POLİTİKA - 23 Haziran 2021 Çarşamba 14:12

Bakan Pakdemirli: 'Tarım stratejik bir sektördür, asla bu anlamda siyasetle bir işimiz olmaz'

A
A
A
Bakan Pakdemirli: 'Tarım stratejik bir sektördür, asla bu anlamda siyasetle bir işimiz olmaz'

Tarımın her zaman stratejik bir sektör olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Bizim asla bu anlamda siyasetle bir işimiz olmaz. Tunceli’ye de 81 ilde yaptığımız işlerin ayarında ve ötesinde bir hazırlıkla geldik” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Elazığ'dan programları kapsamında Tunceli’ye geldi. İlk olarak Valiliğe geçen Bakan Pakdemirli, burada Vali Mehmet Ali Özkan ve kurum müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Pakdemirli ardından açıklamalarda bulundu.

Tunceli’ye müjdeler getirdiklerini aktaran Bakan Pakdemirli, "Tunceli’nin ihtiyaçlarını gereksinimlerini uzun uzun konuştuk ve yapmış olduğumuz hazırlıklarla beraber Tunceli’de neler yapacağımızı ifade etmek isteriz. Tarım her zaman söylediğimizi gibi stratejik bir sektördür. Bizim asla bu anlamda siyasetle bir işimiz olmaz. Tunceli’ye de 81 ilde yaptığımız işlerin ayarında ve ötesinde bir hazırlıkla geldik. Toplantı esnasında Tunceli’nin röntgenin çekme şansımız oldu.

Tunceli biyoçeşitliliği ile Türkiye de bir kavşak noktasıdır. Burada Tunceli’nin en önemli taleplerinden bir tanesi afet konutları kapsamında bakanlığımızdan talep edilen yerdi. Bunu da valimiz ile yapılan toplantı sonucu afet konutları içerisinde yerin tahsisine karar vermiş bulunmaktayız. Bitkisel üretimi burada geliştirmek son derece önemli. Burada 5 tane yeni proje başlatıyoruz.

5 bin 600 dekar alanda fasulye ve nohut, 10 bin dekar alanda buğday ekilişi, 6 bin dekar alanda yonca koruma yulaf ekimi ve kaba yem üretimi yani bitkisel üretimin toplamında gelişmesi için ne gerekiyorsa bunların hepsinde uzun uzadıya konuştuk. Bin 500 dekar alanda yağ bezelyesi, macar fi için bunlar. 45 bin dekar alanda mera ıslah projesi yapacağız.

Mukayeseli olarak söylüyorum. 22 yılda yapılan daha fazla mera ıslahını biz Tunceli’de bu sene inşallah yapacağız. Valimizin de destekleriyle buraya da çok önemli 2,5 milyon liralıkta bir kaynak ayırdık. Kırsal kalkınmaları destekleri 13. Etap yatırımları kapsamında da 15.,2 milyon lira ayırdık” dedi.

"Hayvancılık alanında ilimize pozitif ayrımcılık yapacağız"

Kırsal kalkınma yatırımları destekleri kapsamında kendilerine verilen projelerin bir eksiği olmadığı sürece yardımcı olduklarına dikkat çeken Pakdemirli," Biz tüm projeleri kabul edeceğiz. Bunlarında bütçelerini Tunceli için ayırdık bir köşede duruyor.

Yine 2 milyon lira kaynak ile 6 yerel projeyi hayata geçireceğiz. Ceviz, badem bahçelerinin kurulması, 10 tane bal ormanın kurulması, yine yem bezelyesi ekin işleri, yaylarımızda da yaylacılık merkezlerinin oluşturulmasıdır. Bu yaylalardaki ve meraların yolları konusunda swatlarının yapılması, şartlarının iyileştirilmesi konusunda ilimize destek olacağız.

Çemişgezek’te yine menengiçlerin antepfıstığına aşılanması projemiz devam edecek. Tunceli ekonomisine bir 15 milyon lira ek gelir sağlaması hedefliyoruz. Çiftçilerimize 100 sağım makinesi ve 25 süt soğutma tankı dağıtıyor olacağız. Hayvancılık alanında ilimize pozitif ayrımcılık yapacağız. Bedava suni tohumlama hizmetimize başlıyoruz.

