GÜNDEM - 17 Ekim 2019 Perşembe 13:08

Bakan Selçuk eğitime ara verilen Suriye sınırında açıklama yaptı

A
A
A
Bakan Selçuk eğitime ara verilen Suriye sınırında açıklama yaptı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla eğitime bir süre ara verilen Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki ilçelerini ziyaret ediyor. İlk olarak Akçakale'yi ziyaret eden Selçuk, eğitime ara verilen okullardaki öğrencilerin derslerinin telafi edileceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla eğitime bir süre ara verilen ilçeleri ziyaret ediyor. Şanlıurfa Valiliğini ziyaret eden Selçuk'un ilk durağı, Suriye’nin Tel Abyad kentinin karşısında bulunan Akçakale ilçesi oldu. Akçakale İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret eden Bakan Selçuk, çıkışta basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim için her türlü güvenlik önleminin alındığını belirterek, “Barış Pınarı Harekatı'ndan etkilenen sınır illerimizden birinde yani Şanlıurfa'da bulunmak, gerçekten özel bir duygu veriyor. Mehmetçiğimizin yanında olmak, onların buradan başlayarak yurdun tamamına dalga dalga yaylan barış, birlik, beraberlik ruhunu bütün yoğunluğuyla burada hissetmek gerçekten tarifsiz bir duygu. Her an, her saniye Allah'tan muvaffakiyet dilediğimiz şu günlerde her ne iş yapıyor olursak olalım hepimize layıkıyla yerine getirmek, sürdürmek ve dört elle sarılmak düşer. Her ne olursa olsun aksamadan, kesintiye uğramadan sürdürülmesi gereken vazifelerden birisi de elbette eğitim. Eğitimde duramayız, bekleyemeyiz, bekletemeyiz" dedi.

Suriye sınırında yer alan yerleşim bölgelerinde eğitimle ilgili alınan tedbirleri anlatan Selçuk, "Sınır illerimizin güvenlik tedbiri gerektiren illerinde eğitime ara verilmeden devam edebilmek adına birtakım tedbirler aldık ve bu bölgede eğitim gören öğrencilerimizin eğitim süreçlerinin aksamadan devam edebilmesi adına hassas bir çalışma yürüttük. Gerekli planlamaları yaptık, hazırlıklarımızı da tamamladık. Bu kapsamda Şanlıurfa ve Mardin illerimizin Suriye sınırında yer alan ilçelerinde eğitim kurumlarının, burada öğrenim gören öğrencilerimizin derslerinden geri kalmamaları, üst öğrenime giriş sınavlarına, hazırlık sınavında mağduriyet yaşamamaları, planlanan eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması ve eğitim personelimize yönelik bakanlığımızca alınan tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi söz konusu.

Okul öncesinden ortaöğretim sonuna kadar her tür ve derecedeki eğitim kurumlarımızdaki öğrencilerimiz yerleşim birimi içinde ya da dışındaki başka bir okula, velilerimizin talebi doğrultusunda nakil gitmek isterlerse bu eğitim ve öğretim yılı ile sınırlı kalmak suretiyle geçici olarak e-okul sistemimizde nakil nedenleri arasına ikametgah kontrolü yapılmaksızın eklenen misafir öğrenci geçici nakil nedeni seçeneği üzerinden kayıtları yapabilmekteyiz. Ortaöğretim kurumlarında misafir öğrenci yerleştirme işlemleri il ve ilçe öğrenci nakil komisyonları vasıtasıyla kontenjan aranmaksızın, burası önemli, ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yer alan düzenlemeler doğrultusunda sınavsız ve sınavla öğrenci alan okullarımızda yapılabilmesi ile hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

"Eğitime ara verilen okullarımızda öğrencilerimizin telafi eğitimlerini alabilmesi için de gerekli planlamalar yapılmıştır"

Bakan Selçuk, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Rehberlik ve araştırma merkezlerimiz, okullarımızda psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimizi tespit edecek il, ilçe psiko-sosyal destek birimlerimiz aracılığıyla gerekli planlamalar yapılacak, okul temelli çalışmalar ve gerekli görüldüğünde de yetkili kurumlara sevk işlemleri gerçekleştirilecektir. Okul değişikliği yapan öğrencilerimizin destekleme ve yetiştirme kurslarına devam etmeleri konusunda da tedbirler alınmıştır. Eğitime ara verilen okullarımızda öğrencilerimizin telafi eğitimlerini alabilmesi için de gerekli planlamalar yapılmıştır. Bizim için eğitimin aksaması söz konusu olamaz. Her şekilde eğitimin devam etmesi için gereken tedbirlerin alınması esastır. Uygulamaya okullarımızın açılması ile birlikte ivedilik ile başlanacaktır. Misafir öğrenci olarak okul değişikliği yapan öğrencilerimizin de konu ve kazanım eksikliği olanlar varsa yeni okullarında öncelikle hafta sonu olmak üzere ara ve yarıyıl tatilinde telafi eğitimi ve yetiştirme programları düzenlenecektir.

