GÜNDEM - 07 Aralık 2018 Cuma 19:48

Bakan Pakdemirli: 'Biraz daha fazla balık yememiz gerekiyor'

A
A
A
Bakan Pakdemirli: 'Biraz daha fazla balık yememiz gerekiyor'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “2002 yılında 6,7 kilogram balık tüketirken, şimdi 5,5 kilogram tüketiyoruz. Demek ki balığı tüketme konusunda iyi değiliz. Biraz daha fazla balık yememiz gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bursa’nın Karacabey ilçesinde ziraat odaları toplantısına katıldı. Bir düğün salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Pakdemirli, et ve tavuk tüketiminde artış olduğunu, fakat balık tüketiminde ise gerileme kaydedildiğini dile getirerek, “2002 yılında kişi başı 6 kilogram et tüketiyorken, şimdi 14-15 kilogram tüketiyoruz. 10 kilogram tavuk tüketirken, şimdi 26 kilogram tüketiyoruz. 2002 yılında 6,7 kilogram balık tüketirken, şimdi 5,5 kilogram balık tüketiyoruz. Demek ki balığı tüketme konusunda iyi değiliz. Balıkta da 1 milyar dolar üzerinde ihracatımız var. Bunu daha fazla arttırabiliriz. Tavukta 400 milyon dolar ihracatımız var. Biraz daha fazla balık yememiz gerekir diye düşünüyorum. En azından gıdadan sorumlu Tarım Bakanı olarak doğru diyet tavsiyesi, özellikle belli yaşın üstünde insanların et tüketiminde biraz daha balığa yönelmesi gerekir diye” diye konuştu.

“İki tarafında haklarını koruyacak yasal düzenleme olabilir”

Sözleşmeli tarım konusun da çiftçiyi rahat ettirecek bir husus olduğuna değinen Pakdemirli, “Bu hususta biraz daha doğru adımlar atmamız lazım. Yani kaç para alacağınızı bildiğiniz ürünü üretirsiniz. Sözleşme tarımda mutlaka bir adım atıyor olmamız gerekiyor. Bununla ilgili yasal düzenlememiz var. Sözleşmeli tarım Türkiye’de yok mu, var. Patates üreticilerimiz üretiyorlar. Zaman zaman piyasa fiyatları farklı olduğunda ya sanayicilerimiz sözleşmeye uymuyor ya da üreticimiz uymuyor. Karşılıklı iki tarafın haklarını koruyacak yasal düzenleme ile sözleşmeli tarımı belirli noktaya getirmek istiyoruz” dedi.

Tohum işinde de Türkiye’nin başarısının kötü olmadığını belirten Bakan Pakdemirli, “2002 yılında 150 bin ton tohum üretiyormuşuz, şimdi 1 milyon 50 bin ton üretiyoruz. Dünyada 11’inci sıradayız. 750 milyon dolar da sertifikalı tohum piyasasında pazarımız var. Bugün tarlaya ektiğimiz her tohumun yüzde 60-70’i yerli tohumdur. Yeterli mi, elbette değil. Bunu yüzde 100’e nasıl çıkartmamız lazım buna bakacağız. Yabancı tohuma parayı verdiğimiz zaman katma değer yurt dışında kalıyor” ifadelerini kullandı.

“2 milyon hektara yakın alanı daha sulamaya açmamız gerekiyor”

Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim 2023 yılına kadar tamamlamamız gereken plan projeleri bütçe dışı kaynak kullanarak tamamlayabilirsek yüzde 31 hasılamızı arttırmamız söz konusu olabilir. Bu anlamda bu bölgede İznik Barajı var. İznik Barajı’nda işin çok başındayız ama burayı bitireceğiz. Bu yatırım 300 milyonluk bir yatırım. Karacabey Yeşildere Barajı’nda yüzde 60’lara geldik. 60 milyon lira ödenekle bu iş bitecek gibi gözüküyor. Gölecik İçme Suyu Ve Sulama Barajı’na baktığımızda orada yüzde 7’deyiz.