Düve alım desteği için yine 45 üreticimiz 1,5 milyon lira civarında bir hibe. Tunceli’de akkaraman koyunu soy kütüğü kapsamına dahil ediyoruz. Anaçlara 100 lira, koç ve teke olanlara 500 lira destek vereceğiz. Yine arı üreticilerimizin alet ve ekipman alımına hibe veriyoruz.

Köy içi kılcal sulamalarına da destek olacağız. En azından önümüzdeki sene içerisinde bu işin bütçesini bu seneden tahsis edip, sene sonuna yakın özel idaremizin bütçesine devrederek önemli bir mesafe almayı hedefledik. İpek böcekciliğiyle alakalı da bu yatırımlara yüzde 100 hibe, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, barınak ve çadır alımına yüzde 50, makine ekipman alımına yüzde 50 hibe vereceğiz. Biz burada Tunceli’mize destek olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

"300 köyde 1,5 milyon fidan dikilerek bunlara 3 sene biz bakacağız"

Tüm ülkede mücadele ettikleri bir kuraklık olduğunu vurgulayan Pakdemirli, “Tunceli’de de benzer durum söz konusudur. Özellikle son bahar dönemi için bir hibe tohum projesi başlatıyor olacağız. ormancılık alanında 580 bin fidan dikeceğiz. 2 milyona yakın Tunceli’de fidan üreteceğiz. Orman köylüsü ve ailelerde ORKÖY kredi desteğimiz 400 bin lira civarındaydı. Bunu içerideki toplantıdan sonra 2 milyon liraya çıkardık. Bununla beraber benim çok önem verdiğim bir konu var.

Gelir getirici tür ağaçlandırmalarıdır. Buradaki ağaçlandırmayı orman yapıyor. 3 seneye kadar orman bakımını yapıyor. Ardından köylüye tahsis ediyor. Her köye her haneye aş ve iş girecek demektir. Tunceli’nin bir köyünde oturan kardeşimiz başka bir yere gitme ihtimali olmayacak.

300 köyde 1,5 milyon fidan dikilerek bunlara 3 sene biz bakacağız. 3 seneden sonra bu ağaçlar sizin. Her köyde her haneye bir aş ve iş girecek şekilde gelir getirici türler ekeceğiz. Bunlar ceviz, badem ve diğer türler olabilir. Bunların çalışmasını arkadaşlar yapacak” ifadelerini kullandı.

"9 müjdemiz var"

Sulama alanında tam yarım milyarlık Tunceli’ye müjdeleri olduğunu dile getirerek açıklamasını sürdüren Bakan Pakdemirli, “9 müjdemiz var. Çemişgezek Cevizlidere barajı inşaat ihalesini Şubat ayında yaptık. Burada 28 milyon metre küp su birikecek.

30 bin dekar alan sulanıyor olacak. Yine Çemişgezek göleti ve sulamasını da inşallah 2022 sonu itibariyle tamamlayacağız. Burada 2 bin dekarın üzerinde arazi sulaması var. Ovacık Havaçor regülatörü ve sulaması yatırım programı teklif ediyoruz. Burada da 30 bin dekarın üzerinde modern sistemli bir sulama söz konusu. Buda aşağı yukarı 150 milyonluk yatırım.

Cevizlidere barajı sulamasının projesini de tamamlıyoruz. Bunu da yatırım programına alacağız. Bu da 30 bin dekar arazi cazibeli borulu sistemle sulanıyor olacak. Akpazar sulamasına da güneş enerji sistemi kuruyoruz. Burada da 17 bin dekar arazi enerji maliyeti olmadan basınçlı borulu sistemle sulanacak. Bunun ihalesini de bu yıl yapacağız.. Tunceli Akpazar ovası arazi toplulaştırma projesi 90 bin dekar alanda yapılacak. Bunun ihalesi Temmuz ayında ve 10 köyü kaplıyor.