Öğrencilerimizin farklı okullarımızda pansiyonlara yerleştirilebilmeleri, farklı yerleşim yerlerinde taşımalı eğitim hizmetlerinden faydalanması için de gerekli tertibat alınmıştır. Öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından eğitim bilişim ağı üzerinden sanal sınıf uygulaması da kullanılabilmektedir. Yani isteyen öğrencilerimiz sanal sınıflarımızda da istediği yerden istediği şekilde tüm dersleri alabilir. Böylece sınıf bazı eğitim ve öğretim faaliyetleri ders içeriklerine erişim, öğretmen ve öğrenci etkileşimi, ödev ve sınav uygulamaları, yoklama alınması gibi uygulamalar EBA yani Eğitim Bilişim Ağı platformundan rahatlıkla yapılabilecektir. Platformun cep telefonları üzerinden kullanımı halinde 3 GB'ye kadar da ücretsiz kullanım söz konusudur. Valiliklerimiz ise eğitim faaliyetlerinin devamı için yönetici ve öğretmenlerimizle ilgili olarak güvenlik, barınma, yönetici ve öğretmen ihtiyacı olan eğitim kurumlarında her türlü görevlendirme için de tedbirler alınmış vaziyette. Bakanlığımız ilgili il müdürlüklerimiz, ilçe müdürlüklerimiz arasında da çok etkin bir İletişim ağı kurulmuş vaziyette.

Dolayısıyla her an anlık olarak bir bilgi alışverişi imkanımız da söz konusu. Yapılacak iş ve işlemler konusunda öğrenci ve velilerimiz ile iletişim kanallarımız vasıtasıyla bilgilendirilmektedirler. Devletimizin ve Mehmetçiğimizin bölgemize kalıcı bir barış getirmek adına yürüttüğü bu kutuyu vazife Allah'ın izniyle çok kısa bir süre içerisinde başarı ile sonuçlanacaktır. Buna inancımız tamdır. Bu süreç bize tekrar gösteriyor ki biletimiz birlik ve beraberliğini tüm dünyaya göstermektedir. Mehmetçiğimiz ile yaşadığımız bu haklı gururu eğitim ordumuz ile milletimize yaşatacağımızdan hiç bir endişemiz yok. Burada yetkili kişilerle de yetkili arkadaşlarımızla da istişarelerde bulmuyoruz ve her türlü ihtiyacı anında yerine getirebilmek, karşılayabilmek için Ankara ile temas halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda benim burada gördüğüm hazırlıklar, burada gördüm çalışmalar vilayetçe, belediye başkanlığınca yapılan her türlü çalışmalar son derece yerinde. Çok başarılı bir alt yapı çalışması sürdürülüyor. Bizim Şanlıurfa ve Mardin'deki bütün okullarda önlemlerin alınması konusunda çalışmalarımız hassasiyetle sürdürülüyor. Bundan sonra da sürdürülecektir."

Bakan Selçuk’un Akçakale ilçesinden sonra sınırdaki diğer ilçeler Suruç ve Birecik'e geçeceği öğrenildi.

