POLİTİKA - 25 Temmuz 2015 Cumartesi 11:30

Bakan Çavuşoğlu: 'Operasyonda bine yakın kişi gözaltına alındı'

A
A
A
Bakan Çavuşoğlu: 'Operasyonda bine yakın kişi gözaltına alındı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz DEAŞ’ı terör örgütü olarak ilan eden ilk ülkelerden bir tanesiyiz. Bu örgüte yönelik yurt içinde yaptığımız operasyonlarda bine yakın kişiyi örgütle bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına aldık” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlık’ta bir basın toplantısı düzenledi. Son günlerde Türkiye’yi hedef alan terör saldırılarının yürekleri yakan kayıplara yol açtığını belirterek, “Bu vesileyle Suruç’ta, Diyarbakır’da, Ceylanpınar’da ve son olarak Kilis’te kaybettiğimiz vatandaşlarımıza ve şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Esasen 5.yılına giren Suriye kaynaklı risk ve tehditlerin bölgenin istikrarına ve ülkemize ne denli ciddi bir tehdit oluşturduğunu başından beri söylüyoruz, söyleye geldik. Suriye’deki çatışma ortamının doğurduğu tehditler DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkışıyla çok boyutlu bir hal almıştır.

Biz her zaman terörün her türlüsünü lanetledik. Terörün dini, dili, ırkı olmaz dedik. Terörle mücadelenin ancak ortak ve kapsamlı bir stratejiyle mümkün olabileceğini söyledik. Çünkü biz terörle 40 yıldır mücadele eden çok kayıp veren ve terörün acısını herkesten daha iyi hisseden bir ülkeyiz. Terörle nasıl etkin bir şekilde mücadele edileceği konusunda da tecrübe sahibi bir ülkeyiz. Son olarak 20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan saldırı ile terörün acı yüzüyle bir kez daha karşılaştık. Türkiye her zaman DEAŞ’ı ülkemizin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görmüştür. Ancak buna rağmen ısrarlı ve kasıtlı olarak Türkiye bu konuda son derece çirkin ve mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve çocuklarını dahil DEAŞ terör örgütüyle ilişkilendirecek kadar haddini aşan bu algı operasyonunun ulusal olsun, uluslar arası olsun tüm taraflarını bir kez daha kınıyorum” diye konuştu.

“YURT İÇİNDE YAPTIĞIMIZ OPERASYONLARDA BİNE YAKIN KİŞİYİ ÖRGÜTLE BAĞLANTISI OLDUĞU GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALDIK”
“Biz DEAŞ’ı terör örgütü olarak ilan eden ilk ülkelerden bir tanesiyiz” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Henüz birçokları bu örgütün varlığından haberdar değilken biz 10 Ekim 2013’te terör örgütleri listesine aldık ve bu örgütü hem Türkiye hem de küresel barış açısından ortak bir tehdit olarak gördük. Bu örgüte yönelik yurt içinde yaptığımız operasyonlarda bine yakın kişiyi örgütle bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına aldık. Çok sayıda mühimmat ve malzemeyi de ele geçirdik. Uluslar arası planda DEAŞ ile ve bu örgüte katılan ya da katılmaya çalışan yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişin yasakladık. Bin 600’den fazla yabancı terörist savaşçıyı yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Aynı şekilde bin 300’den fazla yabancıya da sınır kapılarımızda yaptığımız kontroller çerçevesinde ülkemize girişini engelledik” dedi.