Aşağı yukarı 110 milyon lira maliyeti var. Bu projeleri bitirmek için ben her yerde bu işin lobisini yapıyorum. 2023’ten geç olmayacak şekilde bu projeleri bitiriyor olmamız lazım. 2 milyon hektara yakın alanı daha sulamaya açmamız gerekiyor. Bunun Türkiye’ye maliyeti 80 milyar lira civarındadır. Ama 5 yılda da kendini geriye ödüyor.” Program çiftçilere sertifika verilmesinin ardından sona erdi.  

Samet Doğru - Ahmet Faruk Çabuk - Yasin Keskin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da seçimde 260 sağlık personeli görev yapacak Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın’da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak. Genel seçimlere sayılı günler kala ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da seçim hazırlıkları sürdürülürken, Aydın’da Mahalli İdareler Seçimi’nde 882 bin 124 seçmen 2 bin 918 sandıkta, belediye başkanlığı, meclis üyesi ve muhtar adayları için oy kullanacak. Bu çerçevede harekete geçen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ise hastanelerde yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşların oy kullanmasını sağlamak amacıyla seçim mesaisi yapacak. Geçtiğimiz gün Aydın Valiliği başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ardından alınan kararla birlikte Aydın genelinde seçim günü 69 araç ve 78 ekip olmak üzere toplam 260 sağlık personeli görev yapacak. Konu ile ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Hastanelerimizde yatan hastalarımız ve evde sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızdan talepte bulunanların, 31 Mart seçimlerinde hasta nakil araçlarımız ve hizmet araçlarımız ile oy verecekleri merkezlere ulaşımları sağlanacaktır. Evde Sağlık Hizmeti alan vatandaşlarımızın oy kullanacakları merkezlere kolay ve güvenli bir şekilde gidiş dönüşlerini sağlamak için İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 69 araç ve 78 ekip olmak üzere toplam 260 sağlık personelimiz görevlendirilmiştir. Seçimlerde oy kullanmak üzere nakil talep eden vatandaşlarımız Cumartesi günü saat 09.00 - 21.00, Pazar günü ise saat 08.00’den itibaren 444 38 33 veya Müdürlüğümüz Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi’nin 0256 213 54 72 numaralı telefonlardan randevu oluşturabilirler” ifadeleri yer aldı.
Hatay Afetzede vatandaş, yeni yuvasının anahtarını teslim almanın mutluluğunu yaşıyor Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan afetzede Osman Kara, TOKİ tarafından inşaa edilen yeni yuvasının anahtarını almanın mutluluğunu yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da afetin yaraları soruluyor. Kentin dört bir yanında TOKİ tarafından inşa edilen binalar her geçen gün yükseliyor. Payas ilçesinde de 1. ve 2. Etap deprem konutlarının anahtarları sahiplerine teslim edildi. Payas ilçesi Sincan Mahallesi’nde yaşayan Osman Kara’nın da evi depremde ağır hasar almış ve yıkılmıştı. Kara, ilçede bulunan TOKİ’lerde kuradan çıkan konutu için ön sözleşmeyi imzalayarak, yuvasının anahtarını aldı. Yeni yuvası için teşekkürlerini dile getiren Osman Kara, “6 şubat depreminde işte ev yıkılanlardan biriyiz, Allah milletimize o depremi bir daha yaşatmasın. Şuan var ya gerçekten, kendimi tutamıyorum yani o an hatırladıkça üzülüyorum. Öyle bir şey oldu ki yani daha şu yaşıma kadar böyle bir şey hiç görmedim. Yani depremi gördüm ama bu bir başkaydı yani. Allah kısmet ederse işte evimizi hazırladığımız zaman taşınacağız. Bu bir nimettir yani ben görmedim böyle devletin ev verdiğini, Allah razı olsun. Rabbim devletimize zeval vermesin Rabb’im, yani hepimize, gerçekten yani bu büyük bir nimettir. Allah razı olsun, yapanlardan edenlerden ve teşvik edenlerden. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçenlerden rabbim razı olsun” dedi.