GÜNDEM - 16 Nisan 2021 Cuma 13:28

Bakan Kurum’dan Açelya Apartmanı mağdurlarına ziyaret

A
A
A
Bakan Kurum’dan Açelya Apartmanı mağdurlarına ziyaret

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çökme tehlikesine karşı boşaltılan Açelya Apartmanı ile ilgili, “Ev sahibi kardeşlerimize de 5 bin 700 lirası peşin olmak üzere her ay bin 150 lira da kira yardımı vermek üzere süreci yürütüyoruz” dedi.

Çankaya’nın İleri Mahallesi'nde inşaat çalışmaları sırasında istinat duvarı zarar görerek çöken Açelya Apartmanı'nın yıkım çalışmalarını ve çevre binaların boşaltılma işlemlerini görmek üzere bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile birlikte incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, yıkımdan dolayı mağdur olan ailelerle ve çevre sakinleri ile sohbet ederek, sorunlarını dinledi. Daha sonra kriz masasının bulunduğu ilkokulu ziyaret eden Kurum, bölgedeki bir taksi durağını da ziyaret etti.

“Tüm ekiplerimiz Çankaya’mız için seferber oldular”

Mağdur vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Kurum, “Burada Açelya Sitesi’nin hemen altında yapılan kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı ve etrafındaki 21 apartmanda bulunan 900 vatandaşımız risk altındaydı. Haberi alır almaz, valimiz koordinasyonunda tüm ekiplerimiz Çankaya’mız ve İleri Mahallemiz için seferber oldular. Gerek Açelya Apartmanı'nın yıkımı sürecinde gerek yıkım esnasında etrafta bulunan bütün binaların tespiti ve takibi sürecinde hep birlikte hareket ettik. Gelinen noktada yapılan kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı’nı yıkmak zorunda kaldık. Yıkımını da büyük bir titizlikle yaparak herhangi bir vatandaşımızın canına, malına zarar gelmeyecek şekilde süreci yönetmeye gayret gösterdik” ifadelerini kullandı.

5 bin 700 lirası peşin olmak üzere her ay bin 150 lira kira yardımı yapılacak

"Etraftaki 11 binanın da 135 bağımsız bölüm, 5 ticari bölgeden oluşan 11 binanın da yıkılma riskinin inşa esnasında göçme riskinin olduğu düşüncesiyle kentsel dönüşüm yapma kararı aldık" diyen Bakan Kurum şöyle devam etti:

"Bakanlığımız 135 bağımsız bölümden oluşan 5 ticari bölgeyi içeren bir kentsel dönüşüm projesini şu an sahada fiilen yürütmektedir. Açelya Apartmanı’nda eşyasını alamayan vatandaşlarımıza 30'ar bin lira eşya yardımı, yine kiracı kardeşlerimize 2 bin 500 lira taşınma yardımı, ev sahibi kardeşlerimize de 5 bin 700 lirası peşin olmak üzere her ay bin 150 lira da kira yardımı vermek üzere süreci yürütüyoruz. Şu an 10 binanın hemen hemen tamamı boşaltıldı. 2 dairemiz kaldı. Akabinde en geç 1 ay içerisinde burada inşaat sürecini başlatıp bir yıl içerisinde de daha önce Kartal’da, İzmir’de, Elazığ ve Malatya’da da olduğu gibi vatandaşlarımızın yaralarını sarma sürecine gireceğiz. Tekrar Ankara’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz her zaman vatandaşımızın yanında olmaya devam edecektir."

“Bu ihmale ve bu ihmali yapanlara ilişkin her türlü hukuki süreç yürütülecektir”

Binaların artık sadece depremlerde yıkılmadığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirten Bakan Kurum, “Kartal’da 21 canımızı kaybettiğimiz Yunus Apartmanı’nda, Kağıthane’de, Bahçelievler’de, Çankaya İleri Mahallesi’nde birçok bina artık kendiliğinden yıkılır hale geldi. Gerek ihmal gerekse de yanlış imalat sebebiyle binalarımızda hasarlar oluşuyor. Bu hasarlar hem etraftaki binadaki vatandaşlarımıza da hasar verir hale geldi. Bu sürece ilişkin tabii ki amacımız kimseyi suçlamak değildir. Vatandaşlarımızla yapılan görüşmeler ve incelemeler, hem İçişleri Bakanlığımızca hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Teftiş Kurulu Başkanlığımızca yapılmaktadır. Vatandaşlarımız 3 ay önce müracaatları olduğunu ve bu müracaata ilişkin buradaki kazı esnasında Açelya Apartmanı’na risk teşkil eden bir durumun olduğunu bildirmişler. Belediyemiz gelip burada yerinde incelemiş. Bizim şu anki incelememiz devam ediyor. Tekrar söylüyorum amacımız kimseyi yermek, kimseyi suçlamak değil ancak hem belediyelerimizin hem vatandaşımızın bu konuda çok daha hassas olması gerekiyor. Zaten hukuki süreç devam ediyor. Bununla ilgili gerekli tahkikat yapılacaktır. Gerekli her türlü cezai işlem de yapılacaktır. Arkadaşlar 900 vatandaş 1 haftadır dışarda bir inşaat kazısından dolayı. Dolayısıyla bu ihmale ve bu ihmali yapanlara ilişkin her türlü hukuki süreç yürütülecektir. Takipçisi olacağız” diye konuştu.

