızın lehine, İstanbul’umuzun geleceği için en güzel şekilde hizmetlerle sonuçlansın. Tabii ki sizin de katkılarınızla, bugüne kadar kurulan saygın diyaloğun bundan sonra da artarak devam etmesiyle, çok güzel bir 5 yılı daha yaşamak arzusundayız. Sizi ziyaret ettim. Siz de iade-i ziyarette bugün bulundunuz. Tekrar teşekkür diyorum. Bu 5 yıl, hepimize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Vali Gül, ziyaretinin sonunda İBB Özel Defteri’ni imzaladı.