GÜNDEM - 08 Eylül 2011 Perşembe 14:46

Bakan Çağlayan 7.4'lük depremi yaşadı

A
A
A
Bakan Çağlayan 7.4'lük depremi yaşadı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CNR EXPO Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen Mega Build Fuarı'nda, 7.4'lük depremin hissedildiği simülatörü ziyaret etti.

VOLKAN KAYALAR
 

 

7.4'lük sarsıntıyı yaşayan Bakan Çağlayan, yetkililerden deprem sırasında yapılması gerekenler konusunda bilgi aldı.


CNR EXPO Fuar Merkezi'nde gerçekleşen açılışa Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 45 ülkeden gelen bakan ve müsteşarların yanı sıra işadamları da katıldı. Açılışta konuşma yapan Çağlayan, "Ben de inşaat sektöründe üretim yapan bir sanayiciydim. 30 senedir yakından tanımış olduğum bu sektör daha sonra benim bakanlığım döneminde de temel sorumluluk alanıma girdi.

 

Sektör istihdam ve yatırım anlamında lokomotif bir sektördür. İnşaat sektörü büyürse istihdam artar, işsizlik azalır. İnşaat sektörü küçülürse işsizlik artar. Böyle bir sektörün fuarına ev sahipliği yapmak bizim açımızdan çok önemli. İpek Yolu'nun yerine artık 'çelik yolu' başlatacağız" dedi.


Girişimcilere destek verdiklerini belirten Çağlayan, "Ülkemiz inşaat sektörüne önemli açılımlar yaptı. İnşaat sektöründe ardı ardına üç yıldır Çin'in ardından ikinci sırada yer alıyoruz. Sayın Başbakanımızla birlikte önümüzdeki hafta Mısır, Libya ve Tunus'a ziyaretlerimiz olacak. Bu ülkelerle ilişkilerimiz her zamankinden daha iyi konuma gelecek. Mısır ile demokrasi ortamında Sayın Başbakanımız, yedi bakan ve 100 girişimci işadamı ile birlikte pazartesi günü Mısır'a seyahat edeceğiz. Mısır'ın bu süreçteki her türlü iş birliğine açık olacağız. Türk yapı sektörü kendini ciddi anlamda ispat etti.

 

Ben bu sektörü kitaplardan öğrenmedim, ben sektörün içinden geliyorum. Sektörün nereden nereye geldiğini çok iyi biliyorum" diye konuştu.


Daha sonra Türkiye'nin 2023 hedeflerine kilitlendiğini ifade eden Zafer Çağlayan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:


"2011 yılında dünya büyüme şampiyonu olduk. 2012 dünya açısından zor bir hale gelecek. Avrupa'nın içinde bulunduğu durum nedeniyle oradaki ülkelerle iş birliği yapan devletler hedeflerini revize etmek zorunda kalacak. Türkiye 2023 hedeflerine kilitlenmiştir. 2023'te müteahhitlik ve inşaat malzemesi sektöründe 100 milyar dolar ihracat yapabileceğimiz bir duruma geleceğiz. Hedefimiz budur. 1972'den 2002'e kadar 40 milyar dolar ihraç olmuştur. Son sekiz yılda ise tam 159 milyar dolar ihraç olmuştur."


Açılışın ardından tek tek stantları gezen Çağlayan, fuarda 7.4'lük bir depremin hissedildiği simülatöre oturarak yetkililerden bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”