"Müeyyideler çok daha sert ve keskin olacak"

Gelinen noktada belediyelere çok fazla yük düştüğünü ve keskin kararlar almaları gerektiğini söyleyen Bakan Kurum şunları kaydetti:

“Ancak gelinen noktada tüm belediye başkanlarımızdan, vatandaşlarımızdan da ricam şudur; çok daha hassas davranmak zorundayız. Kendi canımızı değil, komşularımızı, mahallemizi ilgilendiren süreçlere ilişkin belediyelerimizin çok daha keskin tedbirler alması gerekiyor. Eğer inşaat kazısı esnasında istinat duvarının daha güçlü hale getirilmesi gerekiyorsa, kazıklı istinat duvarı yapılması gerekiyorsa, zemin iyileştirilmesinin yapılması gerekiyorsa bunların hepsinin yapılması noktasında talimatlarımız belediye başkanlarımızadır. Bu noktada hukuki süreç ve cezai müeyyide ile alakalı Adalet Bakanlığı ile de görüştük. Burada daha sert tedbirlerin alınması ile ilgili gerek Genel Sekreterimiz Fatih Şahin Bey ile gerek de Adalet Bakanlığımızla gerek de Bakanlığımız hukuk işleri ile süreci de takip edeceğiz. Burada müeyyideler çok daha sert ve keskin olacak. Biz bu sürecin yakın takipçisi olacağız. Sonuçta burasının ruhsat sürecini Çankaya Belediyesi yürütmek zorunda. Biz gerekli tüm incelmeyi yapıyoruz. Şu an konuşmak için erken. Kimse Çankaya Belediyesine zarar gelsin istemez. Ama bir ihmal olduğu da kesin. Gerekli tahkikat yapılıyor.”

Bayram Türüdü - Ömer Faruk Karataş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir GMKA 2024 yılı sosyal gelişmeyi destekleme programını ilan etti Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Güney Marmara Bölgesinde yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek için 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOPEP) uygulanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren GMKA, Büyükşehir statüsündeki illerden azami 4, diğer illerden azami 3 proje başvurusu alarak Bakanlığın değerlendirmelerine sunacak. Bu kapsamda Balıkesir için azami 4 ve Çanakkale için azami 3 proje olmak üzere toplam 7 proje değerlendirilebilecek. İlan edilen 2024 Yılı SOGEP kapsamında aşağıda sunulan öncelikler ve örnek projeler doğrultusunda projelerin geliştirilmesi, Bölgedeki temel sosyal sorunların çözümüne katkı sunulması bekleniyor. Ön başvuru aşamasında proje fikrinin ortaya konduğu SOGEP Proje Öneri Formu’nun en geç 22 Nisan 2024 Pazartesi günü saat 17’ye kadar www.gmka.gov.tr web adresi üzerinden tamamlanması bekleniyor. Ayrıca bu web adresinden program detayları, öncelikler, destek limitleri gibi ayrıntılı bilgilere de ulaşılabiliyor. Ajans tarafından uygun bulunan proje fikirleri ikinci aşamaya geçecek olup, Başvuru Sahibi kurum ile birlikte GMKA koordinasyonunda proje geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Hatay Başkan adayı konuşurken onlar oyunu bırakmadı, o anlar sosyal medyada ilgi odağı oldu Hatay’ın Dötyol ilçesinde belediye başkan adayı Cihan Tufan’ın seçim çalışmaları esnasında bir kahvehanede vatandaşların konuşmaya aldırış etmeden oyun oynamaya devam ettiği anlar, sosyal medyada ilgi odağı oldu. 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala siyasi partilerin adayları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hatay’ın Dörtyol içesinde İyi Parti Belediye Başkan adayı Cihan Tufan, seçim çalışmaları esnasında bir kahvehanede konuşma gerçekleştirdi. Belediye Başkan adayı Tufan’ın bu anlarıysa ekip arkadaşları tarafından kayıt altına alındı. Görüntülerde; vatandaşların başkan adayının konuşmasına aldırış etmeden oyun oynamaya devam ettikleri görüldü. Vatandaşların kendisine odaklanmamasına rağmen kendisini anlatmaktan vazgeçmeyen adayın bu anları sosyal medyada ilgi gördü. "Onlar beni dinlese de dinlemese de, oy verse de vermese de onlarla birlikte olacağım" İyi Parti Dörtyol Belediye Başkan adayı Cihan Tufan, “Hatay’da Dörtyol’da bu seçimlerde İyi Parti’nin Belediye Başkan adayıyım. Dörtyol’da yaptığım siyasi mücadelenin ötesinde hizmet mücadelesidir. Ben memleketimdeki durumu kabul etmediğim için itiraz ettiğim için bir haysiyet mücadelesi ve hizmet etme mücadelesi yoluna çıkmış durumdayım. Yapmış olduğum çalışmalarda önüme çıkan bütün engelleri doğruyu ve hakkı söylemek her şeyin üstündedir anlayışıyla aşıyorum. Siz insanlara her zaman doğruyu ve hakkı anlatırsanız eninde ya da sonunda insanlar sizi anlayacaktır. Ben memleketime hizmet etmeye geldim. Hemşehrilerimi çok seviyorum. Onlar beni dinlese de dinlemese de, oy verse de vermese de ben onlarla birlikte olacağım. Ömrümün sonuna kadar da Dörtyol’a hizmet etmekten asla vazgeçmeyeceğim” dedi.