Havaçor ovası arazi toplulaştırma projesinde 50 bin dekar arazinin toplulaştırılması kaplıyor ve 13 köyü kapsıyor. İhalesi de Ağustos ayında olacak. Kaçarlar göleti sulamasının eksiklerini tamamlayarak 6 bin 130 dekar alanda da hizmete alıyoruz. Mazgirt Geçitveren köyü, köy içi deresi ve Nazimiye Ramazan köy, köy içi deresi ıslahı ihalelerini de bu yıl içerisinde yapıyor olacağız. tüm bu müjdelerimizin Tunceli’ye hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Kamil Can Kılıç - Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu - Ercan Topaç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Terziler, tuhafiyeciler ve konfeksiyoncular iftarda bir araya geldi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde Terziler, Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular iftarda bir araya geldi Düzenlenen etkinliğe, terziler, tuhafiyeciler ve ailelerinin yanı sıra, Türkiye Terziler Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, Kütahya Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı İbrahim Yiğit, siyasi partilerin Tavşanlı Belediye Başkan Adayları ve çeşitli davetliler katıldı. Türkiye Terziler Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, yaptığı konuşmada, daha önceleri Tavşanlı Terziler, Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular oda başkanı Halil Sezer’in güzel birlikteliklere imza attığını, iftar programların geleneksel hale getirdiğini bildiğini ve buna da bugün şahit olduğunu ifade etti. Ali Sefa Şen, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, sektörde dayanışmanın önemine değindi. Şen, terziler ve tuhafiyecilerin güçlerini birleştirerek daha güçlü bir sektör oluşturabileceklerini belirtti. Kütahya Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı İbrahim Yiğit, Tavşanlı’daki terziler ve tuhafiyecilerin buluşmasına katılarak destek verdi. Yiğit, sektörün güçlendirilmesi ve esnafın haklarının korunması adına her zaman yanlarında olduklarını ifade etti. Gecede konuşan Başkan Halil Sezer, "Gerçekleştirdiğimiz iftar programlarını bundan sonra da daha güzel ve daha tertipli şekilde devam ettirmek istiyoruz. Ben ve yönetim kurulu üyelerimiz hepinizin Ramazan ayını kutluyorum." dedi. Düzenlenen birlik iftarında Oda üyesi Kıbrıs Gazisi Ali Yıldırım’a, deri işlemeciliğinde Devlet sanatçısı ünvanı alan Tahsin Kiriş’e, Meslekte 50 yılını doldurmuş ve halen devam eden Ayakkabı tamircisi Yüksel Göktürk’e ve terzi Halil İbrahim Uslu’ya plaket takdim edildi. Terziler ve tuhafiyeciler, gelecekte de benzer etkinlikler düzenleyerek bir araya gelme ve sektörlerini güçlendirme yolunda kararlılıklarını sürdüreceklerini belirttiler.
İstanbul İstanbul’da yaban hayvanlarına ait yüzlerce tahnitin ele geçirildiği operasyonunun detayları ortaya çıktı İstanbul’un Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerinde yapılan operasyonda, koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 tahnite el konulmuştu. Yurt içi ve yurt dışında avladığı hayvanları tahnitleyerek kendisine özel müze kuran Ali H.Ü. adlı şüpheli yakalandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, öldürülmüş yaban hayvanlarının dolgusunu süs eşyası olarak sergileyen ve bunun ticaretini yapan bir kişi olduğu ihbarı üzerine harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube ekipleri, İstanbul’un Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerinde iki ayrı adreste yüzlerce hayvanın tahnit şekilde bulunduğu bilgisi üzerine çalışma başlatmıştı. Tespit edilen adreslere dün gerçekleştirilen baskında, yaban hayvanlarına ait 396 parça işlenmiş süs eşyası ve tahnit ele geçirilmişti. Operasyonunu yeni detayları ortaya çıktı tabiat canlılarının tahnit ve trofelerinin bulunduğu belirlenmesi üzerine düzenlenen operasyonda Ali H.