“ABD İLE YÜRÜTMEKTE OLDUĞUMUZ DEAŞ İLE MÜCADELEYE İLİŞKİN İŞBİRLİĞİMİZDE ARTIK ÜZERİNDE MUTABAKATA VARILAN SOMUT BİR ÇERÇEVEYE DÖNÜŞTÜ”
Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye 60’dan fazla ülkenin yer aldığı DEAŞ ile mücadele küresel koalisyonunun aktif bir üyesidir. 10 aydır devam eden uluslar arası koalisyon hareketlerine milli imkan ve yeteneklerimizle katkıda bulunuyoruz. Ülkemiz koalisyon bünyesinde teşkil eden 5 çalışma grubundan birisi olan yabancı terörist savaşçılar çalışma grubunun eş başkanlığını Hollanda ile birlikte yürütmektedir. Bu çerçevede Hollanda Dışişleri Bakanı ile de iki gün önce bir telefon görüşmesi yaptım. Ancak 20 Temmuz sonrasında ortaya çıkan gelişmeler DEAŞ’ın sınırımızdaki bağlarının ve faaliyetlerinin ulusal güvenliğimize doğrudan oluşturduğu tehdidin giderek büyüdüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Bu tehdide karşı alınabilecek önlemler konusunda devletimiz tüm birimleriyle eş güdüm halinde çalışmalarını yürütüyor. Başbakanımız Başkanlığında bir güvenlik toplantısı yaptık. Bu toplantının ardından da son dönemdeki gelişmeler bağlamında daha farklı adımları atmaya başladık. Gerek büyüyen bu tehdide gerekli karşılığın verilmesi, gerek terörle mücadeleye ilişkin bilinen tutumumuz çerçevesinde ABD ile yürütmekte olduğumuz DEAŞ ile mücadeleye ilişkin işbirliğimizde artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştü. En son Sayın cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Obama ile telefon görüşmesinde de ele alınan bu mutabakatla ilgili hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem Sayın Başbakanımız gerekenleri kamuoyumuzla paylaşmıştır. Türkiye’de ki krizin başından itibaren şunu söyledik; Suriye’de gelinen noktanın baş sorumlusu Esed ve onun ele kanlı çevresidir. Rejim başından beri DEAŞ ile işbirliği yapmış bu örgütün topraklarında palazlanması için uygun ortam ve imkanları sağlamıştır.

