GÜNDEM - 11 Ağustos 2021 Çarşamba 18:57

Bakan Pakdemirli ve Dönmez'den sel ve yangın felaketleriyle ilgili önemli açıklama

A
A
A
Bakan Pakdemirli ve Dönmez'den sel ve yangın felaketleriyle ilgili önemli açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 50 yılda meteorolojik olarak yaşanmamış bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, "HES barajları sele sebebiyet vermedi, mevcut taşkında tesislerin üstüne çıkan doğalın dışında su akışı oldu" dedi.

29 Temmuz'dan bu yana yangınların devam ettiği Muğla'da, İl Afet Koordinasyon Merkezi olan Marmaris Öğretmen Evi'nde yapılan muhtarlar toplantısının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Konuşmasına yaşanan sel felaketi ile ilgili "Son 50 yılda böyle meteorolojik olarak yaşanmamış bir felaketle karşı karşıyayız" sözüyle başlayan Bakan Pakdemirli, HES ile alakalı sorun olmadığını dile getirdi. HES barajlarının sele sebebiyet vermediğini, mevcut taşkında tesislerin üstüne çıkan doğalın dışında su akışı olduğunu dile getirdi. Bakan Pakdemirli, sel felaketinin yaşandığı bölgelere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kastamonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Sinop, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da Bartın’a hızlı bir şekilde yola çıktıklarını belirtti.

Bakan Pakdemirli, 53 ilde 288 yangının çıktığını ve çoğunluğunun kontrol altına alındığını ifade ederek, yangının 15. gününde olduğunu ve yangınların tamamen kontrol altına alındığında zamanı sıfırlayacaklarını belirtti. Muğla Köyceğiz, Burdur ve Antalya Manavgat’ta devam eden yangınların kontrol altına alınabilmesi için tüm hava ve kara ekipleri ile çalışıldığını belirten Bakan Pakdemirli, Milas’ta çıkan makilik alandaki yangın ile ilgili "Kanser gibi bir yanma biçimi, orman mühendislerinin ancak okulda kitaplarda görebileceği bir yangın türü. Havadan 50 bin tondan fazla su atıldı, yangının kalbine girerek kontrol altına alındı." diye konuştu. Bakan Pakdemirli, Köyceğiz yangını ile ilgili ise karayolu ile müdahalenin mümkün olmadığı alanlara havadan savaş verildiğini, yanan bölgenin çok sarp ve çukur gibi bir yer olmasının çalışmaları zorladığını dile getirdi. Bakan Pakdemirli orman yangınlarının yol açtığı hasarların tespitlerini yaptıklarını, Antalya’ya 11 milyon, Muğla’ya 5 milyon 778 bin liralık ödemelerin bugün başladığını, ayrıca TARSİM kapsamında tespit ve ödemelerinde yapılacağını dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez çıkan orman yangınlarının başladığı andan itibaren alınan tedbirler eşliğinde en az hasarla atlattıklarını belirtirken, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin bakımlarının tamamlanarak ünite ünite hizmete açıldığını ve açılmaya devam ettiğini, Yatağan Termik Santrali'nin tehlike arz etmediğini söyledi. Bakan Dönmez, sel bölgesinde tehlike durumuna göre elektrik kesintilerinin yaşanacağını, HES yetkilileri ile görüştüklerini, regülatörün üstüne suyun aştığını ancak olumsuz bir durum olmadığını belirtti.