Ü. adlı 1 kişi “şüpheli” olarak gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise piyasa değeri yaklaşık 75 milyon lirayı bulan aralarında geyik, Amerika antilobu, bizon, jaguar, timsah ve ayı ile dağ keçisi tahnitinin de bulunduğu çeşitli türde yüzlerce dolgu hayvan tahniti ele geçirildi. Bulunan tahnitlerin profesyonel avcı olduğu aktarılan Ali H.Ü. tarafından 30’u aşkın ülkede yurt içi ve yurt dışında avladığı hayvanlardan oluştuğu kaydedildi. Operasyonda yakalanan şüpheli Ali H.Ü.’nün, Türkiye’deki son Anadolu kaplanını da Hakkari’de vurup öldürdüğü, derisini de sergilediği belirlendi. Adreslerdeki aramalarda aralarında ise Türkiye’deki son Anadolu kaplanının postunun da yer aldığı ceylan, leopar, bizon, kutup ayısı, timsah, aslan, maymun ve jaguar gibi farklı türde hayvanlar ile çeşitli boynuz ve hayvan dişlerinin yer aldığı 396 parça malzeme ele geçirildi. Söz konusu mahluklara ait trofe, post ve eşyalarının da yer aldığı ele geçirilen materyaller Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim edileceği öğrenildi. Yakalanan şüpheli Ali H.Ü., ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.
Trabzon Balık çok alan yok Karadeniz’de son zamanlarda sezonun en bereketli sezonu yaşanırken faklı balık çeşitleri tezgâhları süslüyor. Balıkçılar balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşın pek rağbet göstermediğini belirtirken en ucuz balık kilosu 40-50 TL’den satılan istavrit oldu. Trabzon Balık Hali’nde farklı balık çeşitleri tezgahları süslerken balıkçılar, satışların bugünlerde durgun olmasından yakınıyor. Ramazan’da balığa olan ilginin Ramazan öncesine göre azaldığını fiyatlarında gayet makul olduğunu belirten balıkçılar en ucuz olan istavrite bile ilginin olmadığını belirtiyorlar. Balıkçı esnaflarından Erkan Keleş, Ramazan’da satışların durgun geçtiğini belirterek “Her şey bol. Ramazandan önce balık daha çok satılıyordu Ramazan geldi satışlar durdu. Mezgit 75 TL, istavrit 40 TL, Somon Ramazandan önce 150-200 TL idi şimdi 125 TL. Dolayısıyla fiyatlar bayağı düştü ama vatandaş yemiyor sebebini de bilmiyoruz. Balık Ramazandan önce daha bol idi daha pahalı idi Ramazan’da da bol fiyatı ise daha ucuz. En ucuz balık istavrit kilosu 40 TL” dedi. Balıkçı esnaflarından Mehmetcan Örseloğlu, balık fiyatlarının makul olmasına rağmen vatandaşın balığı tercih etmediğini kaydederek, “Bu sezon bolluk bereket sezonu diyebiliriz. Sezon başından beri balık hiç hız kesmedi fiyatlarda gayet makul. Balık ucuz olmasına rağmen vatandaş daha çok tavuk ete yöneliyor. Balık ucuz olmasına rağmen vatandaşın tüketmemesine şaşırıyoruz. İstavrit 50 TL, mezgit 125-150 TL, sargan 250 TL, sarıkulak 75-100 TL, hamsi 100 TL, levrek 200 -300, somon 150 TL, tirsi 50 TL, kupez 50 TL, barbun 200-250 TL. Fiyatlarımız Ramazan öncesine göre aynı gayet makul “diye konuştu. Balıkçı esnaflarından Emin Avcı ise balık çeşidinin çok olduğunu ancak alan olmadığından yakınarak“ Fiyatlarımız gayet normal. İstavrit 40-50 TL, somon 150, alabalık 125 TL, levrek, çupra 200-250 TL, mezgit 150-300 TL, yerli hamsi 150 TL, sargan 300 TL, barbun 250-300 TL. Fiyatlarımız Ramazan öncesine göre daha ucuz daha uygun. Ramazan’da balığa fazla talep yok. Genelde Ramazan’da balığa talep daha fazla olur ama bir haftadan beri fazla talep yok. Çeşit bol alan yok” ifadelerini kullandı.