Bekir Basmacı - İsmail Coşkun - Mehmet Dikeç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.
Bartın Bartın’daki feci yangının tanıkları yaşanan dehşeti anlattı Bartın’da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı yangında şok detaylar ortaya çıkarken, olayın tanıkları ise yaşanan dehşeti anlattı. Bartın’ın Kayadibikavlak Köyü Örencik Mahallesi’nde bulunan tek katlı bir evde saat 20.30 sıralarında kesin sebebi henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bitişiğindeki eve de sıçrayan yangında Tevfik Çetinbağ hayatını kaybederken, eşi Seher Çetinbağ, ile kardeşi Selim Çetinbağ ağır şekilde yaralandı. Olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışmalarının ardından yangın söndürülürken, iki ev de kullanılamaz hale geldi. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırılırken, durumlarının ağır olduğu belirtildi. Boş tüpü itfaiye evden uzaklaştırdı Yangın esnasında Bartın Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı. Yangının tamamen söndürülmesinin ardından nöbetçi savcı ve olay yeri inceleme ekipleri, evin içerisinde, çevresinde detaylı inceleme yaptı. Evin kapısının önündeki boş tüp ise, ekiplerin incelemesinin ardından bir itfaiye eri tarafından kapının önünden alınarak, yola çıkartıldı Faciada şok detaylar Facianın ardından olayla ilgili sır perdesi de aralanmaya başladı. Yanarak ölen Tevfik Çetinbağ’ın yatalak hasta olduğu ve yangından kaçamadığı öğrenildi. Patlama esnasında kocasıyla birlikte evde bulunan Seher Çetinbağ’ın patlamanın hemen ardından yardım istemek için dışarı çıktığı ve kocasının kardeşi olan Selim Çetinbağ ile birlikte yatalak eşini kurtarmak için alevlerin arasına girdiği belirtildi. Alevlerin arasında kalan Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmayı başaramazken, kendileri de ağır bir şekilde yaralandı. "Gaz sızıntısı" iddiası Yapılan ilk incelemelerde, Seher Çetinbağ’ın olaydan birkaç saat önce tüp değişimi yaptığı belirlendi. Dolu tüpü kendisini ocağa monte ettiği ileri sürülen Seher Çetinbağ’ın, yemek yapmak için tüpü açtıktan bir süre sonra tüpten sızan gazın alev aldığı ve patlamanın meydana geldiği tahmin ediliyor. Yangının kesin sebebinin ise itfaiye ve olay yeri inceleme ekiplerinin hazırladığı raporların tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı kaydedildi. Patlama sesine irkildiler Alevlerin kül ettiği evlerin yaklaşık 5 metre uzağındaki evde oturan Belma Çetinbağ ve yengesi Fatma Çetinbağ, o anlarda yaşanan dehşeti anlattı. Yangında amcasını kaybeden ve babası yaralanan Belma Çetinbağ, yemek yerken patlama sesi ile irkildiklerini kaydetti. Patlama sesinin ardından dışarı çıktıklarında ise amcasının kaldığı evin alevlerin arasında kaldığını gördüğünü kaydeden Belma Çetinbağ, “Akşam yemeği yiyorduk. Ben yan evdeki üst kattaydım. Bir yerde bir patlama gibi bir ses oldu. Ben yengeme, soba gibi bir şey patladı dedim. Yengem dışarı çıktı. Ev yanıyor diye bağırmaya başladı. Dışarı çıktım ben de, baktım ahşap ev birden alev almış” dedi. Kurtarmak isterken alevlerin arasında kaldılar Babası ve yengesinin yatalak amcasını kurtarmak için alevlerin sardığı eve girince yaralandığını söyleyen Belma Çetinbağ, “Babamla yengem de, sakat amcamı kurtarmak için eve girmişler ama kurtaramamışlar. Zaten ev bir anda alev aldı. Evde 2 kişi vardı, amcamla yengem vardı. Tüp patlayınca yengem, dışarı çıkıp bizimkileri mi çağırdı, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Babamla, yengem tekrar amcamı kurtarmak için girmişler içeri. Sonuç olarak ikisi de yandı. Onlar da şu an hastanede. Amcam tamamen yandı. Yengem de yanmış olarak içeriden çıktı. Ambulans hastaneye götürdü. Amcam sakattı, sol tarafı hiç tutmuyordu, yatalaktı, yatağa bağlıydı” diye konuştu. “Yengem büyük ihtimal tüpü tam takamadı” Patlamanın ve yangının tüp değişiminden sonra olduğunu kaydeden Belma Çetinbağ, “Yengemin bu akşam tüpü değiştirdiği söylenmişti. Büyük ihtimal tüpü tak takamadı, çakmağı çakınca öyle patlama oldu. Zaten yengem tüpü yeni değiştirmiş. Büyük ihtimal tüpten oldu. Tüpü tam takamadı herhalde” diye konuştu. ‘Emmi yanıyor’ diye bağırma sesi duydum” Emmi yanıyor diye bağırma sesi üzerine alevlerin arasında kalan amcası Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmaya çalıştığını anlatan Fatma Çetinbağ ise, “Akşam yemeğini yiyorduk, o anda aniden bir dinamit patlaması gibi bir patlama oldu. Ben merdivenden aşağıya inerken baktım emminin evi alev almış. ‘Emmi yanıyor’ diye bağırma duydum. Kurtarmaya çalıştım, camı falan açtım ama kurtaramadık. Bir şey yapamadık, çok üzgünüm. Yemek yaparken mi olmuş bilmiyoruz. Tüp mü patladı bilmiyoruz. Ama akşamüstü, boş tüpü kapının ağzına koydu. Galiba tüpten oldu” diye konuştu. Olay yerinde yapılan incelemelerin tamamlanmasından sonra ise Tevfik Çetinbağ’ın yanan bedeni, ceset torbasına konularak, evden çıkartıldı. Çetinbağ’ın cesedi, evin önüne getirilen tabutun içerisine yerleştirildi. Tabuta konulan Tevfik Çetinbağ’ın cesedi jandarma, itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından cenaze aracına taşındı.