Güldemet Kızıl - Ahmet Faruk Sarıkoç - Abdul Samet Kaya
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da Bahar Kupası Türkiye Tenis Şampiyonası Balıkesir’in Bandırma ilçesinde düzenlenen ’Büyükler Bahar Kupası Türkiye Serisi-3’ tenis şampiyonası, Türkiye’nin çeşitli illerinden 55 sporcunun katılımıyla başladı. Bandırma Tenis Kulübü ve Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) tarafından Bandırma Tenis Kulübü tesislerinde düzenlenen ve dün başlayan şampiyona, 19 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. Turnuvaya Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan 55 sporcu, Bandırma’da kıyasıya bir mücadele verecek. Bandırma’yı temsil eden 8 oyuncu, şehrin ismini duyurmak için aylar öncesinden hazırlıklarına başladı. Turnuvaya; Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Mersin’den toplamda 55 sporcu olmak üzere katılım sağlandı; bunlardan 15’i kadın, 40’ı ise erkek sporculardan oluşuyor. Bandırma Tenis Kulübü Başkanı Mustafa Kemal Sönmez, turnuva ile ilgili Bandırmalı tenis severlere yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Birbirinden değerli toplam 55 sporcu, 40’ı erkek 15’i kadın Türkiye’nin değişik illerinden gelerek şampiyonluk için ter dökecekler. Bandırma Tenis Kulübü olarak Türkiye çapındaki bir turnuvaya ilk defa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bandırma’mızda 4 tane sosyal tesis kazandırdık. Türkiye Tenis Federasyonuna bağlı bu bölgede tek kulübüz. Türkiye Tenis Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Şampiyonası’na Bandırma Tenis Kulübü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Bursa’dan katılım sağlandı. Bandırma tarihinde tenis turnuvası olarak ilk turnuva olması nedeniyle onun heyecanını yaşıyoruz. Bundan sonra daha çok sporcu, daha çok turnuva ile tenis sporunu Bandırmamızda ileri seviyelere götürmek amacımız. Hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla bu tür tenis organizasyonlarına destek vermeye devam edeceğiz. Turnuvamıza katılan Türkiye genel klasmanda 7’incisi ve 40’ıncı olan sporcularımız var. 4 günlük periyotta güzel maçlar olacak. Bu başlangıç için hepinize teşekkür ederiz. Biz kocaman bir aileyiz. Bu aile, Türkiye’nin değişik illerinden gelen tenis ailesiyle daha da büyüyor."
Bursa Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), büyük önem verdiği Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gerçekleştirilen protokoller ile akademik ve bilimsel çalışmalar güç kazanırken, öğrenciler için de staj ve uygulama dersleri için yeni kapılar açılıyor. BUÜ, otomotiv sektörünün yenilikçi firmalarından Seger Ses ve Elektrikli Gereçler San. A.Ş. ileişbirliği protokolü imzaladı. Ortak proje ve organizasyonların yapılmasını sağlayacak işbirliği sayesinde doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans öğrencilerine yönelik staj yapma, personel istihdamı, uygulama dersleri ve mentörlük konularında da karşılıklı destekler sağlanacak. Ana gündem İmza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversitesi vizyonu içerisinde üniversite-sanayi işbirliği konusuna ayrıca önem verdiklerinin altını çizdi. Sahip oldukları akademik donanım ve araştırma altyapısı doğrultusunda daha nitelikli proje üretebilmeye odaklandıklarını söyleyen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Araştırma üniversiteleri liginde kalmak, daha da üst sıralara çıkabilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu anlamda da Ar-Ge faaliyetlerine ve elbette ki iş dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem veriyoruz. Bursa gibi sanayinin son derece güçlü olduğu bir şehirde elimizin çok daha güçlü olduğuna inanıyoruz. Sahip olduğumuz teorik bilgi ve akademik donanımı, sanayicinin pratik bilgisi ile harmanlayarak güçlü projeler üretiyoruz. Bundan sonra da üretmeye devam edebilmek için yeni işbirliklerine her zaman son derece pozitif bakıyoruz. Bugün firmamız ile yine güzel bir protokole imza atacağız. Firma yöneticilerine ve akademisyenlerimize bu anlamda teşekkür ediyor, işbirliğimizin hayırlar getirmesini diliyoruz” şeklinde konuştu. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Selim Baykal ise otomotiv sektöründe büyük bir değişimin yaşandığına işaret ederek; “Firma olarak biz de bu değişime daha hızlı adapte olabilmek istiyoruz. Kendi içimizde yaptığımız çeşitli Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri bulunuyor. Ancak yenilik bitmiyor. Teknolojiye daha hızlı adapte olmamız gerekiyor. Üniversitenin bu anlamda bizlere kıymetli katkıları olacaktır. Değerli akademisyenlerimizle de özel projeler üreteceğimize inanıyoruz. Hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı. Törende mühendislik fakültesi akademisyenleri ile firma yöneticileri de hazır bulundu.