GÜNDEM - 02 Aralık 2019 Pazartesi 17:07

Bakan Koca: 'Kentlerde vakaya ulaşma süremizi 10 dakikanın altına indirdik'

A
A
A
Bakan Koca: 'Kentlerde vakaya ulaşma süremizi 10 dakikanın altına indirdik'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kentlerde vakaya ulaşma süremizi 10 dakikanın altına indirdik, kırsalda ise ilk 30 dakikada çağrıldığımız yere büyük oranda ulaşıyoruz” dedi.

Bakan Koca, acil ambulans sisteminin kuruluşunun 25’inci yılı dolayısıyla Sağlık Bakanlığında düzenlenen tanıtım programına katıldı. Koca burada yaptığı konuşmada, “Vatandaşımıza ihtiyaç anında ihtiyacı olan sağlık hizmetini en kaliteli şekilde vermenin çabası içindeyiz. Hastanelerimizi, sağlık kuruluşlarımızı modernize ediyor ve iyi yetişmiş yetkin sağlık çalışanlarıyla buralara hayat veriyor, fedakârca uğraş veriyoruz” diye konuştu.

Hayatın kurtulmasında zamanla yarışmanın ve hastayı en yetkin ellere en kısa zamanda ulaştırmanın büyük önem arz ettiğine işaret eden Koca, “Bu yüzden hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi sağlık sistemimizin bir diğer önemli cephesini oluşturmaktadır.

Bugün geldiği noktada 112 acil sağlık hizmetlerimiz, hastane öncesi sağlık hizmetlerinde iftihar edeceğimiz bir örgütlenmenin sonucudur. Acil durumdaki hastaya doğru yapılan ilk yardımın ve hızlı müdahalenin ölümleri ve sakatlıkları engellemedeki rolü, bu sorumluluğu sağlık sistemlerinin vazgeçilmez bir alanı haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Karada hizmetin yeterli olmadığını görerek 2007 yılında deniz ambulanslarını, 2008 yılından itibaren helikopter ambulansları, 2010 yılından itibaren de uçak ambulansları hizmete soktuklarını aktaran Bakan Koca, dünyada ücret istemeden, herhangi bir sigorta kurumundan ücret almadan vatandaşına hizmet veren tek hava ambulans hizmetinin Türkiye’de olduğunu belirtti.

Gelinen noktada 112 istasyon sayısının 2 bin 840, sadece 112 hizmetlerinde kullanılan ambulans sayısının ise 5 bin 469 olduğunu söyleyen Koca, “250 ambulansımıza kar paleti takılarak, 22 ambulansımız ise kar bıçaklı ve kar paletli olarak en ağır kış şartlarında vatandaşlarımıza ihtiyaçları halinde erişebilmektedir. Özellikle ağır trafik kazalarına hizmet vermek üzere 4 yaralı birden taşıyabilen 62 adet ambulansımız hizmet vermektedir.

91 adet yoğun bakım ve obez ambulansına ek olarak 62 adet motosiklet ambulansımız sahada görev başındadır. Helikopter 6 adet, deniz ambulansımız 17, 3 uçak ambulansımızla karadan, denizden, havadan vatandaşımızın hizmetine yetişiyoruz. Kentlerde vakaya ulaşma süremizi 10 dakikanın altına indirdik, kırsalda ise ilk 30 dakikada çağrıldığımız yere büyük oranda ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Koca, “Bir gün ihtiyaç anında 112’yi aradığımızda karşınızda meşgul sesi duyabilirsiniz. Zamanla yarıştığınız o acil anınızda zamana yenik düşebilirsiniz. Bu durumda kalmamak için 112’yi asılsız çağrılarla meşgul etmeyiniz. Trafikte mavi ışıldak görüp, siren sesi duyduğunuzda yol vermekte gecikmeyiniz. Unutmayın hiçbir acele işiniz sizden yol isteyen ambulanstaki hastanın durumu kadar acil olmayabilir” dedi.

Program sonrası Bakanlık Kampüsü'nde sergilenen ambulansları gezen Koca, yetkililerden bilgi aldı. Ambulans helikopter de Bakanlık üzerinde bir selamlama uçuşu gerçekleştirdi.

Neşra Durmaz - İbrahim Berat Yılmaz

 


 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.