Gelinen noktada bu tehdit çok farklı bir boyut kazanmış başından itibaren dile getirdiği kaygılarında Türkiye maalesef haklı çıkmıştır. Ortak tehditlerle mücadele ancak ortak çaba ve eylemlerle mümkün olabilir. Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğimizi önemsiyor ve bunun DEAŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Kimsenin endişesi olmasın milletimiz müsterih olsun. Türkiye kendisine yöneltilen her türlü tehdidi bertaraf edecek kudret ve kararlılığa sahiptir. Terör örgütü DEAŞ’ta Türkiye için bir tehdittir. Bu tehditle mücadelede gereken yöntem ve mekanizmalar tereddütsüz şekilde harekete geçirilmiştir. Türkiye aklı selimle metanetle meselelerin üzerine gidecek bu mücadelesinde tarihinden ve milletinden aldığı güçle başarıya ulaşacaktır.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ‘Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor’ Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi. Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, Afrika çöl tozları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “Astım hastaları dikkat etmeli” Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” diye konuştu. “Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir” Çöl tozlarının, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının havada fazla miktarda bulunması, mukozal yüzeyler ile teması gözde, burunda ve solunum yollarında direk tahriş edici etkisiyle rahatsızlık verebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde ve KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde bu tahriş edici etkisi daha yoğun olarak karşımıza çıkabilir. Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu. “Zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın” Prof. Dr. Köksal, “Tüm bu olumsuz şartlarda akciğer sağlığımızı koruyabilmek için özellikle kronik solunum yolu ve astımı olan hastalarımızın, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamalarını ve maruziyet olduğu dönemlerde mutlaka maske takmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar, “Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır” Kocasinan Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Çözüm Merkezi ile vatandaşların talepleri çözüme kavuşturuyor. Çözüm Merkezi’ni en torpilli numara olarak niteleyen Başkan Çolakbayrakdar, “Özellikle başımızın tacı olan vatandaşımızı önemsiyoruz ve beklentilerini hızlı bir şekilde karşılamak için merkezimizle sonuç odaklı çözüm üretiyoruz” dedi. Çözüm Merkezinin tüm belediyecilik hizmetlerini tek bir çatı altında aktaran bir birim olduğunun altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “ 25 Ağustos 2016 yılında hayata geçirdiğimiz Çözüm Merkezi, torpilli telefon numarasıdır. Çünkü vatandaş benden bir talepte bulunduğu zaman bende 0(352) 222 70 00’nolu numarayı arayıp, söylüyorum. Bundan dolayı torpilli hat diyoruz. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve herkesin belediyeyle olan taleplerini bu hat üzerinden yönetebileceği bir telefon numarasıdır. Bir telefonla belediyenin tüm birimlerine ulaşabileceğiniz ve hizmeti vatandaşın ayağına götüren bir iletişim hattıdır. Biz diyoruz ki; ‘Kocasinan Belediyesi’ne ve ‘Başkana’ her turlu ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulama ilçe sakinlerimizle belediyeyi birlikte yönetme tarzıdır. Vatandaşlarımızın beklentilerini isteklerini ve taleplerini yerine getirebiliyorsak, vatandaşlarımızı mutlu edebiliyorsak yönetim tarzı olarak doğru bir yönetim sergiliyoruz demektir. Bu anlayışı da sahaya yansıtma noktasında atmış olduğumuz önemli adımlardan bir tanesidir” ifadelerini kullandı. “ÇÖZÜM MERKEZİYLE TALEPLERE ANINDA YANIT VERİYORUZ” Çözüm Merkezi ile daha hızlı iletişim ve operasyon refleksi daha yüksek belediyecilik yaptıklarına dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Vatandaşımız, bizim baş tacımızdır. Vatandaşımızı önemsiyoruz ve beklentilerini hızlı bir şekilde karşılamak için Çözüm Merkezi ile sonuç odaklı çözüm üretiyoruz. Özellikle pandemi süreci gibi hiç evinden çıkamayan vatandaşımızın yanında olduk. Yani Kocasinan Belediyesi hiç düşünmediğiniz zaman ansızın yanınızda oluyor. Sadece talep değil, zaman zaman vatandaşımızın memnuniyetini ve teşekkürlerini alıyoruz. Ayrıca Çözüm Merkezinin yazılımı tamamen belediye personelimiz tarafından yapılmış olan bir sistemdir. Her türlü iletişim kanalından bizlere ulaşılıyor. İlçe sakinlerimiz, isteklerini yüz yüze iletebilmenin yanı sıra her türlü iletişim kanalı; sosyal medya, Kocasinan Belediyesi’nin web sitesi, mobil uygulamalı cep telefonu ve Watsapp hattı 0(352) 222 70 00’ nolu telefon numarasından her şekilde belediyeye anında ulaşabiliyor. Kocasinan Belediyesi hem 7/24 saat çalışan bir belediye hem de 7/24 saat ulaşılan bir belediyedir” diye konuştu.
Zonguldak ZBEÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri üniformalarını giydi ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Hemşirelik Bölümü birinci sınıf öğrencileri için bu yıl ilki düzenlenen 2023-2024 Akademik Yılı Üniforma Giyme Törenine katıldı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2023-2024 Akademik Yılı Üniforma Giyme Töreni gerçekleştirildi. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Prof. Dr. Servet Karasu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, akademisyeneler, öğrenciler ve aileler katıldı. Törenin açılışında konuşan Hemşirelik Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Taşdemir, üniforma giyme törenin bu yıl ilkini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Ardından kürsüye çıkan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Koçak, ilk üniformalarını giyen öğrencilere mesleğe önemli bir adım attıklarını dile getirerek, “Bugün giyeceğiniz üniformalarınızı meslek hayatınız boyunca gururla üzerinizde taşımanızı, üniversitemizi ve ailenizi gururlandırmanızı aynı zamanda meslek hayatına çok iyi hazırlanmanızı temenni ediyorum. Sizler gerek ülkemizde gerekse dünyada bütün sağlık sistemlerine kolaylıkla uyum sağlayabilecek kabiliyette olup bununla beraber günümüzün modern sağlık sistemlerinin farkında olarak bilimin ışığında yetişecek nesillersiniz. Her birinizin kariyerlerinde çok güzel yerlere gelmenizi, ülkemize ve geleceğimize sağlık alanında katkı sağlayan bireyler olacağınıza tüm kalbimle inanıyorum. Yolunuz açık, hemşirelik mesleğine atacağınız ilk adımınız hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu. ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversitenin sağlık alanında sunduğu nitelikli eğitimle geleceğin sağlık profesyonellerini donanımlı bir şekilde yetiştirdiklerini belirtti. Pandemi dönemiyle hemşirelik mesleğinin önemine bir kez daha şahit olunduğuna dikkat çeken Özölçer, hemşire adaylarına mesleklerini özveriyle yapmaları hususunda tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin meslek hayatlarına ilk adımlarını atmalarının heyecan verici bir dönem olduğunu vurgulayan Özölçer, tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Konuşmaların ardından hemşirelik bölümü öğrencilerine Rektör Özölçer ve Senato Üyeleri tarafından üniformaları giydirildi. Toplu fotoğraf çekiminin akabinde tören sona erdi.