İstanbul “Vaatler kararsız seçmen için yetersiz kalıyor” Kararsız seçmenler ve depremzedelerin yerel seçimlerde önemli rol oynayacağını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan, belediye başkan adaylarının kentin sorunlarına odaklanması gerektiğini vurguladı. 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerine günler kala belediye başkan adayları sahalarda hızlarını artırarak çalışmalarını sürdürüyor. Birçok belediye başkan adayı mega projeleri ile seçmenden oy isterken, seçmenin adaylar tarafından sunulan vaat ve projelere karşı tepkisi ise merak ediliyor. Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan, seçimlerde kararsız ve genç seçmemin sonuçları önemli derece de etkileyeceğini ifade etti. Gençlerin son günlerde gündeme gelen siyasi tartışmamalardan rahatsız olduğunu belirten Ercan özellikle istihdam anlamında izlenecek politikaların gençler tarafından daha çok önemsediğini söyledi. “Gençlerimiz şu an kararsızlar” Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan; “Önemli bir seçmen profiline dikkat çekmek istiyorum. Kararsız seçmenler. Kararsız seçmenlerin şu anda olumlu ya da olumsuz yaklaşacakları belli değil. Bu kararsız seçmenlerin içerisinde de belli bir kitle var; genç kitle. Gençlerimiz şu an kararsızlar. Gençlerimiz bu siyasi olaylardan rahatsızlık duyuyorlar. Umut verici; politikalar anlamında, istihdam anlamında izleyecek politikaları önemsiyorlar. Bir diğer önemli kesim ise depremzedeler. Biliyorsunuz 6 Şubat 2023 tarihinde büyük bir deprem yaşadılar ve bu durumdan muzdaripler. Sağlam binalarda yaşamak istiyorlar. Bu tüm insanların hakkı. Depremzedeler korunaklı sağlam binalar istiyorlar. Daha umut verici kentlerde yaşamak istiyorlar. Bunun içinde partilerin uyguladığı politikalar çok önemli. O nedenle benim önerim bu vaatler gençleri de düşünerek, depremzedeleri de düşünerek bu hassasiyet çerçevesinde gerçekleşirse çok daha güzel ilerler” şeklinde konuştu. “Vaatler arasında çok eksikler var” Açıklamasının devamında İstanbul’un kent sorunlarına odaklanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan özellikle deprem riskinin gündemde tutulması gerektiğini vurguladı. Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan; “Trafik ve ulaşım İstanbul için temel bir sorun. Konut kira fiyatlarının artıyor olması, çevre kirliği tüm Türkiye’de büyük bir problem. Bunun önüne geçilmesi için çözüm geliştirilmeli. Siyasi partilerin buna odaklanması gerekiyor. Su kirliliği, su kıtlığı bunlar gündemimiz olmalı. Alt yapı ve yerleşim sorunları. Deprem riski gündemimiz olmalı. Sosyal ve kültürel çatışmalar var. Buna ilişkin yine vaatler benimsenirse ve önlemler alınırsa güzel olur” dedi. “Gençler düşünce ve fikirlerini dile getirmek istiyor” Yerel seçimlerin ülkemiz için hayırlı olmasını dileyen Ercan; “Gençler düşünceleri, fikirlerini dile getirmek istiyorlar. Şu anda bu şartlarda rahatça, özgürce dile getiremediklerini, korktuklarını, ilgi duymadıklarını, siyasi olaylardan bir şeylerin beslendiğini ifade ediyorlar. Katılımcı demokrasi ne demekse, o gerçekten gerçekleşsin. Seslerinin duyulmasını istiyorlar. Biz derslerde olabildiğince onlara söz hakkı vermeye çalışıyoruz. Güzel etkileşimli dersler yapıyoruz. Onlar bu dersleri hayatta da yaşamak istiyorlar” ifadelerine yer verdi.