GÜNDEM - 22 Şubat 2019 Cuma 19:20

Bakan açıkladı: 'Plastik poşet kullanımı yüzde 70 azaldı'

A
A
A
Bakan açıkladı: 'Plastik poşet kullanımı yüzde 70 azaldı'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet kullanımının yüzde 70 oranında azaldığını belirterek, 2021 yılında başlatılacak depozito uygulamasıyla geri dönüşüm atıklarının kontör, bilet ve para olarak geri döneceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli temaslarda bulunmak ve partisinin seçim çalışmalarına destek olmak amacıyla Bolu’ya geldi. Kurum, İzzet Baysal Caddesi üzerinde kurulan bez torba dağıtım standını da ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, 2021 yılında geri dönüşümde depozito uygulamasının başlayacağını ve atıkların kontör, bilet ve para olarak geri döneceğini ifade ederek, “Yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 adet olan kullanım sayısı, şu an yüzde 70'e varan oranda azalmış durumda. Hedefimiz yüzde 90 oranında plastik poşet kullanımını azaltmak ve kişi başı 40 adede kadar düşürmek. Bu sayede hem çevremizi hem doğayı korumuş olacağız. Bu uygulamayı 2023 yılına geldiğimizde Sayın Emine Erdoğan hanımefedinin himayelerinde devam eden 'Sıfır Atık' projemizle birlikte artık hem plastik poşetlerimizi paralı hale getirdik. Bunların kullanım sayısını azaltacağız. 2021 yılına girdiğimizde depozito uygulamamız başlayacak. Artık şehir meydanlarında plastik, cam, metal şişelerimizi atacağımız ve o şişelerin atımından, geri dönüşümünden kaynaklı kontör yükleyeceğimiz, belediye otobüs araçlarımıza bilet ve para olarak bize geri dönecek uygulamaları da yaygınlaştıracağız” dedi. 

Uygulamayla birlikte yıllık 20 milyar lira tasarruf öngördüklerini söyleyen Kurum, “2023 yılına gelindiğinde tüm ülkede sıfır atık uygulamasına geçmek suretiyle artık çöplerimizi kaynağında ayrıştıracağız ve geri dönüşüm noktasında, geri dönüşüme girecek atıklarımızı ayrı bir yerde, organik atıklarımızı da ayrı bir yerde toplamak suretiyle geri dönüşüme katkı sağlamış olacağız. Yıllık 20 milyar lira tasarruf öngörüyoruz ve 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Faruk Çidem
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."